Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Kedden panelfórumot rendeznek Makón

Új lendületet kaphat az iparosított technológiával épült lakások, köztük a paneltömbök korszerűsítése Makón: a város hatmillió forintot különített el az ilyen jellegű beruházások támogatására. A program részleteit az érdeklődők kedden lakossági fórum keretében beszélhetik meg az illetékesekkel a városházán.
A paneltömbök többségére ráfér a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje. Fotó: Szabó Imre
Bár Makón nincs olyan sok tömbház, mint más hasonló méretű városokban, azért itt is nyilvántartanak közel ezerszáz iparosított technológiával épített lakást – többségük, nagyjából nyolcszáz panel. Mint a város polgármesterétől, Buzás Pétertől megtudtuk, ezek közül a korábbi pályázati lehetőségeket, illetve az érintett lakók és az önkormányzat összefogását kihasználva több mint százhúszat sikerült már felújítani, és ugyanennyi otthon esetében történhet meg mindez már megnyert pályázatok révén a közeljövőben. A korszerűsítés mindenekelőtt az energiatakarékosság szempontjait szem előtt tartó hőszigetelést, illetve a beázások ellen védő tetőszigetelést jelent.

A munkának most új lendületet adhat a még modernizálásra váró lakótelepi tömbök esetében a kormány által meghirdetett központi panelprogram. Ennek értelmében három forrásból: állami és önkormányzati támogatással, illetve a lakóközösségek hozzájárulásával lehet elvégezni például a nyílászárók cseréjét vagy a panelek közötti hőszigetelés felújítását. Ami az önkormányzati vállalást illeti, a makói költségvetésből erre a célra összesen hatmillió forintot különítettek el.

Az elképzelést nagyon hasznosnak tartja az egyik Kálvin utcai lakótömb közös képviselője, Sipos Sándor. Ugyanakkor megjegyzi: az egyébként kétségtelenül jó szándékú programnak buktatói is lehetnek. Az egyik tisztázásra váró kérdés az, hogy mivel ezekben a tömbökben általában önkormányzati bérlakások is vannak, ezek esetében kinek kell állni a lakókra eső hányadot. A másik probléma az, hogy sok otthonban kisnyugdíjasok laknak. Ők, még ha csak szerényebb összeget kell is havi törlesztésként vállalni, általában akkor is húzódoznak a belépéstől.

Ezeket a kérdéseket – s persze a többit is – azonban tisztázni lehet, a városháza nagytermében ugyanis kedden délután öt órától lakossági fórumot fognak tartani a panelprogramról. A rendezvényen nem csak az önkormányzat szakemberei lesznek jelen: Makóra várják Fritz Pétert, a Miniszterelnöki Hivatal szakmai főtanácsadóját, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal munkatársát, hogy az érdeklődők vele is megbeszélhessék a városi panelprogram részleteit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenebéd diákoknak

Ötszáz alsó tagozatos kap gyermekétkeztetési támogatást Makón. Az állami normatíva felhasználásával… Tovább olvasom