Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Kék színben világít a makói víztorony

Makó - Hétköznapokon kék színben világít a makói víztorony. Az új világítóberendezés fénye 30 százalékkal erősebb a korábbinál.
Kék színben világít hétköznap esténként a Makó nevezetességeként is számon tartott víztorony – így döntöttek azok, akik az üzemeltető társaság, a Makó Térségi Víziközmű Kft. felhívására szavaztak a cég honlapján, illetve személyesen vagy telefonon nyilvánítottak véleményt. Korábban megírtuk: az elavult, energiapazarló világítórendszert év végén cserélték korszerűbbre. December végétől más és más színben tündökölt esténként a sokaknak tájékozódási pontként is szolgáló víztorony, hogy el tudják dönteni az érdeklődők, kék, fehér vagy zöld színű legyen az alapfény.

 A hétköznapokon megszokott alapvilágítás mellett az új rendszer képes a nemzeti trikolór színeit idéző díszkivilágításra is. Március 15-én már így is láthatták a tornyot a makóiak.

Hétköznap esténként kék színben világít a 43 méter magas makói víztorony Fotó: Dobó Dolli
Hétköznap esténként kék színben világít a 43 méter magas makói víztorony
Fotó: Dobó Dolli

A Návay Lajos téren negyven éve magasodik Makó fölé a kilátóként is szolgáló víztorony, amelynek tetején gránittáblák jelzik az égtájakat, valamit azt is, merrefelé van Jeruzsálem, amely Makótól 2040 kilométerre található. A 43 méter magas, Söpkéz Gusztáv által tervezett, csúszózsalus technológiával épült víztornyon először 22 esztendeje kellett komolyabb javításokat végezni és az első világítóberendezés is ekkor került rá.

80 százalék a kék színre szavazott

A Makó Térségi Víziközmű Kft. szóvivője, Bende Flóra lapunknak elmondta: a voksolók több mint 80 százaléka szavazott a kék színre, de sokaknak tetszett a zöld is. Március 22-e, a Föld, és április 22-e, a víz világnapja között ezeket a színeket használják majd, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Az új fénytechnikáról megtudtuk: ugyanannyi energiát fogyaszt, mint elődje, ereje azonban 30 százalékkal nagyobb.

Olvasóink írták

  • 1. kisztitkar 2009. március 17. 17:45
    „Nem tudom mi igaz belőle ed azt mondták azért világít éjszaka közbiztonság ,hogy a toronytól lefele már bruklin van,ha ez tényleg így van szép gondolat és jó a világítás meg oldás erre a célra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végre átlagos életet élnek a magyarcsanádi Gánék

Makó - Ismét átlagos életet él a magyarcsanádi Gán testvérpár, Miklós és Zoltán – ők voltak… Tovább olvasom