Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Kelemen László előtt tisztelegnek Csanádpalotán

Csanádpalota - A hétvégén folytatódik Csanádpalotán az első magyar színigazgató, Kelemen László előtt tisztelgő, 2 éven át tartó rendezvénysorozat – tavaly volt születésének 250., jövőre lesz halálának 200. évfordulója. A megye legfiatalabb városában töltötte utolsó éveit kántortanítóként, ott is nyugszik.
Éppen két évtizede ápolja az első Magyar Játékszíni Társaság alapítójának emlékét Csanádpalotán a Kelemen László Emlékéért Kulturális Alapítvány. A színészként és színműíróként is számon tartott első magyar színigazgató ugyan Kecskeméten született, színházi szervező munkája pedig Budához és Nagyváradhoz köthető, utolsó éveit azonban Makón, majd Csanádpalotán töltötte. A magyar színjátszás ügye a nemesi származású, jogot végzett, vagyonos Kelemen László számára azt követően vált fontossá, hogy Európa fővárosaiban látta: a színház mindenütt a nemzeti kultúra egyik legfontosabb védőbástyája. A megye legfiatalabb városában az ő nevét viseli a művelődési ház, szobra is áll előtte, síremléke is itt található.

Kelemen László nyughelye. A szerző felvétele
Kelemen László nyughelye. A szerző felvétele

Mivel tavaly volt születésének 250., jövőre lesz halálának 200. évfordulója, az alapítvány most két éven át tartó kulturális programsorozattal tiszteleg emléke előtt. Ennek egyik fontos állomása lesz szombaton, amikor délután 2-kor a városházán Kelemen László életét és munkásságát mutatják be, fél négykor fáklyás sétát tesznek nyughelyéhez, majd a művelődési házban egy szakmai beszélgetést követően, 5 órától Sütő AndrásAdvent a Hargitán című darabját mutatja be a békéscsabai Jókai Színház társulata Rubold Ödön rendezésében.  Ádók István, a kuratórium elnöke lapunknak elmondta: jövőre többek között diákszínjátszó tábort, amatőr színjátszó-találkozót, Kelemen László életét bemutató konferenciát, vándorkiállítást és kiadványt terveznek, s javasolják a Magyar Postának, örökítse meg emlékét bélyegen.              

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíreket csempészett az ülések alatt

Az ülések alatt megbújva akartak illegálisan országunkba jutni Nagylaknál. Tovább olvasom