Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Kellenek önkéntesek?

Makó - Akár száz ingyen dolgozó civilt tudna közvetíteni a helyi intézményeknek, közhasznú szervezeteknek a makói Önkéntes Pont, erre azonban egyelőre nincs igény a városban. Az ok: az önkéntesek foglalkoztatásával járó adminisztrációt senki sem vállalja.

Két éve, a szegedi Tálentum Alapítvány pályázati segítségével indulhatott el az Önkéntes Pont Makón, amely abban a Csanád vezér tér 22. alatti házban működik, ahol a támogatások elapadásáig a hátrányos helyzetű gyermekek korrepetálását vállaló Tudorka Tanoda is helyet kapott. Az a feladata, hogy felkutassa, majd az együttműködésre felkészítse az önkéntesekre igényt tartó intézményeket, közhasznú szervezeteket, valamint azokat, akik hajlandóak napi vagy heti néhány órát dolgozni ellenszolgáltatás nélkül. A munka lehet például takarítás, idősgondozás vagy bármi hasonló. A makói Önkéntes Pont idén nyáron például ahhoz adott tucatnyi fiatalt a mozgáskorlátozottak helyi egyesületének, hogy segédkezzenek a sportnap lebonyolításában.

Hasonlóak a megye minden nagyvárosában tevékenykednek. Szegeden például kimondottan sikeresen, Makón viszont egyelőre alig-alig igénylik az önkéntesek munkáját. Pedig volnának szép számmal: a koordinátor, Nagy Róbertné becslése szerint közel százan, zömmel középiskolások ajánlkoztak eddig. Az ok az, hogy az önkéntesek alkalmazása pénzbe ugyan tényleg nem kerül, adminisztrációs terhekkel azonban ugyanúgy jár, mintha munkaviszony keretében dolgoznának. Nagyné egyelőre annyit tud tenni, hogy sorra járja a szóba jöhető intézményeket, szervezeteket, és igyekszik meggyőzni őket az ügy fontosságáról, az önkéntesek hasznosságáról. Akik egyébként ezt nem feltétlenül csak önzetlenségből vállalják. A fiatalok többek között azért, hogy munkatapasztalatot és ismeretséget szerezzenek a későbbi álláskereséshez, az álláskeresők azért, hogy ne szakadjanak el a munka világától, a nyugdíjasok pedig azért, hogy továbbra is hasznosnak érezzék magukat.

Olvasóink írták

  • 1. zoltanszabo 2011. november 03. 17:36
    „Sajnos sok vállalkozó tényleg a dolgozóit -önkéntesnek nézik, akiknek csak jelképes fizetést adnak --összekeverik ezzel a mozgalommal !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autista fiú nyerte el a diák-Pulitzer-díjat

Dührohammal válaszolt a legkisebb sérelemre, ezért is gyakran bántották társai azt az autista fiút, aki írásával most elnyerte a diák-Pulitzer-díjat. Tovább olvasom