Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Képviselet nélkül marad a makói tanyavilág

Makó - Miután Makó lélekszáma 25 ezer fő alá csökkent, a jogszabályok értelmében ősztől kevesebb egyéni képviselő lesz a városházán. A változások miatt a rendszerváltás óta most először maradnak önálló képviselet nélkül a makói tanyavilág lakói.
Bár mostantól az újvárosi választókörzethez tartoznak, továbbra is különös figyelmet igényelnek a külterületen élők problémái Nagy-György József szerint, aki a makói tanyavilág utolsó önálló önkormányzati képviselője. A rendszerváltás óta ez volt a 14. számú választókerület. Ennek mandátumát egyébként egy 4 éves szünetet leszámítva, amikor nem indult a választásokon, a kezdetektől ő töltötte be.

Miután viszont a Maros-parti város lélekszáma a közelmúltban 25 ezer fő alá csökkent, 14 helyett legközelebb már csak 10 egyéni képviselőt választhatnak a makóiak (sőt: ha életbe lépnek az önkormányzati reformelképzelések, 2-vel még kevesebbet), és emiatt a jegyzőnek a jogszabályok értelmében át kellett szabnia az egyéni választókerületeket. Az egyik változás pedig ezekből következően az, hogy a makói tanyavilág immár lényegében egyesült az újvárosi körzettel.

Nagy-György József azt mondja, az átalakítás jogos, annál is inkább, mivel a rendszerváltás óta a külterület lélekszáma 500-ról 200–300 főre csökkent. Megérti ugyanakkor a tanyavilágban élők aggodalmait amiatt, hogy önálló képviselet nélkül maradnak, és esetleg nem jut elég pénz és figyelem rájuk. Szerinte ez a terület másfajta szemléletet igényel, mint a többi választókerület. – Hogy egy példát mondjak: az itt élők számára fontos kérdés a dűlőutak karbantartása. Ez persze nemcsak nekik fontos, hanem minden gazdálkodónak, aki a város körüli földekre jár – mondja. De megemlíti a vízrendezés, a vissza-visszatérő belvíz problémáját is.

A közös körzetet is képviselné

Nagy-György József úgy tervezi, indul ősszel az immár Újvárossal közös képviselői mandátumért. Természetesen szeretne nyerni, de azt mondja, ha nem őt választják, az utódja is biztosan beletanul majd abba a munkába, amit a tanyavilág képviselete jelent – bár nem lesz egyszerű dolga.

Olvasóink írták

 • 4. jagoda194 2013. május 02. 18:37
  „Tényleg azt hiszi Nagy György József,hogy csak a szemléleten múlik valami.Akkor ő igencsak szemlélet híján van és volt hiszen a szükségesen kivül semmit nem csinált a körzetében az elmúlt húsz évben.Engedje a fiatalokat érvényesülni és egy ifjú megmutatja mit tud csinálni.Ő pedig foglalkozzon a gazálkodással”
 • 3. Egyolvasó 2010. június 18. 22:09
  „Nagy-György József azt mondja ..."Szerinte ez a terület másfajta szemléletet igényel, mint a többi választókerület. - Hogy egy példát mondjak: az itt élők számára fontos kérdés a dűlőutak karbantartása."
  Erről nemolyan régen lett is a DM oldalán egy cikk írva.
  http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/ket_hete_jarhatatlan_a_makoi_jarandoi_ut/2157402/”
 • 2. zolcsi44 2010. június 18. 16:29
  „Nem igazán értem a panaszt. Van aki még olyan naiv, hogy komolyan vette amit Mágoriné Önagysága mondott valaha is. Az megérdemli, hogy a fokhagymája rá rohadjon. Ezt a nőt nem érdekli senki és semmi . Ha azt mondják neki gyujtsd fel Makot megteszi. Még akkor is hazudni fog a hatalom érdekében ha már Makon csak tizen laknak.”
 • 1. makai2010 2010. június 17. 17:29
  „Óóó... szegény NGYJ. Azt a munkát, amit végzett, az új képviselő is el tudja majd végezni. Jobban, mint a jelenlegi többciklusos képviselő. Legfeljebb távolabb lészen a tűztől, mint az elmúlt években.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy árvízre emlékeztek

Makó - Nemcsak Makót, de a környező falvak közül is többet fenyegetett a Maros a 40 évvel ezelőtti… Tovább olvasom