Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Kérdések az egyházi iskolákról

Makó - Megkezdődött a kérdőívek kiosztása azokban a makói iskolákban, amelyek egyházi kézbe kerülhetnek. A szülők egy része most arra panaszkodik: nem azt a kérdést tették fel nekik, amire számítottak.
Sérelmezi az érintett makói szülők egy része, hogy mégsem abban a formában kérik ki a véleményüket az általános iskolák egyházi kézbe adásáról, mint ahogyan azt eredetileg gondolták. Mint beszámoltunk róla, a város képviselete úgy döntött: a Makói Általános Iskola négy tagintézményéből kettőt, a Kálvin térit és a Kertvárosit egyházi kézbe szeretne adni még az államosítás előtt – a Kálvin református, a Kertvárosi katolikus lesz. A szülők részére összehívott tájékoztató fórumokon az is elhangzott: az önkormányzat csak akkor adja át a két iskolát, ha ezzel a szülők is egyetértenek.

Időközben megkezdődött a szülői kérdőívek kiosztása. Lapunk makói szerkesztőségét ezzel kapcsolatban az elmúlt napokban több, névtelenséget kérő szülő is megkereste. Elmondták: a kérdőíveken nem az a kérdés – miszerint hozzájárulnak-e az iskola egyházi kézbe adásához – szerepel, mint amire számítottak. Azt kérdezik tőlük, elviszik-e másik iskolába a gyereket, ha az intézmény egyházi lesz, azt viszont nem, egyetértenek-e a fenntartóváltással.

A Makói Általános Iskola Kálvin téri tagintézménye a reformátusokhoz kerülhet.
A Makói Általános Iskola Kálvin téri tagintézménye a reformátusokhoz kerülhet.

A polgármesteri hivatal közoktatási osztályán megtudtuk: annak, hogy a kérdést így teszik fel, egyrészt törvényi, másrészt praktikus oka van. A majdani fenntartónak tudnia kell, mennyi diákra számíthat – ha a szülők zöme nem akar egyházi iskolát, azaz elvinné gyerekét, nem kerülhet egyházi működtetésbe az adott intézmény. A két kérdés valóban nem egészen ugyanaz, de most nem az egyházi iskolák elvi létéről kell döntést hozni. Arról kérdezi az önkormányzat a szülőket, hogy továbbra is a Kálvinba vagy a Kertvárosi iskolába íratják-e be a gyermeküket – akkor is, ha azok átkerülnek a református, illetve a katolikus egyházhoz.

Az iskolák egyházi kézbe adása ettől még nem eldöntött tény. A szülői egyetértő nyilatkozatok száma lesz ügydöntő ebben a kérdésben – hangsúlyozták. A diákok szüleinek ráadásul a szülői érdekképviseleteken keresztül is lesz módjuk véleményt nyilvánítani a tervezett fenntartóváltásról. A kérdőívek sorsáról megtudtuk: a szülők által leadott lezárt borítékokat a mostani fenntartó, az egyház és az iskola képviselői akkor bontják fel közösen, amikor minden szülő leadta válaszát. Az eredményt jegyzőkönyvbe is veszik.

Olvasóink írták

 • 8. makovaros 2012. április 04. 07:37
  „Azért az egyház hoz menne mert a város nem akarja Hoffman emberit látni hogy szét csesszék az iskolát-már az oktatást sikerült, a rosszból sikerült egy még rosszabbat csinálni. Ott a jó példa nézd meg az városi iskolákat mindbe komoly fejlődés volt és nézd meg a pl állami Galambot (jó vannak pályázatok-pl interaktív táblákra ). És most nézd meg a Juhász Gyula iskolát hogy az egyház milyen szépen felújította. Tehát a fejlődési szint a különbség. Meg talán lesz pénz fűtésre is (nem úgy mint a múlt évben sok suliban Csongrád megye kivétel volt)

  7. elég baj lenne ha az igazgatót leváltanák, Mert fantasztikusan vezeti az iskolát. Ha Hoffmann féle lenne akkor a családias légkörnek ott annyi lenne, Jönne a Fidesz párti állam nevelés (Hasonló mint a Spártai) az iskolákban. D Bekerülne a politika-amiből jó nem sülhet ki.

  Apropó Hoffmann nem másolta valakiről a doktorit hátha ő is lemondana? Tik úgyis tudtok pár érdekes dolgot. :P”
 • 7. tuti 2012. április 03. 20:26
  „Rettenetes ez a kapkodás! Az igazgatót akkor is leváltják, ha a suli egyházi lesz és akkor is, ha nem. Hogy mi a különbség a kétfajta fenntartó között? Hát az ima. Minden egyház őrülten nyomul. Mindez nem a gyerekekről szól, hanem a pénzről.”
 • 6. szilencium 2012. április 03. 20:23
  „Van ám észosztás!Ilyen buta érveket közzé tenni, és ezzel szégyeníteni magát a kommentekben valakinek igen csak iskola hiányra vall!
  Mondhatnám a populista szöveget,hogy a pártok vajon mennyi pénzt visznek el évente,és mondjuk azokat is a beteg gyerekek javára fordíthatnánk,meg a polgármestereknek is csak minimálbért adjuk a többit utalhatnánk a kórházaknak,és egyébként is mindent utaljunk a kórházaknak!!!Már csak azon kéne elgondolkodni,hogy az átutalandó összeget miből teremtsük elő?Mostanában ugyanis ezzel van a legnagyobb gond Magyarországon,de gondolom a populista szemüveg elfedi ezeket a gondolatokat,ezért jönnek az előttem szóló kommentek!
  Úgy gondolom,hogy Országunkban adott a lehetőség arra,ha valaki közpénzből működő szervezet működését kívánja megismerni az megteheti!Javaslom a tudatlanoknak,hogy vegyék a fáradságot és személyesen tudakolják meg,mi a különbség az egyházi és állami iskolák között,és a finanszírozásról is kell,hogy választ kapjanak pl. ha a Minisztériumhoz írnak!stb..
  Hej ,de nehéz a gondolataink köré épített korláton kívül menni!!!!”
 • 5. papika56 2012. április 03. 15:53
  „Nekem valami beugrott.
  Nem azért szorgalmazzák --különösen Almási ig. , hogy legyen egyházi a suli --mert ő akar lenni nyugdíjjazásáig az igazgató ?? NEM a székéhez ragaszkodik --DE NAGYON ????
  Mert ha állami lesz --biztos menesztik. Hiszen mszp tag.
  Itt CSAK IS fityeszes igazgatót tesznek majd a suli élére !
  A komcsikat elzavarják --mindenhova narancsos droidokat tesz orbán !”
 • 4. papika56 2012. április 03. 15:45
  „Valaki nagyokos írja már le ide : miért jobb v. miért nem az állami v. egyházi iskola ? Mi a lényeg --amiről senki nem beszél ??”
 • 3. macs 2012. április 03. 11:57
  „Valaki magyarázza meg, miért jobb az önkormányzat szerint az egyházi, mint az állami iskola? Miért ez a sietség? Múltkor azt olvastam, hogy Esztergomban átvette az állam az iskolákat, de a városnak kell fizetnie a működési költségeket. "Jogszabály alapján Esztergom önkormányzata április 15-ig 350 millió, szeptember 30-ig 400 millió forintot köteles befizetni, december 20-ig pedig az intézményátvétellel kapcsolatos költségvetési előirányzatból fennmaradó összeget. Ha a város nem fizet, az államkincstár jogosult az összeget inkasszózni az önkormányzattól."
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/750_millio_forintot_kell_befizetnie_a_budzsebe_esztergomnak/2271406/
  Esetleg Makón már tudnak valamit és elébe akarnak menni a problémának?”
 • 2. Narumon 2012. április 03. 10:22
  „1. KamuNeni
  Nekem egyetlen bazi nagy gondom van ezekkel; vagyonhoz jut az egyház ingyen és bérmentve. Azt sem értem, hogy az állam miért dotálja ezeket az egyházakat, hiszen ha akkora szükség van rájuk akkor tartsák el őket a hívők, ne pedig minden adófizető. Részemről fontosabb lenne a kórházba egy-két új műszer mint az egyháznak adni azt a pénzt.
  Arról nem is beszélve, hogy az egyházi iskolában tanuló diák után miért kap több pénzt az egyház mint az állami iskolában tanuló diák után az önkormányzat? Miért van ez a diszkrimináció.
  Arról már nem is beszélve, hogy a nem megkeresztelt gyerek (hallomások szerint) jelentős hátrányban van az ilyen egyházi iskolákban, ha egyáltalán befogadják.”
 • 1. KamuNeni 2012. április 03. 08:20
  „Az a baj hogy MO-n politikat csinalnak az egyhazbol is. A gyereknek mindegy hol tanul ha megkapja a megfelelo nevelest. Epp ugy mint istennek is mindegy hogy enekelve tancolva unneplik mint pl amerikaban, vagy bamban buskomoran depressziosan mint MO-n. Akkor mar inkabb legyen vidam es tancolos es eneklos es tapsikalos.

  Tehat az egyhazi iskolakat el kell valasztani a politikatol. az Al Ahitattol.Semmivel se jobb mint egy allami iskola de magankezben van es igy rugalmasabbak. Persze nemtom MO-n milyen rugalmas lehet egy egyhazi iskola. Szerintem olyan mint mikor valaki fureszport rag. De mivel az allami torvenyek nem vonatkoznak rajuk igy aztan maskepp kezelhetik a diakokat.

  A fu nem zoldebb a masik oldalon csak ha valaki gondozza..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letette az esküt az új magyarcsanádi testület

Hétfőn délelőtt hivatalosan is megalakult az új magyarcsanádi képviselő-testület. Letette az esküt a régi-új polgármester, Guba István. Tovább olvasom