Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kerekeken jártuk be Makót

Makó - A kórházban és rendelőintézetben jól lehet közlekedni kerekes székkel vagy babakocsival, a könyvtárnak viszont csak a felnőtt részlege ilyen – derült ki, amikor arra voltunk kíváncsiak, akadálymentesek-e Makó közintézményei. A legtöbb akadályba a postán ütköznek a mozgáskorlátozottak, de ígérik, ez változik.
Sokáig jelentett gondot az akadálymentes közlekedés ott, ahová pedig talán a legtöbb mozgáskorlátozott jár nap mint nap, nevezetesen a városi kórház rendelőintézetében. Rámpát ugyan sok évvel ezelőtt építettek a bejárathoz, és a kerekes székkel közlekedők, illetve a babakocsival érkezők által leginkább látogatott rendeléseket, például a gyermekorvosit vagy a mozgásszervit már eleve a földszinten alakították ki – de aki mondjuk szemészeti problémával jött vagy a fogorvost szerette volna felkeresni, azt, ha nem tudott járni, a „gólya viszi a fiát" módszerrel kellett felcipelni az emeletre. A probléma 3 évvel ezelőtt oldódott meg, amikor 10 milliós költséggel beszereltek ide egy liftet. Úgy tapasztaltuk, ebbe valóban befér a kerekes szék, és egyszerűen, könnyen kezelhető. Egyébként a teljes kórházi épületegyüttesben hasonlóak a megoldások: minden tömbhöz rámpa vezet, bent pedig lift van.

Körsétánk következő állomása a városi könyvtár volt. Az intézmény az elsők között, lassan 8 éve épített ki külön mozgáskorlátozott bejáratot. Az épületet egyébként 1971-ben húzták fel, és akkor még senki sem gondolt az akadálymentesítésre. Korábban a hátsó bejáratot nyitották ki a mozgáskorlátozottaknak és a babakocsival közlekedőknek, mert az lépcsőzés nélkül is járható, és így az irodákon át juthattak be az olvasóterembe.

Makón a legtöbb akadályba a postán ütköznek a babakocsival közlekedők. A szerző felvétele
Makón a legtöbb akadályba a postán ütköznek a babakocsival közlekedők.
A szerző felvétele

Az új bejáratra könnyű felgördülni, még külön csengője is van, ha valaki nem akar bemenni, csak beszélni akar valamelyik könyvtárossal. Mátó Erzsébet igazgató lapunknak elmondta: a kismamák heti rendszerességgel használják, de van néhány kerekes székes olvasójuk is. Ugyanakkor a gyerekkönyvtár – amely külön helyen, a régi városháza első emeletén működik – csak gyalogosan közelíthető meg, lift nincs. Innen hamarosan kiköltöznek, és igyekeznek majd földszintes helyet keresni.

A legrosszabb körülményeket a főpostán találtuk. A főépületbe ugyan be lehet jutni rámpán is, nem csak lépcsőn, de a régi csapóajtó kinyitásához segítségre van szüksége annak, aki babakocsit tol vagy kerekes székkel érkezik. És a tortúra az előcsarnokban megismétlődik – újabb nehéz csapóajtók jobbról is, balról is. Hihetetlen, de még ez az egyszerűbb akadálypálya. Az épület oldalsó részében található, külön bejárattal ellátott csomagfelvételi részlegre csak lépcsőkön lehet feljutni. Igaz, a mozgáskorlátozottak csomagokkal kapcsolatos igényeit a másik, főbejáraton át járható teremben is ki tudják szolgálni. Szűcs János postavezetőtől megtudtuk: az 1928-ban épült postát jövőre kezdik el felújítani. Szempont lesz az akadálymentesség is, hiszen más, felújított épületeknél fotocellásokkal váltották ki a lengőajtókat.

Olvasóink írták

 • 5. lacipapa68 2009. június 12. 00:11
  „És a beteg gyerekeknek!”
 • 4. lacipapa68 2009. június 11. 23:59
  „Ha valakiktől nem sajnálom a pénzt,azok a fogyatékkal élők.Maximális támogatást nekik!”
 • 3. bo 2009. június 10. 07:34
  „Az hagyján, hogy fényképezni nem tudnak, de az írással is vannak bajok!”
 • 2. Szirilli 2009. június 09. 18:50
  „És ismét egy rosszul sikerült fotó...
  nem igaz, hogy a délmagyarnál senki nem tud fotózni!”
 • 1. sziszka1 2009. június 09. 16:15
  „Szabó úr! Még oly sok közintézmény van Makón, ahova rendszeresen járnak emberek, így mozgáskorlátozottak is! Pl polgármesteri hivatal!, a körzeti rendelők!

  És még több olyan intézmény ahova szinte nap, mint nap az életünk része: boltok (nem a nagy főtér közeliek), hanem a sarki kisbolt!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Chipsért zsarolt egy 15 éves lány

Csanádpalota - Chipsre volt éhes egy 15 éves csanádpalotai lány, ezért megzsarolt egy 14 éves… Tovább olvasom