Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Kerekes Éva 870 kilométere a Caminón

Makó - Hamarosan könyvet ír élményeiről Kerekes Éva makói könyvelő, aki nemrégiben 31 nap alatt járta meg az El Camino zarándokút 870 kilométerét. A kötet érdekessége, hogy azt saját, jobb agyféltekés rajzaival illusztrálja Kerekes Éva.
Nem kell rohanni – ez az egyik nagy tanulság, amit zarándokútján megtapasztalt a makói Kerekes Éva. A városban a legtöbben úgy ismerik, mint az egyik helyi könyvelőiroda vezetőjét, illetve mint a Marosmenti Mocorgók Sportegyesület gazdasági vezetőjét. Ez utóbbi alapján sokan azt gondolják róla, maga is sportol valamit – ez azonban nem igaz. Ráadásul nem is hívő katolikus, ennek ellenére 31 nap alatt végigjárta az El Camino néven ismert, sok száz kilométeres zarándokutat.

Azért jutott ez eszébe, mert néhány évvel ezelőtt – ezt is kevesen tudják Kerekes Éváról – nagyon beteg volt, és eldöntötte, ha meggyógyul, tesz valami különlegeset. Magáról az útról, és jelképéről, a fésűs kagylóról 4 éve, egy rokonlátogatás során szerzett tudomást Spanyolországban.
Gyalogosan indult a francia Pireneusok lábától – addig busszal, illetve repülővel jutott –, majd onnan Spanyolországon át egészen az óceán partjáig. Előtte itthon tett kisebb-nagyobb túrákat – volt, amikor a hátizsákjában 10 kiló sóval gyalogolt a töltésen át Apátfalvára, aztán vissza –, majd beszerezte a szükséges felszerelést, és nagyon sok blogot olvasott az El Caminóról.

Maga a zarándokút egy hónapon át tartott. Szállásait útközben szervezte meg, többnyire egyházi fenntartású tömegszállásokon aludt. Mindössze 2 váltás ruhát vitt magával, de kiderült, ennyi is bőven elég. – Nagyon könnyű berendezkedni a minimáléletre – mondja.

Kerekes Éva 31 nap alatt tette meg a zarándokutat. Fotó: DM
Kerekes Éva 31 nap alatt tette meg a zarándokutat. Fotó: DM

Az első tíz napban szakadt az eső, és azért imádkozott, hogy a ruháit este a szálláshelyen meg tudja szárítani. Volt, amikor a lába szabályosan belefőtt a bakancsába, volt, hogy teljesen lejött a bőr a talpáról. Egyetlen nap pihenőjét emiatt tartotta. Ugyanakkor a megpróbáltatások sok mindenre meg is tanították. Toleranciára, alázatra a természettel szemben, vagy például emberségre: előfordult, hogy az utolsó falatokat osztották meg egymással a zarándokok.

Fontos tanulság volt számára a fizikai megterhelés mellett a lelki is: a magány, annak érzése, hogy időt kell szakítanunk magunkra. Igyekszik a megszerzett tapasztalatokat itthon is hasznosítani – próbálja nem felvenni újra a rohanó életritmust, és próbálja meglátni a szépséget mondjuk egy út szélén nyíló virágban.

Rajzot hozott haza

Kerekes Éva az úton végig naplót vezetett. Most arra készül, hogy ezt könyvben kiadja. Saját, jobb agyféltekés technikával készült rajzaival fogja illusztrálni. Ezzel néhány hónapja foglalkozik. Az úton keveset rajzolt, nem volt rá ideje. Egy rajzot azonban hazahozott. Ez egy amerikai zarándoktársáról, Andrew Matthewsról készült (nem azonos az ismert pszichológussal), akit kétszer műtöttek agydaganattal, lebénult, kerekes székbe került, de akaraterejének köszönhetően újra megtanult járni – ő ezért vállalta a zarándokutat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csitul a vita a Makovecz-szobor körül

Nyílt levélben kér állásfoglalást az előző városvezetés idején készült Makovecz-szoborterv ügyében az új polgármestertől, Farkas Évától a városszerte ismert muzsikus, Bozsogi Attila. Tovább olvasom