Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Kerékpárlámpák gyűjtője

Különleges hobbija van a makói Szani Istvánnak: a múlt század harmincas éveiben használt karbid kerékpárlámpákat gyűjt. Felújította őket, s ha akarná, saját kerékpárjára is szerelhetne egyet.
Szani István gyűjteménye három büszkeségével Fotó: Szabó Imre
Szani István különleges hobbija tíz esztendeje kezdődött, mégpedig azután, hogy hozzá került édesapja régi kerékpárja, amin volt egy ilyen berendezés. A ma már nyugdíjas férfi valamikor lakatosként dolgozott, a szakma szinte minden területén tevékenykedett, és mindenféle műszaki ritkaság érdekli – például fiákerlámpája is van – , ezért elhatározta, hogy felújítja az öreg drótszamár különleges lámpáját. Azóta összegyűjtött a hasonlókból bő tucatnyit. Volt, amit ismerősöktől kapott, volt, amit régiségkereskedőtől vásárolt. Mindet rendbe hozta, most a garázs egyik polcán tartja őket. Hogy mennyi lehet még a hasonlókból például Makón, még megtippelni sem meri – egyedül abban biztos, hogy nagyon kevés.

A karbidlámpa a századelőn szabadalmaztatott, igen elmés találmány volt – egyébként nemcsak kerékpárokra, de például autókra is szereltek ilyet. A lámpának alul volt egy dupla tartálya. Az alsó részbe került a karbid, amibe a felsőből víz csöpögött, ebből pedig acetiléngáz fejlődik, ami meggyújtva erős, fehér fénnyel világít. Szani István meséli: volt olyan lámpa, aminek a tartálya szemmel láthatóan felrobbant – nem volt tehát teljesen veszélytelen a használata, bár eddig senkitől nem hallott ilyen balesetről. Ma már mindenesetre nemigen használnak hasonlókat, egyedül talán a barlangászok. Technikai kuriózumnak számítanak: általában míves darabok, értékesek, bár Szani István sosem gondolkozott még azon, mennyit érhet a kollekciója. Őt egyszerűen a gyűjtés érdekli.

Ami a kerékpárokat illeti, róluk a dinamó megjelenése tüntette el a karbidlámpákat, valamikor a harmincas évek végén. Szani István biciklijén sem karbidlámpa van, bár megtehetné, hogy felszerel rá egyet: a tartóvas ugyanis még megvan rajta – mutatja büszkén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új helyet kínálnak a makói fecskéknek

Tegnap reggel kihelyezték Makón azt a műpárkányt, amely alá remélhetőleg átköltöznek a molnárfecskék… Tovább olvasom