Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Kerékpárosbarát település lett Makó és Vásárhely

Hódmezővásárhely, Makó - Makó és Vásárhely megnyerte a Kerékpárosbarát Település címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázatán.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Makó tavaly 5,1 kilométernyi kerékpárutat épített, illetve újított fel 244,5 millió forintból – ezzel együtt a két keréken járók biztonságát szolgáló külön úthálózat hossza 22,7 kilométerre nőtt. Épültek korszerű, fedett kerékpártárolók, az autómentes nap keretében szerveztek a kerekezést népszerűsítő programokat, a helyi Tourinform-irodában pedig bérelhetnek is bicikliket azok, akik négy keréken érkeztek a városba, de szeretnék kettőn felfedezni. Többek között ezeket elismerve kapta meg Makó az elismerést, amit korábban már kétszer is elnyert, 2009-ben és 2010-ben.

Vásárhely esetében nem csupán a kerékpárút-hálózat növelése volt fontos szempont, de a biztonsági rendszerek fejlesztése, a kerékpárosok kényelmét szolgáló beruházások, és a biztonságos közlekedést szolgáló programok is. Vásárhelyen több mint 50 kilométer bicikliút van, a kerékpártárolók kapacitása meghaladja az 5600-at, ezeknek több mint 72 százalékát kamerák figyelik. Tavaly kerékpárforgalmi létesítmények fejlesztésére, fenntartására közel 97 millió forintot fordítottak, míg a biciklis közlekedés korszerűsítésére az elmúlt 5 évben, pályázati forrásból több mint 1 milliárdot költöttek. A városban most több mint 3 kilométer hosszúságú kerékpárút épül a Kölcsey, Kodály, Pálffy, Holló és a Mester utcát érintve. Vásárhely először 2011-ben nyerte el a Kerékpárosbarát Település díjat.

Örömök két keréken. Diákok vehették birtokba elsőként a legutóbb átadott kerákpárútszakaszt Makón. Fotó: Szabó Imre
Örömök két keréken. Diákok vehették birtokba elsőként a legutóbb átadott kerákpárútszakaszt Makón. Fotó: Szabó Imre

Elismerést kapott a Csonka iskola is

Huszonhárom önkormányzat és huszonnyolc munkahely nyerte el vagy újította meg a kerékpárosbarát címet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly hetedszerre meghirdetett pályázatain. Új pályázóként nyert Kerékpárosbarát Munkahely címet a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Csonka János Tagintézménye. Az újrapályázók és címmegújítók között van Csongrád megye települései közül a már említett Hódmezővásárhely és Makó mellett Mórahalom.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drámai pillanatok a Givaudan kupa zárónapján

Az idei Téli kupa nemcsak a futballról szólt: adománygyűjtést szerveztek a hódmezővásárhelyi agydaganatos kislánynak, Gálos Ivettnek. Tovább olvasom