Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Kerékpárral a Bartók sírhoz, Nagyszentmiklósra

Makó - A makói természertjárók hagyományosan Bartók Béla szülővárosába, Nagyszentmiklósta indítják szezonnyitó kerékpáros túrájukat.
A Makói Általános Iskola Eötvös Lóránd Természetjáró Szakosztálya kerékpáros túrát szervezett Nagyszentmiklósra, Bartók Béla születésének 131. évfordulója alkalmából.

A szakosztály immár tíz éve hagyományosan a neves zeneszerző szülővárosába indítja szezonnyitó kerékpáros túráját. Az égiek is védelmükbe vették a 20 bátor embert, akik Lengyel István tanár vezetésével nekivágtak az útnak. A makói hagymaszobornál volt a találkozó és a határon való sima átkelést követően Csanádon a római katolikus templom előtt álltak meg először. Itt látható Szent Gellért szobra, bent pedig szarkofágja.

Kerékpárral Nagyszentmiklósra, a Bartók sírhoz - GALÉRIA

A templomban Révai Miklós előtt tiszteleg egy emléktábla. A legnagyobb érdeklődést azonban a toronyóra váltotta ki. Elsősorban azért, mert a csoporttal kerékpározott Balázs János gépészmester. Ő gondozza a toronyórát, amelyet 1905-ben Zimonyban, egyedi terv alapján készítették el, és a mai napig működik. A természetjáró szakosztály Balázs Jánostól alapos, részletekre kiterjedő tájékoztatást kapott a toronyórák rejtélyes működéséről.

Csanádról az út a régi Hódmezővásárhely – Makó – Nagyszentmiklós vasútvonal mellett vezetett. Voltak elpilledt kerékpárosok is, nekik szükségük volt rövid pihenőre, egy helyi „pihendében", de a többség frissen érkezett meg Bartók Béla szülővárosába. A zeneszerző szobra előtt újra teljes lett a csapat és közösen elhelyezték Makó város önkormányzatának koszorúját, majd a szülőház helyén álló épületen látható emléktáblánál álltak meg újra. A temetőben a zeneszerző családjának sírját is megtekintették. Bartók Béla (Nagyszentmiklós, 1881. március 25. – New York, 1945. szeptember 26.) rövid ideig élt e bánsági városkában. Édesapja a mezőgazdasági iskola igazgatója volt, de fiatalon meghalt. Édesanyja tanítónő, zongoratanár. A szülei naponta foglalkoztak zenéléssel és irányították a helyi Zene- és Dalegyletet. Édesanyja férje korai halála után, 1889-ben elhagyta a várost.

Kerékpárral Nagyszentmiklósra, a Bartók sírhoz - GALÉRIA

A nagyszentmiklósi római katolikus templom is tartogat érdekességeket. Itt is található egy emléktábla, amely Révai Miklós piarista pap – akinek emlékével már Csanádon is találkoztak a kerékpárosok – a város szülöttének emlékét őrzi. Bogoly József irodalomtörténész szerint: „Révai Miklós a történeti nyelvészet hazai megalapozója, a grammatikus nyelv- és irodalomszemlélet képviselője. Folyamatos küzdelmet folytatott a magyar kultúra és anyanyelv egységének megteremtése, a Magyar Tudós Társaság létrehozása, az irodalmi régiségek gyűjtése, közkinccsé tétele, a költői életművek kiadása ügyében." Szülővárosa 1893-ban gránitoszlopot állított és azon Holló Barnabás alkotta Révait ábrázoló domborművet helyezett el. A terület Romániához csatolását követően a domborművet eltávolították és a gránitoszlopra Eminescu szobrot helyeztek.

A csapat megtekintette a templom alatti kriptát is, ahol a Nákó család tagjai leltek végső nyughelyet. A főtéren álló Kastélyukban rendezték be a Bartók Béla Emlékmúzeumot.

Kerékpárral Nagyszentmiklósra, a Bartók sírhoz - GALÉRIA

Külön érdekesség volt a kórház. Itt egy hatalmas emléktábla hirdeti, hogy Nákó Berta volt az alapító. Sírja a templom kriptájában látható.
A makói Eötvös Lóránd Természetjáró szakkör tagjai, Makó város önkormányzata, a Marosvidék Baráti Kör, a József Attila Múzeum tartja a kapcsolatot Nagyszentmiklós magyarságával. Rendszeresen tiszteleg híres szülöttei: Bartók Béla, Révai Miklós, Espersit János előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A természetes gyógymódokról

Szombaton 14 órától az apátfalvi faluházban a Bökény Népe Egyesület szervezésében Természetes gyógymódok: az akupunktúra címmel tart előadást Fekete Edit reflexológus. Tovább olvasom