Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Kerékpártúra Makón a faritkaságokhoz

Makó - Makó gazdag ritka, védett fákban, zöldterületekben, ráadásul tekintélyes kerékpárút-hálózata van – e két értékes adottságot összekapcsolva szerveztek különleges kerékpártúrát a hét végén a Maros-parti városban.
Akár a védett zöldterületek, fák is képviselhetnek idegenforgalmi értéket, vonzerőt, különösen ha ezek könnyen bejárhatók egy jól kiépített kerékpárút-hálózat igénybevételével – ezt ismerte fel a Makói Természetbarát Sportegyesület, amely szombaton 15 kilométeres túrát szervezett. A túra vezetője, Czabar Eleonóra induláskor elmondta: tavaly ősszel már próbálkoztak hasonlóval, de tavasszal a legszebbek, zöldellők a fák, virágok. A gyülekezőhelyen, a Hagymaház előtti császárfánál 22-en várták az indulást – főként idősebb természetbarátok, de volt néhány diák is.

Mit láthattak a különleges, mozgást és érdekes információkat együtt kínáló kerékpártúra résztvevői? Például megismerkedhettek a Hagymaház előtti park, a Nagyér sétány vagy a Bajcsy lakótelep különleges növényeivel, láthattak platánsorokat, szomorúepret, japán akácot és mocsári ciprust. A makói védett fák többsége egyébként hosszú élettartamú keményfa, például szil vagy tölgy. Ez utóbbi fajtához tartozik a másfél órás túra végén megtekintett Juhász Gyula-féle fa is, amely a Megyeház utcai park ékessége. Ez az egyetlen a városban, amit tábla is jelöl – nem lenne jó ugyanis, ha a védett fák a vandálok célkeresztjébe kerülnének.

Értékesek a makói fák

Makó igen gazdag védett fákban, pontosan 77 van belőlük – 9 közülük kiemelt védelem alatt áll. Többségük ritkaságuk, koruk miatt került fel a listára, de például a Juhász Gyula fájaként emlegetett 200 éves tölgy esetében az is sokat nyomott a latban, hogy a költő szerette a Megyeház utcai park ékességét. Ez a legértékesebb, 4,8 millió forintot érő növény a városban. A védett fák összértéke meghaladja az 55 millió forintot.

Olvasóink írták

 • 12. hajosinas 2010. április 28. 07:07
  „Kedves mur!
  Értjük mi egymást én úgy látom.Mostmár csak az a kérdés,hogy akik a kérdésekben érdemben tenni tudnának, olvassák-e a véleménynyiílvánításokat, próbálnak-e változtatni a helytelen,hibás berögzött szokásokon ? Bizakodjunk.”
 • 11. mur 2010. április 28. 06:25
  „Kérdés volt és azért mert nagybetűvel kiemelte a főkertészt !A tervdokumentációhoz nem kérték ki a főkertész véleményét de szóvá tette hogy esetleg több fa is megsínyli a kerékpár út közelségét a válasz látható!A tegezésért bocsánat!”
 • 10. hajosinas 2010. április 28. 05:52
  „Nemtudom mur, hogy az ön által leírt szöveg az kérdés , nekem szól, vagy kijelentés ?De bármelyik dologról is van szó, helyesírás szempontjából hibás ! A kérdő mondat végére kérdőjelet szoktunk tenni.Nekem ezelőtt hatvan évvel így tanították.Egyéb iránt nem azt állítottam,hogy a főkertész tehet a fakivágásokról,hanem azt ecseteltem, hogy hány "szakember" kell,hogy véleményezze a tervdokumentációkat normális esetben.Na persze lehet,hogy ez csak normális helyen történik így.Lehet,hogy itt Makón általában kézi vezérlés van mindenben.De attól még lehetne odafigyelni az ilyesmire egy főkertésznek.Vagy nem jól gondolom?”
 • 9. Black&Red 2010. április 27. 23:23
  „A Kálvária utcán is felnyírták a gyönyörű Gyertyánokat:( Miért???? Kinek volt láb alatt már megint???”
 • 8. mur 2010. április 27. 08:50
  „Honnan tudod hogy van bele szólása a kerékpár utak mentén kivágott fákhoz a főkertésznek!”
 • 7. hajosinas 2010. április 27. 05:48
  „Igen az utóbbi években nagyon sok szép fát vágtak ki a város területén a kerékpárutak és egyéb létesítmények építésekor.Pedig, állítólag szakemberek tömkelege, meg egy városi FŐKERTÉSZ is véleményezi a tervdokumentációkat.Aztán raknak a fák helyett bukszusokat szépen sorba egymás mellé,meg nagy ládákba kis díszcsemetéket.Na persze mindezt drága pénzért. Természetesen szintén sok pénzért,(láda karbantartást,növénypótlást ) igénylő munkával.Igaz ezek árnyékot nem adnak,meg túl sok oxigént sem termelnek, de mutatósak.Ez aztán a szakszerű,körtnyezetbarát városgazdálkodás.Persze ezknek a növényyeknek a levelei nem hullanak az esőcsatornákba,meg sokat takarítani sem kell a lombjukat a közterületeken, így aztán még gazdaságosak és munkaigénytelenebbek.Ez igen, szép kis örökséget hagyunk a jövő generációjának. Pusztítást nagy szakértelemmel,"megfontoltsággal".Szánalmas.”
 • 6. 3évesférfi 2010. április 26. 21:04
  „5: Proli vagy.”
 • 5. dara 2010. április 26. 20:08
  „Arra is figyelni kéne a zöldfa ájuldozóknak, hogy a környezetben milyen kárt tesznek a védett fák. az esőcsatorna,a háztető tele van nem odavaló levéltörmelékkel. Eleonórácska azt mikor és kivel tisztítja ki,legyen része neki is mocsári ciprus levélözönében. Csak jöjjön takarítani augusztustól november végéig. Örömmel látnám a sok természetbúvárt a meló időszakában is.”
 • 4. 3évesférfi 2010. április 26. 19:35
  „2: Pedig kerékpárút-hálózat az pont van Makón.
  1: Gencshátra is szerveztek korábban biciklistúrát, nem igaz hogy senkit nemm érdekel. Legfeljebb te nem tudtál róla.
  Kár károgni mindenért.”
 • 3. MáskéntGondolkodó 2010. április 26. 14:55
  „Milyen kár hogy a makói fürdő építésekor kb 100 fa kerül kivágásra..Igen megszámoltam a park fáival együtt,az út széli fákkal,és ami a régi fürdő területén van ill volt az kb 100 kisebb nagyobb fa ..Gondolom lesz visszatelepítés is ha megérjük...”
 • 2. CsImre 2010. április 26. 12:01
  „"jól kiépített kerékpárút-hálózat igénybevételével"

  Én Makón sokmindent láttam, de ilyet nem. Azért jó fanézegetést!”
 • 1. SzentGellért 2010. április 26. 11:55
  „Gencsháton 17 ilyen tölgyfa van és senkit nem érdekel´´´”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makovecz új kamarai törvényt vár

Makó - Új, a tisztességes verseny kereteit biztosító „nagykamarai törvény" megalkotását várja… Tovább olvasom