Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Keresi a rendőrség Buzás ellopott iratait

Makó - E héttől már új belépőkártyájával ment be a Parlamentbe Buzás Péter makói polgármester, országgyűlési képviselő, akinek tárcáját, iratait múlt héten lopták el a makói Autós Csárdából. A rendőrség eddig nem talált értékelhető nyomot. Öt éve a csongrádi polgármesternek az asztaláról vitte el a pénztárcáját egy besurranó tolvaj – akit el is fogtak a rendőrök.
A makói polgármester tárcáját – amelyben benne volt minden irata, parlamenti belépője, bankkártyája is 50 ezer forintja mellett – február 11-én lopták el, a gyanú szerint az Autós Csárdában. Ide tért be ebédelni a képviselő-testületi ülés szünetében Buzás Péter Marosvári Attila alpolgármesterrel és Bánfi Margit jegyzővel.

A polgármester lapunknak azt mondta, zakóját a mellettük lévő asztal hozzá legközelebbi székének támlájára tette. Ahogy helyet foglaltak, a polgármester háta mögé került ez a szék, vagyis takarásba. Beszélgettek, így nem nagyon figyelték, hogy ki jön be az étterembe, hová ül le, és ki megy ki. Amikor a polgármester fizetni akart, és hátranyúlt a zakójáért, észrevette, hogy nincs meg a tárca. Először azt hitte, a hivatalban hagyta, ezért azonnal visszamentek a városházára – hiába. A csárda pincérei később elmondták, hogy ahhoz az asztalhoz, amelynél a zakó volt, leült két fiatalember, akik szemlátomást nem helybeliek voltak. Mire a pincér odament volna hozzájuk, hogy megkérdezze, mit hozhat nekik, már fölkerekedtek, és elmentek.

A polgármester letiltatta kártyáit, és följelentést tett a makói kapitányságon. A rendőrség ugyanúgy járt el, ahogyan máskor ilyen esetben – halljuk Palicz Andrástól, Makó rendőrkapitányától. Mivel előfordul, hogy a tettes még a helyszín közelében kiveszi az értékeket a tárcából, és a többit eldobja, a nyomozók átnézték a csárda környékét, de nem találtak semmit. Tanúkat hallgattak meg, elrendelték az iratok körözését is. Meglehet, külföldiek voltak az elkövetők, de egyelőre csak az a biztos, hogy nem tartoztak a csárda vendégköréhez. Az eljárás folyik, most még ezeken kívül nincs közzétehető fejlemény. A munkát megkönnyítené, ha a tettes megpróbálná használni a parlamenti belépőkártyát, mert ez csipes, és azonnal lebuktatná bitorlóját.

– A leggyorsabban ezt a kártyát tudtuk pótolni, vasárnap már megvolt az új, így hétfőn már használtam – mondja a polgármester. – A többi irat elkészíttetéséhez nagyon sok utánajárás, idő kell. Azzal tisztában vagyok, hogy ha átutazó bűnözőkről van szó, és az irataimat nem próbálják használni, szinte lehetetlen feladat elfogni őket.

Bedő tárcáját az asztalról vitték el

Öt évvel ezelőtt Csongrádon vitték el a polgármester tárcáját. A városházán képviselő-testületi ülést tartottak, a hivatal legtöbb dolgozója ott volt, így fordulhatott elő, hogy rövid időre őrizetlenül maradt Bedő Tamás és Berkes István jegyző irodája. Ezt használta ki a besurranó tolvaj. A polgármester tárcájában 50 ezer forint, valamennyi euró és bankkártyák, iratok voltak. Utóbbiak előkerültek, a jegyző mobiltelefonja is. A kártyákat akarta, de nem tudta használni a tettes, a pénzből viszont – mire elfogták – csak kétezer forint maradt. Bedő Tamás azonnal följelentést tett, a rendőrök még aznap megtalálták és előállították a környékbeli elkövetőt, aki később bíróság előtt felelt tettéért.

Olvasóink írták

 • 9. mackósajt 2009. február 26. 19:32
  „Állítólag Buzás otthon megtalálta a pénztárcáját! Persze a DM ezt már nem fogja leközölni, hogy milyen egy szenilis a polgármesterünk! :)”
 • 8. lajosbácsi 2009. február 25. 11:40
  „mackósajt: útálom, hogy ki kell ábrándítsalak, de ezt nem csak ő csinálja”
 • 7. mackósajt 2009. február 23. 09:05
  „Benne van a pakliban, hogy Marosvári volt, nem? :)
  Ő a pénzért bármire képes! A kis mohó!
  A közbeszédben hallani olyanokat,hogy komoly pénzeket vesz fel az ipse, mint projektvezető (egyes állami és önkormányzati projekteknél). Csak éppen a munkát köztisztviselőkkel végezteti el, de ő rakja el a projekt menedzseri jutalékokat.Ha ez igaz, akkor ez nem szép dolog! Ja meg fura mód az alpolgármesteri és egyéb teendői miatt ugyebár nem nagyon tud részt venni a múzeumi munkában sem, de ennek ellenére főállásúként elrakja a múzeumi fizuját is! Sok kicsi (és nagy) sokra megy!”
 • 6. Power 2009. február 21. 15:16
  „Nagyon sajnálom a polgármaestro urat. Nekem soha nem adatott meg, hogy 50 000 Ft legyen mindig a pénztárcámban és beszélgetni tudjak egy csárdában. Úgy látszik igaz a közmondás: ebül kezdte, kutyául végezte.”
 • 5. triatlonos 2009. február 21. 07:24
  „Érdekesek a hozzászólások, és számomra tanulságos aggodalmakat tartalmaznak. De azért összekapcsolni a polgármester vagyoni viszonyaival, és a jegyző - sokszor "bicskanyitogató" - stilusával egy kicsit merész. A legutóbbi testületi ülés ebéd utáni kezdetekor Buzás elmondta a történetet, és elnézést kért a késésért, mivel a bankban a bankkártyáit letiltotta. A tanulság: még ilyen helyen is, és még ilyen embertől is lopnak! Ilyen világot élünk.”
 • 4. kisztitkar 2009. február 21. 06:55
  „Azért mi Makóiak vagyunk ebben a bűnösök hogy ilyen megtörténik,azért azt beláthatnánk hogy szükség lenne még egy külön adóra amit a jegyző kitalálni, miből fent tudnánk tartani a koronát kizárólag a polgármester úr és dolgozói részére,ja és plussz testőröket is kellene keresnünk számukra még jó hogy nem a jegyzőt lopták el,az érdekes dolog lett volna tehát bevezetni az étkezési adó hozzájárulást minden Makói havi 200-forint!Ez még úgy sincs makón!”
 • 3. matahari 2009. február 20. 18:48
  „Kedves MÁTRIX?

  Gratulálok a hozzászólásodhoz!
  A mi családunk is "nagyon aggódott", mi sem aludtunk, de nem az iratok miatt, hanem azért mert mi van, ha makói fürdőbelépők is voltak abban a bizonyos pénztárcába. Gondolj csak bele, hogy milyen trauma érte a "mi polgármesterünket". Igaz vagy sem a mi városunkban "KIVÁLÓ" a közbiztonság!!!!!!!! Hogy érezheti magát biztonságban egy idős ember sötétedés után.

  Üdv.: Matahari”
 • 2. MÁTRIX 2009. február 20. 18:00
  „Már az előző cikk olvasásakor is könnyeivel küszködve olvasta az egész család Búzás Elvtárs szomorú történetét. De a mai napon nem bírtuk tovább és hangos zokogással biztosítottuk együttérzésünkről Búzás Elvtársat. Elhatároztuk, hogy holnap tüntetést fogunk szervezni, követelve legalább egy 5 milliós nyomravezetői díj kitűzését és külön nyomozócsoport felállítását és az NBH bevonását is. Továbbá vállaljuk a sorba állást vagy sorba ülést az okmány irodában, nehogy bármiféle késedelmet szenvedjen városépítő-szépítő tevékenysége. Kérni fogjuk a Délvilág szerkesztőségét és újságíróit, hogy minden egyes a megyében történt pénztárca ellopásról szintén ekkora terjedelemben írjanak, elkerülendő a diszkrimináció és kirekesztés és egyéb fel nem sorolt megkülönböztetés vádját, mivel úgy gondoljuk, hogy nem ez az egyetlen pénztárca amit a napokban a megyében elloptak és a többi esetről nem olvashattunk egyetlen szívszorongató írást sem.
  Búzás Elvtársat pedig arra kérjük, hogy ne szomorkodjon, mert a kb. Br. 1,3 millió Ft-os havi "fizetéséből", a kb. 40 hektár földjéből, a két KFT-nek a bevételéből biztosan kitudja gazdálkodni az őt ért kárt, a traumát és sokkhatást pedig majd elfeledteti egy TENERIFFEI nyaralás az üdülőjében.
  Üdvözlettel egy aggódó család.”
 • 1. kisztitkar 2009. február 20. 17:05
  „Hát sajnálatom fejezem ki a polgármester úrnak,remélem ez végett nem lesz semmiféle kommunális vagy egyéb adó emelése mert a történtek megkövetelné!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolaigazgatót bántalmaztak Makón

Makó - Megverte két szülő szerdán Almási Pált, a Makói Általános Iskola igazgatóját. A szülők azt… Tovább olvasom