Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Kern András makói reklámfilmben

Az Országos Vérellátó Szolgálat különdíját nyerte el két fiatal makói tévés, Rácz Csaba szerkesztő-riporter és Puszta Zoltán operatőr, vágó azzal a rövidfilmmel, amelyben ismert emberek – köztük a Páger-díjas, és azóta Kossuth-díjjal is kitüntetett Kern András – hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára. A teljes egészében Makón készült alkotás társadalmi célú hirdetésként már látható a helyi televízióban.
A két fiatal televíziós az OVSZ idei, minden műfaji kötöttségtől mentes médiapályázatára jelentkezett az alkotással. Úgy gondolták, egy figyelemfelhívó kisfilm, amelyben ismert emberek beszélnek, talán hatásosabb érv a véradás mellett, mint például egy hosszabb, tudományos-ismeretterjesztő film. A témát egyébként is jól ismerték: a makói tévében rendszeresen foglalkoznak vele. A teljes egészében Makón forgatott film a szolgálat főigazgatójának különdíját nyerte el, Rácz Csaba és Puszta Zoltán a napokban Budapesten, a Pilvax kávéházban vette át az ennek elismerését jelző díszes oklevelet, valamint a hozzá járó értékes tollakat.

Az ötletet a forgatáshoz az adta, hogy februárban Makón adták át a Páger-díjat, az ünnepségre pedig a magyar film és színház sok mikrofonvégre kapható sztárja jött el – ráadásul ugyanekkor készült a Magyar Televízió Főtér című útifilm-sorozatának a Maros-parti várost bemutató darabja.

Így megkérdezték a véradásról a Páger-díj két kurátorát, Réz András filmesztétát és Hegedűs D. Géza színművészt, az emlékdíjjal kitüntetett Kern Andrást és a Főtér műsorvezetőjét, Zalatnai Brigittát is. Az opus szakmai hitelessége kedvéért persze megszólal benne a makói véradó állomás volt főorvosa, Sallai Imre is, és a kis stáb forgatott a véradó állomáson. Rácz Csaba azt mondta lapunknak, a sztárok a nemes ügyhöz méltó szívélyességgel álltak kamera elé, és mondták el véleményüket, személyes élményeiket a témával kapcsolatban. A legérdekesebb megszólalás Kern Andrásé volt, aki slusszpoénként bevallotta, hogy még sosem adott vért, majd hozzátette: nem ért egyet önmagával, kell vért adni.

A kétperces rövidfilm a makói városi tévében már látható társadalmi célú hirdetésként – hogy másutt is vetítik-e, egyelőre nem tudni. A két fiatal tévés egyébként nagyon tiszteli a véradókat, de Kern Andráshoz hasonlóan egyikük sem adott még vért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fecskéket idén sem háborgatják Makón

Idén is békésen fészkelhetnek, költhetnek a molnárfecskék a makói Bérpalota eresze alatt. Az… Tovább olvasom