Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Késik a makói csatornaberuházás

Makói kistérség - Az érintett falvakban jól halad, Makón viszont szinte még el sem kezdődött a szennyvízcsatorna-hálózat építése, késésben van a kivitelező – hangzott el a tegnapi képviselő-testületi ülésen.
A szennyvízberuházásban érintett falvakban időarányosan halad a csatornázás, Makón azonban még nagyon kevés helyen folyik a munka – mondta el a tegnapi képviselő-testületi ülésen Ortutay Miklós, a beruházás projektmenedzsere. Bár a késlekedés okáról írásbeli jelentést egyelőre nem kapott a kivitelezéssel megbízott, három cégből álló Makó-OEK konzorciumtól, feltételezi, hogy a feladatok elosztása halad nehezen. Emiatt lehetséges az, hogy Gerizdest leszámítva csak itt-ott látni nyomait a munkának, és ahol dolgoznak, ott is gyakran az ígért ütemezésnél lassabban. Az egész városban mindössze 11 brigád dolgozik – jellemző, hogy Apátfalván 5. Így nem csoda, hogy aggályosnak tartja, az érintett 87 belvárosi utcában kész lesz-e a munka az ígért 2013. júliusi határidőre.

Mit lehet ilyen helyzetben tenni? – kérdezte Gáspár Sándor képviselő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a hasonló beruházásokhoz képest most jóval több a jogosnak tűnő panasz a helyreállításra is. Ortutay Miklós elmondta, hetente küldenek felszólítást a kivitelezőnek, figyelmeztetve az eredetileg vállalt ütemezésre, ahol pedig a megszabott határidőkben is csúszás van, ott kötbért fizettetnek. A projektmenedzser szerint ugyanakkor ez a csúszás egyelőre nem veszélyezteti a végső határidőt. Ami pedig a helyreállítás hiányosságait illeti: a megkötött szerződés szerint a kivitelező addig nem számlázhat, amíg nem történt meg a helyreállítás. Ennek ellenőrzésében az érintett önkormányzati képviselők is közreműködhetnek.

Virágok, köszönettel
A testületi ülés nyitányaként Buzás Péter polgármester hálát, köszönetet jelképező virágokat és ajándékokat adott át a város nevében Dancsó Jánosnénak, az OTP helyi fiókvezetőjének, Szentandrássy Ildikónak, a makói bíróság elnökének és Petrik Orbán városi vezető ügyésznek nyugalomba vonulásuk alkalmából, Szabó Lajos szülész-nőgyógyász főorvosnak pedig azt elismerve, hogy megkapta a Csongrád Megye Egészségügyéért kitüntetést.

Olvasóink írták

 • 13. barátfüle 2012. szeptember 08. 16:08
  „Alapvető hozzáértés hiánya látszik ebből a kaotikus helyzetből. Az építésszervezés tantárgyat sem az állatorvosin, sem a jogi karon nem tanítják. Ld. csatornatársulat vezető, projektvezető.
  Ha lenne ilyen programjuk, akkor az aktuális megvalósulást le lehetne követni. Minden időben látható lenne a befejezés reális értéke és a megvalósulás módosított üteme. Nem lenne annyi nevetséges lakossági fórum és az időpontok is reálisak lennének. A tájékoztatás mindig az aktuális állapotnak megfelelő lehetne az interneten. Erre már semmit nem adnak. Pancserok.
  Mi lesz ebből esőben és télen?”
 • 12. Egyolvasó 2012. szeptember 06. 21:57
  „"kész lesz-e a munka az ígért 2013. júliusi határidőre."

  Elő vettem a szerződést, melyben a szennyvízcsatorna átadásának ideje 2009 decemberében esedékes.
  Az OTP-től nem kaptam meg az összes megtakarítási összeget, mondván, hogy kezelési költségre vontak le belőle, viszont számlát pedig a megtakarítási összegről kell bemutatnom, ez kb. olyan, mintha én adnék nekik 100Ft-ot, hogy hozzanak nekem 200Ft-ért fagyit.”
 • 11. Cillit_bang 2012. szeptember 06. 21:51
  „A hivatal műszaki osztályán profik és hozzáértők ülnek! Lásd fürdő!”
 • 10. Makoiner 2012. szeptember 06. 21:39
  „2013. júliusi határidőre nem lesz kész a makói csatorna beruházás. Fizikai képtelenség. Sőt, még az is kétséges, hogy 2014. júliusra kész lesz.
  Számoljunk! A http://szennyviz.mako.hu/az-epitkezes-celszamai Web-oldalon láthatjuk, hogy összesen 390 km új gyűjtőcsatornát kell megépíteni.
  52 hét van egy évben. Amennyiben a sürgősségre tekintettel 6 munkanapot számítunk egy hétre, akkor egy évben 6x52=312 munkanappal számolhatunk. Tehát 390/312= 1,25 km gyűjtőcsatornát kellene megépíteni naponta!
  DE, a legnagyobb igyekezet ellenére is hátráltatja a munkát:
  -az időjárás (szakadó eső, fagy, hó, ...)
  -az előre nem látható talajviszonyok (talajsüllyedés, talajvíz, ...)
  -az előre nem látható közművek (víz, gáz, villany, ...)
  -stb.
  Ezeket a (zavaró) tényezőket is figyelembe véve, legalább 2 km gyűjtőcsatornát kellene megépíteni (az első ,,kapavágástól" a környezet helyreállításáig) naponta.
  Nem érzékelem, hogy ilyen ütemben haladna a munka...”
 • 9. Francois 2012. szeptember 06. 18:50
  „8. yeye 2012.09.06. 16:05 Nem hivatalosan, a sok gerizdesi lakos halálozása miatt akadt fent a vállalkozás! Nem akartak bennünket a gyászban zavarni! Szerintem erre fogják fogni! Egyébként a fővállalkozó és a Szeviép bedőtése közt mi a közös?! :) :D Na kitudja! :D :) A labda fel van dobva! Helyes megfejtés esetén egy üveg piát nyer tőlem a szerencsés! :) :D”
 • 8. yeye 2012. szeptember 06. 16:05
  „A késlekedés okáról azért nincs még jelentés, mert arra számítottak, hogy a kivitelezés alatt irreális időjárási körülmények lesznek. Olyan mint özönvíz szerű eső, tornádó, esetleg hófúvás :)! Erre lehetne (szokás) hivatkozni!
  Most ez nem jött be!
  Amire most lehet az a melegen sütő nap, száraz forró nyár.
  Ez több mint vicces!”
 • 7. Silvio_Dante 2012. szeptember 06. 15:54
  „Szégyen. Az eredetileg 2011 decemberére elkészülő csatorna, 2013-ra készül el... Ez is csak itt, Magyarországon történhet meg. Az is, hogy olyanok nyerték el a kivitelezést, akiknek gőze nincs az egészhez. Minap láttam a Móra-Thököly utca kereszteződésében, hogy nagy a tanakodás mit is kellene csinálni. A munkavezető (?) kijelentette, temessétek be, 10 perc sem telt bele, "...ássátok ki mert mégis betonozni kell." most akkor, hogy is van ez a munka leosztva. A projektvezető is többet mozdulhatna ki az irodájából, s jó erősen koppinthatna a kivitelező fejére. De ugye van egy közmondás: Amilyen a mosdó, olyan a törölköző.... Mondanom sem kell, hogy vannak helyek, ahol meg azért nem halad a csatornázás, mert a tervezett gravitációs bekötés helyett, a lakókkal meg akarják etetni (minden lakossági előkészítés nélkül), hogy szivattyús rendszerű hálózat lesz.... Förtelem ez az egész!!! S szörnyű, hogy 2012-ben itt tartunk!”
 • 6. Francois 2012. szeptember 06. 15:32
  „Utóirat! Mellékesen a pályázatban, semmi olyan nem szerepelt hogy a kontármunkáért valaki felelős! No fene, nem fura???!!!! :) :D Állítólag utólag módosították, míg az előzőről láttam papírt, utóbbiról nem! :) :D Tehát így járt gerízdes népe! :) :D”
 • 5. Francois 2012. szeptember 06. 15:25
  „Gyerekek azért van gerízdes felvágva, mert itt volt a gép, és valami nevetséges összegért felvágta az utakat így több millát spórolva a fővállalkozónak, ez az igaz történet! Egyébként a képviselőnket a nyugdíjasok Istenhez hasonlítják! Beszélnek róla, valaki szerint létezik, biztos van csak még nem látták sose, én például láttam, tehát valós személy, igaz én is csak a hivatalban! Jó is ez, mert így legalább Búzás egy kazal nyugdíjas szavazót vesztett már eddig is! :) :D”
 • 4. WSS 2012. szeptember 06. 08:34
  „Ezt kár volt leírni. Az igazi hír az lenne ha hamarabb elkészülne mint a kitűzött határidő.”
 • 3. Poslabény 2012. szeptember 06. 07:36
  „Amit Gerizdesen művelnek az förtelem. Minden utca felvágva, viszont a munkák még nem kezdődtek el mindenütt. Ahol készen vannak ott meg por és mocsok. Mi lesz ha jön az eső?? Vagy az már senkit sem érdekel, hogy az ember a garázsába, udvarába behordja a mocskot? Hol a projekt vezető Úr?? Emberek normálisak vagytok??”
 • 2. Cillit_bang 2012. szeptember 05. 21:30
  „Azért késik,mert piszkosak a kezek!”
 • 1. Francois 2012. szeptember 05. 19:52
  „Buzás Péter "ÚR" Gerizdes lakossága köszöni a feldurt és szemétdobnak tett városrészt! Gratulálunk! Azért késik mert nincs elég alvállalkozó, aki van az meg egyenlő a nullával! Erre büszke lehet a város vezetés, egyébként a fusiban felmart út felelőse meg van e????! Vagy ez is a szőnyeg alá van seperve!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esélyt kap a makói bunkermúzeum

Ha sikerül pénzt szerezni a felújítására, és az érintett lakóközösséget sem zavarja, megvalósulhat az országos kuriózumnak számító bunkermúzeum Makón. Tovább olvasom