Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Készülnek a Hagymafesztiválra

Makó - Idén már másodjára lesz a belvárosban a makói Hagymafesztivál – ezúttal a Návay-iskola tornacsarnokában, a hétvégén rendezik meg. A Hagyma Terméktanács elnöke, Pásztor Vilmos szerint most még némi ok is van ünnepelni: jó a termés, elfogadhatóak az árak.
Tavaly nemcsak a termést, de a Hagymafesztivált is tönkretette az időjárás: akkor rendezték a megszokott Aradi utcai helyszín helyett a belvárosban, a Hagymaházban és környékén, az eső pedig szinte végig szakadt. A rendezvény most sem költözik vissza a régi helyre. Ezúttal a Návay Lajos nevét viselő kereskedelmi szakközépiskola tornacsarnokában tartják meg, méghozzá szombaton és vasárnap – tájékoztatta lapunkat a főszervező, Mágori Józsefné parlamenti képviselő.
A programsorozatnak szervezője lesz a Makói Oktatási Központ is, fő támogatója pedig az agrártárca.

Újdonság, hogy a rendezvény a szórakoztató programok helyett inkább a szakmaiságra koncentrál. Ennek jegyében meghívott előadók sora igyekszik a fokhagyma, a vöröshagyma és a petrezselyem termesztésével kapcsolatos aktuális kérdéseket megválaszolni. Szó lesz a kormány agrárpolitikájáról, a piaci helyzetről és a termesztési viszonyokról, valamint a támogatási rendszer változásairól is.

a tavalyi katasztrófa után jó a termés. Fotó: Frank Yvette
a tavalyi katasztrófa után jó a termés.
Fotó: Frank Yvette

Magára a bemutatóra eddig 22 szakmai kiállító jelentkezett, de számuk napról napra nő. A rendezvényt ráadásul ezúttal is lovasverseny kíséri a Vásártéri pályán – tudtuk meg Góg Csaba egyesületi elnöktől. Szombaton regionális díjugrató versenyt tartanak, vasárnap pedig a fogathajtók mérik össze ügyességüket.

Szebb lesz az idei hagymaünnep

A makói székhelyű Országos Hagyma Terméktanács elnöke, Pásztor Vilmos lapunknak azt mondta, a termesztők idei éve jónak mondható – és nem csak a makói térségben katasztrófával felérő, termést pusztító jégesővel és belvízzel kísért tavalyihoz viszonyítva. Vöröshagymából 45–50 tonna az átlagos hozam hektáronként, a felvásárlási ár pedig a szezon indulásakor 60–80 forint volt kilónként, de még most, a betakarítás derekán is 40 forint körüli a nettó ár. A fokhagyma sem fizet rosszul: az 50 pluszos kilójáért 600 forintot is adnak. Pásztor Vilmos szerint jó lenne minél nagyobb gondot fordítani a tárolókapacitások bővítésére, mert ha nem egyszerre, a betakarítási szezonban jelentkezik nagy mennyiségben a magyar termés a külföldi piacokon, összességében magasabb árat lehetne elérni. Vöröshagymát egyébként idén szerte az országban 1500 hektáron termesztettek, ennek mintegy 10–15 százaléka esik a makói tájkörzetre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre titok, mi lesz a cipőgyárban

Egész Makó meg lesz elégedve – egyelőre ennyit lehet tudni arról a beruházásról, amelyet az egykori makói cipőgyárban tervez egy szegedi cég. Tovább olvasom