Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Két hete járhatatlan a makói járandói út

Makó-Járandó - Csak gyalogosan vagy katonai terepjáróval lehet megközelíteni azt a néhány Makóhoz közeli tanyát Járandóban, amelyet két hete egy törmelékes, saras út zár el a külvilágtól. A körzet képviselője azt mondja: amíg nem lesz szárazabb a talaj, nincs segítség.
Tengelyig merül a sárban a Makó határán túl, Járandóban lakó Dobsa Mihály szovjet gyártmányú katonai terepjárója. Szerencséje, hogy ilyen van neki, mással ugyanis 2 hete nem lehet megközelíteni a Rákosi út melletti tanyák egy részét, legfeljebb gyalog. Mint megtudtuk, maguk az itt élők kérték még tavaly ősszel, hogy javítsák meg a tönkrement utat. Fizetni is hajlandók lettek volna érte, amire végül is nem lett szükség, segítettek az autópálya-építők meg az önkormányzat: törmeléket hoztak az úttükörre. Azt azonban nem gondolták, hogy ezzel együtt gyakorlatilag elzárják őket a külvilágtól hetekre.

Összesen 5 tanyáról és bennük tucatnyi emberről van szó – van köztük idős, beteg is, akihez még a mentő sem tudna bemenni, ha szükség volna rá. Mások, akik nem tanyán laknak, de állatokat nevelnek ott, nem tudják takarmánnyal ellátni a jószágaikat. Erdelián Ferenc azt panaszolta nekünk: mivel fagyökerekkel, nagy betontömbökkel teli törmeléket szórtak le, 3 kocsija is megrongálódott. Eddig másfél milliót költött a javíttatásukra. – Már kezdjük bánni, hogy kértük az útépítést. Korábban, ha rossz is volt a földút, azért lehetett rajta járni még esős időben is.

Dobsa Mihály  terepjárója is tengelyig merült a sárban. Fotó: Veréb Simon
Dobsa Mihály terepjárója is tengelyig merült a sárban.
Fotó: Veréb Simon

Bármennyire is elviselhetetlennek látszik az érintett tanyákon élők pillanatnyi helyzete, a körzet önkormányzati képviselője, Nagy-György József sok jóval nem tudja őket biztatni. – Senki sem számított rá, amikor elkezdődött a munka, hogy egy hosszabb csapadékos időszak következik. Amíg nem lesz szárazabb a talaj, nem sok mindent lehet kezdeni az úttal – mondta. Hozzátette: a dűlőutak karbantartására elkülönített keretből költenek majd erre is – ha szárazabb idő lesz.

Olvasóink írták

  • 2. Ágica1026 2010. május 17. 10:53
    „Hiába töltik fel az ott lakók törmelékkel ha pár ember arra megy a nagy traktorokkal és medencét hagy maguk után.Ha meg szólnak neki hogy töltse fel betörik a feje.Volt már rá példa!!!”
  • 1. Luckylaci 2010. május 16. 12:57
    „Nahááát!Ismét egy fontos cikk! Képzeljük el....de tényleg,Kövegyen sem porol a dűlő út háromnapos eső után!!! Majd kalapozunk egy kicsit,hogy autópályát építsenek a járandói tanyákhoz!? Ki volt az a marha,aki négyzetméteres betontömböket borogatott az útra?Ott az aradi u.-i önkormányzati telep,1000m3 darált(vagy darálható) betontörmelékével,miért nem kérnek abból? Biztosan kapnának belőle.....és a 12 arra lakó polgár 6 traktorának a gumija sem lenne sáros! De jó,hogy már csak ekkora gondjaink maradtak megoldatlanok.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sürgősségi műszerek a makói kórháznak

Makó - 130 millió forintot fordíthat az épülő sürgősségi osztály felszerelésére, új gépek, műszerek… Tovább olvasom