Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Kétezer-ötszáz palacsintával mutatkozott be a plébános

Barátaival együtt kétezer-ötszáz palacsintát sütött a csanádpalotai falunapon az új plébános. Gyenes Csabáék akciója, a fiatal pap rendhagyó bemutatkozása nemcsak a katolikus híveknek, de az egész falunak tetszett.
Fotó: Gyenes Kálmán
– Gyenes Csaba plébános úr a sátornál vár mindenkit, aki szereti a palacsintát! – dübörögték a hangfalak szombaton kora délután a csanádpalotai sportpályán. A falunapra egybegyűlt helybelieket nem nagyon kellett nógatni: tekintélyes sor állt az asztal előtt, ahol csinos lányok kenték a lekváros palacsintát, miközben a sátor alatt a többiek kipirultan, vidáman sütötték az utánpótlást.

– Ne engem tessék fényképezni, hanem a barátaimat – kérte szelíden Gyenes Csaba, aki, mikor odaértünk, éppen pihenőt tartott a sátor mellett: az orvos a lelkére kötötte, kímélje a szívét, ezért most nem tudta úgy kivenni a részét a munkából, ahogyan tervezte. – Igen, van mondanivalója ennek az akciónak: egy palacsinta – egy mosoly. Egy egyszerű, jóleső emberi gesztust jelképez ez az étel, amire bizony szüksége van mindenkinek ebben a világban – mondta a plébános.

Akit barátai már rekordkísérletre, és több ilyen nyilvános palacsintasütésre is elkísértek: vannak közöttük Békés megyei fiatalok, de eljött a pesti tanár, Deák András is, aki Csaba szerint nála is sokkal ügyesebb: reggel óta tésztát kavart, sütött, talpon volt, de fáradságnak nyoma sem látszott rajta: fotóriporter kollégánknak is bemutatta, hogyan lehet egy mozdulattal öt palacsintát megfordítani. Az anyagot egyébként az önkormányzat biztosította, a fiatalok társadalmi munkában sütöttek.

Tessék asztalhoz fáradni! Nemcsak palacsintával, töltött káposztával is éltek a csanádpalotai emberek a falunapon. Fotó: Gyenes Kálmán
A palotai falunapon jó néhány érdekes rendezvény volt, sok vendég érkezett, akiknek szintén jólesett a figyelmesség. Mint a sorban állók mondták, a fiatal plébános ezzel azok körében is rokonszenves lett, akik egyébként nemigen járnak templomba.

Perneki László polgármester is szeretettel beszélt az akcióról, és jelentős fegyvertényként könyvelte el, hogy – néhány kompromisszum árán – sikerült engedélyt szerezni rá az ÁNTSZ-től.

Gyenes Csaba augusztus elsején érkezett ide Békés megyéből, most Csanádpalota mellett Nagylakon és Kövegyen is ő látja el a lelkészi szolgálatot.
– Amikor ide kerültem, a hívek azonnal segítettek, mindenben, úgyhogy egyáltalán nem érzem magam magányosnak. A barátaimmal is tartom a kapcsolatot, éppúgy, ahogyan eddig – mondta a plébános.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

56-ról forgat filmet Fazekas Lajos

Ötvenhat októberében gimnazistaként tüntetést szervezett, most pedig visszatér Makóra, hogy… Tovább olvasom