Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Kétméteres nagylaki gombolyag

Nagylak - Óriás Gombolyag Múzeum néven a kenderfeldolgozást bemutató tárlatot szeretne létrehozni Nagylakon a polgármester. Egy 2 méter magas, 6 milliméteres kötélből font gombolyag lenne a turistacsalogató.
– Könnyűipari szakemberként 1972-ben kerültem a nagylaki kendergyárba – meséli a határfalu polgármestere, Gyarmati András, miért is szívügye a több mint 100 esztendős múltra visszatekintő helyi kenderfeldolgozást bemutató állandó tárlat. – Egészen 1983-ig dolgoztam itt, és mielőtt eljöttem, 130 embert irányítottam. Így nem csoda, hogy nagyon ragaszkodom ehhez az iparághoz, szeretném, ha múzeumban is emléket állítanánk a szakmának – tette hozzá.

Az 545 lelkes falu évente mindössze 70 millió forintból gazdálkodik, így önerőből nem tudják előteremteni a beruházáshoz szükséges 4 milliót. Már pályáztak, de nem jártak sikerrel. Ennek ellenére jövő tavasszal ismét beadják a dokumentumokat. A település első embere azt mondta: addig nem nyugszik, míg meg nem valósul az álma.

Ezt a kézi gerebent úgy 100 évvel ezelőtt használták a helyiek - mutatja Gyarmati András. A szerző felvétele
Ezt a kézi gerebent úgy 100 évvel ezelőtt használták a helyiek - mutatja Gyarmati András.
A szerző felvétele

– Nem önálló épületben gondolkodunk, hanem a meglévő kultúrházunk egy termét és folyosóját szeretnénk átalakítani. Itt méltó helyen állíthatnánk ki a jelenleg egy régi konditeremben őrzött kenderipari eszközöket, amelyek között vannak 100 éves szerszámok is – folytatta a faluvezető.

Háromszáz kilométeres körzetben nincs hasonló múzeum. Ezért Gyarmati nagyon bízik abban, hogy többen fognak emiatt a faluba látogatni. Persze ehhez valami turistacsalogató is kell. Ez pedig egy 2 méter magas gombolyag lenne, amely a 15 dekás, boltban kapható gombolyag hű mása volna. 6 milliméteres kötélből fonnák az óriási labdát, ami a jelképe is lehetne a múzeumnak.

Olvasóink írták

 • 3. napiszar 2009. szeptember 25. 06:36
  „Én csak azt nem értem minek ezeknek a tökfaluknak polgármester,milliárdokat lehetne spórolni ha össze vont községek lennének!”
 • 2. bo 2009. szeptember 23. 07:40
  „És ki fogja ezt megnézni? A helyiek egyszer biztos. A makóiban is csak úgy tolongnak a látogatók, pedig az a főút mellet van!
  Egyébként sok sikert hozzá!”
 • 1. KamuNeni 2009. szeptember 22. 23:44
  „Huuu de izgalmas. A nagy gombolyagot biztos en is evente meglatogatnam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fővárosban mutatkozott be Makó

Makó - Molnár István óföldeáki száraztésztái, Zsótér Jánosné klárafalvi kosarai és egyéb… Tovább olvasom