Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Kétmillió kilométer balesetmentesen

Makó - Több mint harminc éve dolgozik buszsofőrként Papp János. Megtett kilométereinek száma ma már meghaladja a kétmilliót – mindezt balesetmentesen vezette le. A szerény sofőr örömmel számolt be hivatásáról, mindennapjairól.
1978-ban kezdte meg munkáját a Tisza Volánnál a makói Papp János. Előbb teherfuvarozással foglalkozott, három év múlva pedig már buszsofőrként dolgozott. Azóta is ebben a munkakörben látja el feladatát: mostanában a Makó-Budapest járaton találkozhatunk vele leggyakrabban, de olykor a közeli településekre is ő szállítja az utasokat. Munkája kapcsán megjárta Európát; volt Törökországban, Spanyolországban, de még a görög tengerpartot is látta.

Több mint harminc éve dolgozik buszsofőrként Papp János.
Több mint harminc éve dolgozik buszsofőrként Papp János.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

 
Egy buszsofőr mindenkit ismer – gondoljuk. A mondás igaz Jánosra is: az évek alatt rengeteg emberrel találkozott, manapság is sok állandó utasa van, akiket ha nem is név szerint, de látásból már jól ismer. Mint mondja, mindig is szeretett emberekkel foglalkozni, talán ezért is választotta ezt a szakmát. Noha újabban türelmetlenebb utasokat szállít, mint korábban, az efféle szituációkat megtanulta kezelni. Ennek ellenére szereti munkáját, sőt akkor sem panaszkodik, ha éppen karácsonykor vagy szilveszterkor van szolgálatban, hiszen ez a munkakör ezzel jár.

Az évek alatt sokat fejlődött a technika. Az 53 éves sofőr még csuklós buszt is vezetett, ám ma már természetesen a modernebb járműveket irányítja. – Ezek a mai buszok légkondicionálóval felszereltek, kényelmesek, csendesebbek is, egyszerűen öröm vezetni őket – fogalmaz. Habár, a főbb KRESZ szabályok nem változtak, a közlekedési morál egyre inkább átalakult. János nem egy szabálysértővel találkozott már az utakon, de volt olyan eset is, hogy leszakadt a kamion kereke, vagy elaludt a sofőr. A tragédiák elkerüléséhez nemcsak szerencse kellett, szükség volt rutinjára és lélekjelenlétére is. Ő az egyik legeredményesebb sofőr Makón, eddigi pályafutása során nem kevesebb mint kétmillió kilométert tett meg baleset nélkül.

János szabadnapjain szívesen pecázik valamelyik horgásztó egyikén. Másik hobbija pedig a közlekedés körül forog, ugyanis régi motorokat, kerékpárokat szerel. Lételeme a vezetés, ha épp nem buszt, akkor személyautóját vezeti. Egyszer ötnapnyi munka után történt meg vele a következő eset: miután letette a buszt, kocsiba szállt, ám megszokásból hirtelen azzal is megállt a legközelebbi buszmegállóban.

Olvasóink írták

 • 13. pjj0221 2013. augusztus 29. 23:04
  „Én szintén GRATULÁLOK neki és a jövőben is sok sikert és szerencsét kívánok neki az utakon és természetesen egészségben gazdag életet.Sokan nem is tudják hogy mennyire fárasztó ez a munka,reggel 3:30-kor kelni és majd este valamikor lefeküdni de még otthon is elvégezni a házi munkát mert másnap is menni kell dolgozni,és persze a buszt is tisztán tartani.Itt szolnék azok hoz is aki olyan nagy problémának tartja azt hogy véletlen nem köszön minden egyes utasnak ami persze naponta még a száz kétszáz főt is elérheti. Emellett rengeteg olyan utas van aki nem becsüli meg a munkájukat és még a buszt is össze vissza firkálja és szemeteli. Még egyszer GRATULÁLOK Papp Jánosnak nagyon szép eredmény.”
 • 12. kgb696 2013. január 25. 19:25
  „akkor már csak köszönni kellene megtanulnia amikor felszállnak az utasok!”
 • 11. sarroa 2013. január 24. 11:18
  „Gratulálok és jó egészséget ,további balesetmentes közlekedést kívánok!”
 • 10. makovaros 2013. január 23. 20:02
  „Szép teljesítmény gratulálok hozzá :)”
 • 9. poker 2013. január 23. 17:05
  „mekkora szégyen ez a délmagyar.. tegnap írtam egy regényt erről a cikkről és úgy lemoderálták hogy nem is jelenítik meg miközben egy csúnya szó nem volt benne. megkérdezhetem miért?”
 • 8. kisrono 2013. január 23. 13:54
  „Nagyon nagy respekt,de mint írták itt a km számlálás az fals,ha jól tudom,akkor több cégnél át is tértek az üzemóra-számlálásra.
  Egyébként a maximális tisztelet mellett azért 2 misit levezetéséhez baleset nélkül a tudáson felül hatalmas szerencse is kell!Sokszor egy baleset nem is rajtad áll,hanem,hogy kik vesznek körbe épp akkor a közlekedésben és hát ugye egy kihalt mellékúton kissebb a kockázat,mint egy nagyvárosi körúton pl.”
 • 7. 3évesférfi 2013. január 22. 19:45
  „4. imre57: Nem ugyanaz a kategória, nem ugyanaz a teljesítmény.”
 • 6. Mil 2013. január 22. 14:57
  „5. Slenkra 2013.01.22. 14:45
  Szép teljesítmény, csak így tovább! :)

  4. imre57
  Igen, de egy kamionos nem felel 40-60 ember életéért,hacsak a kamion sofőrje nem bevándorlókat szállít a járműben : )

  +monoton, kevesebb figyelmet igénylő autópálya menetben szedi össze a km-ek javát. NEm kell figyelnie utasokra, le/felszállás, utastér, megállók stb.”
 • 5. Slenkra 2013. január 22. 14:45
  „Szép teljesítmény, csak így tovább! :)

  4. imre57
  Igen, de egy kamionos nem felel 40-60 ember életéért,hacsak a kamion sofőrje nem bevándorlókat szállít a járműben : )”
 • 4. imre57 2013. január 22. 13:33
  „Természetesen szép teljesítmény a 2 millió kilométer de egy átlagos kamionos 12 évente vezet legalább ennyit.Tehát a cégem gépkocsi vezetőinek fele már túl van ezen a még egyszer mondom tiszteletre méltó teljesítményen.”
 • 3. geysa1 2013. január 22. 12:27
  „2011. karácsonyán egy 3 millió balesetmentes km-t vezetett buszvezető törte totálkárosra a parkírozó autómat egy helyi járatos csuklós busszal. A kérdésre, hogy nem látta a parkírozó autót, azt válaszolta, hogy a nem vette észre az autót. Azóta sem fizetett ki a biztosítója rendesen. Ennyi.”
 • 2. GuettaDavid 2013. január 22. 09:59
  „Gratulálok!”
 • 1. NTK 2013. január 22. 07:54
  „Gratulálok a nem mindennapi teljesítményhez!
  Arra lennék még kíváncsi, hogy ugyan kapnak-e még jelvényt a sofőrök - rajta a balesetmentesen vezetett kilométerek számával - mint régen?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalmonellafertőzést kapott Szentpéteri Csilla

A Makó arcaként is ismert világhírű crossover muzsikus szalmonellafertőzést, majd a magas láz miatt szívizomgyulladást kapott. Tovább olvasom