Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kevés a szemét a makói konténerben

Makó - Egyéves szünet után újra vihetnek szemetet a makóiak a Földeáki úti hulladékkezelő telepre – igaz, mostantól fizetni kell a leadásért. A szolgáltatóváltáskor megszűnt lehetőséget sokan hiányolták, egyelőre azonban nincs nagy érdeklődés iránta.

Elszaporodtak az illegális szemétlerakó helyek a városban, az emberek a szelektív hulladékgyűjtő helyekre vagy a város szélére hordják azt a szemetet, ami a kukába nem fér – hangzott el többek között a testületi üléseken is a panasz az utóbbi hónapokban. A Földeáki úti makói szeméttelepre egy évvel ezelőttig ingyen lehetett bevinni egy köbméterig a háztartási hulladékot, ám amikor tavaly nyáron új cég vette át a városban ezt a szolgáltatást, a lehetőség megszűnt. A hódmezővásárhelyi A. S. A. ugyanis bezárta az amúgy is megtelőben lévő makói lerakót, hiszen Vásárhely határában saját teleppel rendelkezik.

Szemét az erdőben

Ornyik Imre vadászmester elmondta: társaságuk civilekkel, diákokkal összefogva évről évre szervez akciókat az erdősávok, árkok, útszélek megtisztítására, így van összehasonlítási alapja. Azt mondja, a korábbi évekhez hasonló mennyiségű a hulladék a városhatáron túl. A legkirívóbb szeméthegyeket időről időre le is fotózza – volt, hogy egy teherautónyi autóalkatrészt talált valahol.

A társaság első embere, Reith Imre akkoriban azt mondta lapunknak: szerinte szakmai hiba volt, hogy a korábbi szolgáltató ingyen vette át a szemetet, de az igényekre reagálva tervezik, hogy újraindítják ezt a szolgáltatást. Erre végül is szeptember elejével került sor. Megtudtuk: az A. S. A. korábban is szerette volna, de a környezetvédelmi szakhatóság csak mostanra engedélyezte, hogy a telepen elhelyezzenek egy tömörítésre alkalmas konténert. Az első 3 hét tapasztalatai nem túl biztatók. Reith Imre azt mondta, e hét keddjén vittek bele először néhány zsáknyi, pár kiló szemetet. Felvetésünkre, hogy az emberek talán még nem értesültek róla, esetleg nem tetszik, hogy mostantól fizetni kell azért, ami eddig ingyenes volt (tonnánként közel 14 ezer 875 forint), azt mondta, lehetséges. Azt ígérte, türelmesek lesznek, és remélik, a makóiak újra igénybe veszik azt a lehetőséget, amitől talán elszoktak az elmúlt egy esztendőben.

Olvasóink írták

 • 11. makovaros 2011. szeptember 27. 07:58
  „9. Értem én de az unió megszabja hogy mire lehet elkölteni a pénzt. És ha csak fürdőépítésre ír ki pályázatot akkor arra kell pályázni.
  Sajnos nagyon gyorsan megtelt az a telep.”
 • 10. zo 2011. szeptember 26. 21:45
  „Hát igen a hatvan évre tervezet szeméttelep tíz év alatt meg telt Makón, most nincs telep. Nézzék meg a közeli erdősávokat teli vannak szemétel ki a hibás.”
 • 9. GuettaDavid 2011. szeptember 26. 20:21
  „25.000 fős városnak nincs pénz új depo építésre, de persze 3 milliárdért fürdőt kell építeni.”
 • 8. Egyolvasó 2011. szeptember 26. 17:47
  „Érdekes, hogy minden külföldi tulajdonú cég itt Magyarországon milyen nyereségesen képes dolgozni, még saját országukban a működésük is meg van tiltva. Hogy lehet ez????”
 • 7. asdiob 2011. szeptember 26. 11:44
  „Ne egy hmvhelyi dirigáljon már Makón! Tisztelt Képviselő testület!!! Önök fogadták el a szemétszállítási koncepciót és az árakat!!! Most nincs egy szívuk sem hozzá? Nem merik vállalni a következményeket??? Fel kellene emelni a hangjukat, újra tárgyaló asztalhoz ültetni az A.S.A képviselőit. Döbbenet, amit meg mernek maguknak engedni!!!
  Sok makóival együtt a Széchenyi térre és az A.S.A elé fogjuk hordani a szemet. Átvisszük mi Hmvhelyre. Spórolunk rá!!!
  Ébredjenek már fel! Mennyi bőrt szeretnének még lehúzni? Külföldi tulajdonú cég az A.S.A.!!! Viszik ki a pénzünket!!! Undorító. Garázdálkodjanak otthon!!!”
 • 6. Egyolvasó 2011. szeptember 26. 06:23
  „Olcsó húsnak, híg a leve. Szokták volt mondani, ez most be is bizonyosodott és az A. S. A. tesz is róla, hogy igaz legyen.”
 • 5. Streeter 2011. szeptember 25. 07:33
  „A szelektiv hulladékos zsákot már második alkalommal nem vitték el hiába tettük ki. Az ingyen egy köbméter nagyon jó dolog volt, időnként mi is vittünk. A konténeres szállitás horribilis összeg, bár tudjuk, hogy maga a fuvarozás is drága.Tehát az elmult hónapok tapasztalata alapján a heti szállitások dija valamivel olcsóbb lett, viszont mindazok a szolgáltatások, amelyek az illegális lerakást megelőznék, teljesen megszüntek, vagy megfizethetetlenül drága lett.”
 • 4. Black&Red 2011. szeptember 24. 21:17
  „Anno, hetente egy alkalommal egy köbméterig ingyen lehetett leadni a szemetet. Ha most is így lenne akkor talán kevesebb lenne az illegális lerakóhely. Azt is jó lenne újra tisztázni, hogy a szelektív hulladékoknak kiadott zsákokat mikor vagy mely időpontokban viszik el, mert sokszor látom az utcán napokig a teli zsákokat heverészni!
  Nem csak illegális szemétlerakó helyek vannak, hanem illegális "döglerakók" is. Ha rajta kapjuk az illetőt aki ezt megteszi és feljelentjük, akkor a rendőrség ez ügyben tud valamit tenni? Mert Én úgy tudom, hogy az illegális szemét és döglerakás az büntetendő. Igaz?”
 • 3. makovaros 2011. szeptember 24. 19:05
  „Hát a lomtalanítás hülyeség is így az igaz. Másik talán nem is fonak oda vinni 1. tényleg nemtudtuk2. meg 14000ft az drága. Egy köbméterig akár a város is álhatná, mert egy illegális szemétlerakó felszámolása sokkal többpénz egy hónapban (mint ahányan leviszik a szemetet. Persze korlátozni kéne egy csak havonta lehet egy köbmétert ingyen helyezni (úgy értem személyenként havonta egyszer).”
 • 2. Silvio_Dante 2011. szeptember 24. 13:18
  „Úgy gondolom az A.S.A.-nak kellene szemléletet váltania! A lomtalanítás így lehetetlen egy városban! Saját porta elé kihelyezett módszerhez kellene visszatérni, mert így csak nőni fog az illegális szemétlerakó helyek száma. Nem tudom, ki volt ennek az ötletnek a szülője, de nagyon elszúrta, s ezzel csak kárt okozott ennek a városnak!!!”
 • 1. zoltanszabo 2011. szeptember 24. 13:09
  „Régen tényleg ingyen volt. Sőt minden hónapban 1 x lehetett pót zsákot is kitenni. Inkább bezsákolják a szemetet és a lakótelepi nagy kukákba viszik el.
  A lombtalanítás meg tényleg ROSSZ megoldás !!!

  Mert régen mindenki a saját háza elé kirakta, zsákolta ---most meg elviheti --ha tudja mivel ---3-4 utcával arrébb a lomot. MIÉRT ?????
  Nem mindenkinek van pl. kézikocsija v. kocsija---bicajjal meg nem igazán lehet pl. bútort egyébb nagyobb darabot kivinni .
  MÁS városokban is a saját háza elé rakják ki !!!!! Itt miért NEM ?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözött Peugeot-t fogtak Nagylaknál

Körözött Körözött autót fogtak a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség rendőrei csütörtökön a kora délutáni órákban. Tovább olvasom