Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Kevesebb lett a vendég Makón

Makó - A Maros-parti kemping kivételével csökkent a régi 43-as főúthoz közeli makói panziók, vendéglők forgalma az M43-as átadása óta. A Karaván panzió vezetője, Bíró György már most 30–40 százalékos visszaesésről beszél.
A szezon eleji első benyomások alapján úgy tűnik, a makói idegenforgalmi vállalkozások többsége eddig rosszul járt az M43-assal. Mint korábban majd minden évben megírtuk, a Maros-parti városba érkezők többsége átutazó, itt alszik, és megy tovább Romániába. A változásra a fürdő átadása adhat esélyt – ez azonban az év vége előtt nem várható. Ami eddig változott, az az átutazó vendégek száma.

A Szegedi utcán, tehát a régi 43-as mentén működő Karaván panzióban például 30–40 százalékkal csökkent a forgalom a tavalyihoz képest, mióta áprilisban felavatták a sztrádát. A tulajdonos, Bíró György hozzáteszi: a tavalyi és a tavalyelőtti két válságév már eleve megtizedelte a vendégkört. Tart tőle, hogy a szezon derekára még rosszabb is lehet a helyzet. A városban egyébként jó tucatnyi panzió és magánszálláshely működik – Bíró György a többi vezetőjével is rendszeresen beszélget, és tőlük is hasonló panaszokat hall.

Bíró György hiába teszi ki a táblát: fogynak a vendégei. A szerző felvétele
Bíró György hiába teszi ki a táblát: fogynak a vendégei.
A szerző felvétele

A vendéglők közül a város határában működő Autós csárdát érintette legjobban a változás, hiszen ez is közvetlenül a régi 43-as mellett van. A tulajdonos, Szabó Sándor április 22-e óta 15–20 százalékos forgalomcsökkenést tapasztal. Ő azt mondja, azért nem minden romániai vendég pártolt el tőle: a Szegednél messzebb nem tartó aradi, temesvári utazók – tipikusan ilyenek a bevásárlóturisták – továbbra is szívesen betérnek hozzá ebédre, vacsorára.

Kivétel: a kemping

Nem csökkent a vendégszám a Maros-parti kempingben – tájékoztatta lapunkat az 1982 óta családi vállalkozásként, 10 hektáron működő népszerű pihenőhely főnöke, Tóth István. Ezt annak tulajdonítja, hogy míg vendéglőt, panziót Makón és környékén sokat talál az ember, másik kemping 30 kilométeres körzetben nincs. Sokan kifejezetten a Maros-parti csend, a jó levegő, a sátorozás kedvéért jönnek ide – mondja.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. 3évesférfi 2011. június 21. 22:38
  „21. Francois: Ebben egészen biztos vagyok.”
 • 21. Francois 2011. június 21. 21:35
  „3évesférfi 2011.06.21. 21:23
  És az mért jó nekem?! Majd ha keresztbe tesz az illető, nyugi megteszem! :D :D”
 • 20. 3évesférfi 2011. június 21. 21:23
  „17. Francois? ha ilyen jól informált vagy, miért nem hívod fel a szegedi APEH-et? Tuti ellenőrzést tart már másnap!”
 • 19. Francois 2011. június 21. 11:10
  „18. zoltanszabo 2011.06.21. 11:05
  Mert tudom:D Sőt név szerint azokat is akik nem adóznak a bérleményük után, vagy hamis szerződés után adóznak. Egyébként ha gondolod hívd fel a Szegedi Apehet és tuti ellenőrzést tart már más nap!”
 • 18. zoltanszabo 2011. június 21. 11:05
  „T. 17.
  Ezt a rengeteg okosságot honnan veszed ? A NAV. mindent nem tud kivizsgálni. Itt biztosan NEM jártak ! A szennyvízzel van csak bajom. Se a közterületfelügyelő, se az önkormányzat nem lép ! kénytelen leszek egy ujságírót kihívni , amikor a pöcegödröt az utcára engedik ki ! Csak gázálarcban lehet elviselni--mikor odakint is 40 fok van.”
 • 17. Francois 2011. június 21. 06:53
  „szilencium 2011.06.20. 19:38
  Az a baj hogy nincs értelmes ember, itt sógor koma jó barát rokoni szálak alapján történik a pozíciók osztása, szakértelem nem szükséges hozzá!
  zoltanszabo 2011.06.20. 18:25 Üzenem neked a fent nevezett ingatlanokat az Apeh rég átvizsgálta rendben talált mindent. Ellenben több közalkalmazottat is tudok aki a lakása vagy üzlethelyisége után évtizedek óta nem adózik vagy ha adózik is hamis adatokkal például rózsaszín üzletsoron is van ilyen bérlemény! :D Na ezeket az embereket kellene az Apehnek átvizsgálni. Mellékesen csak matematikai számítás a Makón dolgozó munkások mért házakat bérelnek és mért nem panzióban laknak! :D”
 • 16. szilencium 2011. június 20. 19:38
  „10.Francois !

  Azzal,hogy menesztünk embereket,még nem oldódik meg probléma!
  Azokat kell meggyőzni akik az éppen aktuális ,megoldandó feladat pillanatában az aktuális pozícióban vannak!A menesztés és meggyőzés között minőségi különbség van!!!

  Véleményem szerint a második megoldás húzhat minket ki a sz@rból!”
 • 15. kakukkfű 2011. június 20. 18:33
  „Racoon!
  Netán Te vagy a sekrestyés?

  Régen sem sok autót láttam ott, mostanában sem csökkent a számuk. Most is kevés.

  szilencium:
  Hasonló gondolatokat fogalmaznék én is, és csak azzal egészíteném ki, hogy ha a jeles országgyűlési képviselőnk lenne a polgármester, lehet, nem szavazott volna az elkerülő út ingyenessége ellen. Akkor csak polgármester lenne. Jobb ez így .Így kevesebb kárt okoz nekünk, Makóiaknak. Ha már hasznot nem hoz, legalább ne is ártson!
  Nekünk, Makóiaknak.”
 • 14. zoltanszabo 2011. június 20. 18:25
  „T. 4.
  Jó lenne már lépni valamit. Mert ez a kedves szomszéd pl. vasárnap fél 1 kor /délben / engedi ki a szennyvizet az utcára. a közterület felügyelő, meg a polg.hívatal se tesz semmit az ügyben. Délben ebédelsz, ajtó-ablak nyitva mert jól lehült a levegő odakint 20 fok lehet, és telemegy a lakás a pöce szagával. Mivel nem jár a levegő--megül a szag a szobában. VASÁRNAP---DÉLBEN !”
 • 13. 3évesférfi 2011. június 20. 16:59
  „11. szilencium: Ennyi.”
 • 12. Racoon 2011. június 20. 09:41
  „Lacipapa68!
  Nem is gondolnád mekkorát tévedsz. Én konkrétan tudom, hogy jól megy.”
 • 11. szilencium 2011. június 20. 07:55
  „Oó!
  Látom,hogy néhányan már is leírták hasznos gondolataikat és Francois is enyhült a kritikai vonalon!Sajnos sokan elnyomják magukban a gondolataikat,pedig biztos vagyok abban,hogy a makóiak döntő többségét érdekli a fürdő sorsa és ötleteik (használható,jó ötleteik) is vannak kiegészítő programokra!Itt térnék rá,hogy a cikk nyomán,számomra inkább szegénységi bizonyítvány jön le a szálláshely tulajokról,mint hogy sajnáljam őket!Nem vagyok szálló tulajdonos,de éveken,évtizedeken keresztül bekényszerültek a vendégek a szálláshelyekre az európai,nagy inváziójuk során!Kérdezném,hogy azzal keltek és feküdtek,hogy ez mindig így lesz?Nem emlékszem,hogy valamely szálláshely nevéhez fűződik ,legalább a várost,környéket megmozgató közösségi esemény.Személy szerint örülnék,ha összefognának,és együtt programokat szerveznének,mert mivel,gondolom ,hogy katalógusokban is szerepelnek,ezzel az első vendégeket ők csalogathatnák ide!
  Francois felvetésével annyiban egyet értek,hogy valóban sok ejtőernyős potyogott be a polgármesteri holdudvarba.Nekem is piszkálja a szemem a lomha működés,ami ebből a jelenségből fakad.Egyet azonban tartsunk szem előtt és amit a következőkben említek azt nem seggnyalásból,hanem puszta tények miatt írom le!A "Búzás-éra" alatt látványos és ami fontosabb,kézzel fogható dolgok jöttek létre!Olyan dolgok,melyek hétköznapjaink boldogulását segítik és talán ezért siklunk el felettük!Kifejezetten nem szimpatikus a Polgármester,de elismerem,hogy hasznosak az elmúlt években végbe ment építkezések.Az iskolákban komoly fejlesztések mentek végbe,a tanuszoda révén a gyerekeknek plusz lehetőségeik keletkeztek,ami az úszás révén egész életüket meghatározhatja,megépült a városi sportcsarnok ahol kényelmesen lehet rendezni rengeteg féle eseményt,a földutak szépen,lassan eltűntek,jelentős mértékben épülnek a mindennapi közlekedésünket biztosító kerékpárutak,játszóterek újultak meg,stb....Nyilván sok olyan dolog is akad amit,fölöslegesnek érzünk!Már csak az a kérdés,hogy ez valójában mindenkinek felesleges,vagy csak mi vagyunk korlátoltak és mások számára nagyon hasznos dolog lehet?
  Mindig is elítéltem a régi rendszert,de most a "régi motoros rendszerváltókban" is csalódtam!A választások előtt annyi okoskodás érkezett a postaládámba,hogy a gyerekek alig győzték papírgyűjtéskor elhordani!A szerencsétlen flótásoknak,majdnem sikerült az épülő falakból gödröt építeni!És most kiabálnak,hogy Makó kommunista végvár!Vajon miért?Talán azért,mert ellenzékünk alapelve a rombolás?Sajnos úgy leamortizálódott az ellenzék,hogy már alig-alig említik őket a makói emberek!Ez az emberek hibája,vagy azoké akik idáig juttatták magukat?
  Úgy gondlom,hogy amennyiben a képviselőink rendesen végeznék dolgukat,alapjaiban vonnák be az embereket a gondolkodásba,akkor olyan dolgokra lehetne koncentrálni amik élhető közösséget tartanának egyben.Lehet izomból neki menni a másiknak,de hát ugye abban is elfárad az ember,vagy más oldalról észérvekkel,emberi igényekkel alátámasztott gondolatokkal kikényszeríteni a jót!Amennyiben az eddigi képviselőink,meghallgatták volna az embereket és nem csak a seggüket meresztgették volna jó pénzért,már rég nem Búzás Péterrel kezdődne Makó polgármesterének a neve!Tehát rajta makói ellenzék!Keressék meg a közösségi csoportokat,adjanak teret a hasznos gondolatoknak és ezekkel próbálják meg lecserélni a város vezetését.Ha hasznos fejlődést jelentő dolgokkal állnak elő,az mindenkinek jó!”
 • 10. Francois 2011. június 20. 06:02
  „szilencium!
  Az általad felsoroltak valószínű addig nem valósulnak meg míg Buzás van hatalmon! Makó egy igazi kommunista érdek város, szerinted ki fog bárkit meneszteni?!”
 • 9. babérka 2011. június 19. 21:24
  „szilencium , igazad van fel kell ébreszteni a kisvárost! Óföldeákon erődtemplom, Földeákon horgásztó és Kornél liget van , ez is megér egynapot!”
 • 8. sziporka67 2011. június 19. 20:39
  „6. szilencium!

  Valóban ilyen emberekre lenne szükség minden fontos pozícióban. Remélem olyan munkaköröd, munkahelyed van, ahol szintén ilyen kreatív lehetsz.
  Jó lenne egy szépen fejlődő, "virágzó", város lakója lenni. Jó lenne, ha határozott uticél lenne Makó sok turistának. Jó lenne ha mernénk nagyot álmodni és nem kellene mindig falakba ütközni!”
 • 7. vip007 2011. június 19. 14:55
  „szilencium. Na végre valaki, aki gondolkodik is, nem csak sír, meg köpköd. Jó gondolatok.
  Az extrém sportpályát egyébként nem lehetne a maros parti strandon megcsinálni? Elvégre már lassan kész lesz a lombsétány meg a drótpálya. Szerintem ezek mellett megférne, és ki lehetne nevezni extrém kalandparknak.”
 • 6. szilencium 2011. június 19. 07:41
  „Csak azt nem értem,hogy előre,miért kell pálcát törni valami felett?
  Nem voltam sosem híve a jelenlegi fürdő beruházásnak!Egy azonban tény:vannak új épületek,azokon van tető,és sajnos van ,kedvezőtlen deviza alapú hitel,amit vissza kell fizetni!!
  Innentől kezdve el kell felejteni a siránkozást és eredményt hozó ötletekkel kell bombázni az önkormányzatot,ez mindenki érdeke!Sírhatunk és újabb adókból fizetünk,vagy jó ötletek bevételeiből törlesztünk.Melyik a szimpatikusabb?
  Mire gondolok?
  A fürdő élménynek,egészségnek épül.Ehhez kapcsoltan kell fejleszteni a környéket is.Olyan dolgokban kell gondolkodni ami a helyieknek is hasznos lehet,de a vendégek is tudnak kezdeni magukkal valamit.
  A Petőfi- park körül,szükséges lenne, egy a Margit-szigeten található futó pálya.Így már is lenne egy hasznos dolog.A vendégeknek is hasznos lehet,de a helyiek is használhatnák,sőt családostul is,hisz ott egy játszótér és egy jó adottságokkal rendelkező vendéglátó hely is.
  Azután,értetlenkedtünk a kerékpárutak építésekor is.Ezek is bevonhatók,hisz most már elég jól kiépült a rendszer.Lehet rajta szervezni ételtúrát,helytörténeti túrát vagy bármit,amit a fürdőhöz kapcsolódó jutalomrendszerrel lehet honorálni!
  A környéken,rengeteg horgászati lehetőség van,azt is sokan szeretik.
  A világ minden táján menő a vörös és fokhagyma.Be kell vonni a termelés bemutatásába a vendégeket!
  Itt térek vissza a fiatalokhoz kapcsolódó extrém sportpályára.Találjunk neki helyet,sőt egyéb ilyen kivitelezésekkel is hívjuk fel magunkra a figyelmet!
  Műfüves pályák,hogy akik szeretik a focit,kikapcsolódhassanak egész évben.Stb.
  Az általános iskolákban hasznos művészeti képzések folynak egész évben.Ezeket helyi gálákon,fesztiválokon lehet közönség elé vinni.Híres művészeket bevonni az előadásokba.Mindenkit érdekel,hogy mit produkálnak a gyerekek profik társaságában és még szórakoztatóbb is mint a jelenleg futó egyetlen fesztivál.A "profiknak" is kihívás egy-egy ilyen színpadra állás!
  Helyben van az ősi lovaglás,lósport.Érdekes bemutatók,terápiák stb.,ezek mind ráépíthetők a lovak szerelmeseinek munkájára.
  Van itt lehetőség,csak át kell gondolni!
  Az önkormányzat kávéfőzőit le kell cserélni kreatív emberekre,bevonni a helyi közösségi csoportokat egy program kidolgozásába, ennek keményen teret adni minden lehetséges kedvezménnyel és persze szigorú szabályzat betartatással.Ez a megoldás,mert ez helyi megoldás!Amennyiben látják az emberek,hogy ez hasznos,sőt a látogató közönségen keresztül saját magukat is hasznosnak érzik akkor ennek van stabil jövője!
  Másutt ez működik!
  A régi forgalmat ne sirassuk!Jobb az ha városon kívül megy a tranzit!
  És még egyet nem értek?!Akik panaszkodnak,miért nem konkrét számokkal panaszkodnak?Nem tudják az előző éves forgalmukat,és nem vezetik folyamatosan az ideit?Vagy mi van?
  Bizony itt először rendet kell tenni!Ha a fejekben nincs rend akkor megette a fene az egészet!”
 • 5. lacipapa68 2011. június 18. 21:24
  „A kempingnél azért nem szembetűnő a változás,mert a forgalma eddig is szinte nulla volt.”
 • 4. 3évesférfi 2011. június 18. 21:04
  „3. zoltanszabo: Majdcsak felnyomja valaki, nem kell aggódni.”
 • 3. zoltanszabo 2011. június 18. 18:35
  „Ha az átutazó vendégek el is maradoznak , rengeteg vidéki munkás dolgozik a makói építkezéseken. Az Ipari parkban, körforgalomnál stb. Ezek az emberek pl. nem panzióban laknak --hanem magán házaknál. A szomszédomban is már 2 éve 8-10 munkás lakik , biztos kevesebb napi bérleti díjat fizetnek--mintha panzióban laknának. Mert biztos nincsennek bejelentve ! és nem is adóznak utánnuk.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Film készült a makói Forgatós táncegyüttesről

Makó - A Duna Televízió is felfigyelt a 3 éve működő makói Forgatós táncegyüttesre: Nem, nem, soha!… Tovább olvasom