Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Kevesebb Makón a biciklilopás

Makó - Csökken Makón a kerékpárlopások száma: nemrégiben rendőrkézre került egy tolvajbanda, de segít a regisztrációs program és a térfigyelő kamerák hálózata is. A rendőrség ettől függetlenül továbbra is azt javasolja a kerékpárosoknak, hogy erős lakattal zárják le a járművüket.
Bár konkrét számokat nem mondott, Tuczakov Szilvána, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője úgy tájékoztatta lapunkat: az előző év hasonló időszakához képest jelentősen csökkent a kerékpárlopások száma Makón. Ez azért fontos a városban, mert itt kis túlzással mindenki kerékpárral közlekedik – nem véletlenül bővítette az önkormányzat több mint 13 kilométeresre a kerékpárút-hálózatot az elmúlt években. A tolvajlások csökkenése egyrészt az utcákon, tereken kihelyezett térfigyelő kameráknak köszönhető – 93 van belőlük –, másrészt a regisztrációs programnak, amelynek keretében tavaly október óta több száz biciklit regisztráltak. Így már nem olyan könnyű kerékpárt lopni – évente egyébként 100–150 lopást jelentenek be a makói kapitányságon.

Makón egyre nagyobb biztonságban vannak a bringák. Fotó: Karnok Csaba
Makón egyre nagyobb biztonságban vannak a bringák.
Fotó: Karnok Csaba

Ugyanakkor a rendőrök sem tétlenkednek. Legnagyobb sikerük a közelmúltban egy olyan csapat kézre kerítése volt, amely kéttucatnyi kerékpárt tulajdonított el. Az első számú gyanúsított egy 20 esztendős makói fiatalember volt, aki a gyanú szerint a lopásokat végrehajtotta, majd a kerékpárokat értékesítette – természetesen segítséggel. A fiatalember – hogy a felderítést és a kerékpárok megtalálását megnehezítse – a szomszédos Békés megyében értékesítette a lopott bicikliket, ennek ellenére döntő többségüket a makói rendőröknek sikerült megtalálniuk. Tuczakov Szilvána azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy sok kétkerekű úgy vész el, hogy tulajdonosa le sem zárja – pedig ezt érdemes megtenni, méghozzá lehetőség szerint erős, jó minőségű lakattal.

Hová lehet lezárni?

A kerékpárok biztonsága szempontjából fontos kérdés, hogy van-e tároló, ahová le lehet zárni a kétkerekűt. Egy évvel ezelőtt tettünk egy körutat – most megnéztük, mi változott. Tavaly egy kora délelőtti időpontban bőségesen volt hely a városháza udvarán és a postán, de a buszpályaudvarnál is. Változást ez utóbbi helyen tapasztaltunk: a tárolókat a közeli nagyáruházhoz helyezték át, és még déltájban is alig lehetett szabad helyet találni. Azt pedig olvasói panasz is megerősítette nemrégiben, hogy a központi rendelőnél változatlan a helyzet: reggelente kevés az üres tároló.

Olvasóink írták

 • 13. LV-426 2010. augusztus 09. 08:32
  „Magyarország már több fronton is el van adósodva. aki ennek ellenére luxusépítkezésekbe kezd hitelből, az nem méltó nemhogy Makó, még egy kisebb város vezetésére sem. A közbiztonság valóban csapnivaló, pedig a azt még a jelenlegi törvényi szabályozások mellett is javítani lehetett volna. Jó példa erre az Érpataki jobbikos polgármester. 4 év alatt 70%-al csökkentette a bűnözést, a maradék 30%-nak pedig 90% a felderítési aránya.

  Pusztán hozzáállás kérdése. http://href.hu/x/cxu0

  A cikkhez:
  A képen látható kerékpártárolóba helyezett kerékpárok kb. 90%-a a hamis biztonságérzetet nyújtó, könnyen nyitható sodronyzárakkal van lezárva. Megint csak állami felelősség, hogy a biztonságtechnikailag funkciójának ellátására alkalmatlan sodronyzárakat még engedik forgalmazni Magyarországon. De a kerékpár tulajdonosok is félthetnék egy kicsit jobban a járművüket. Így a tolvajnak nincs nehéz dolga, ha lopni akar. És ehhez jön még hozzá, amit az 1. hozzászólásban írtam.”
 • 12. LV-426 2010. augusztus 09. 08:20
  „11. Surmó

  Szerintem azért egy kicsit durva azt mondani, hogy Buzásnak semmi köze az eladósodáshoz, amikor a fürdővel és az autóbusz-állomással kapcsolatos 3 milliárdos hitelfelvételi papírokon az ő aláírása szerepel.

  Nem szabad összetéveszteni az államadósságot az önkormányzatok által felvett hitellel.”
 • 11. Surmó 2010. augusztus 08. 09:30
  „Mikor se munkahely se semmi hála a elmúlt 20 évnek.==> Én az elmúlt 40 évet említeném. Azt persze egy komcsi se mondja/tudja, hogy az ország a 70-es évektől adósodott el igazán, mert a nagy apátok Kádár elvtárs nem merte azt mondani hogy be kell húzni az övet.

  Hiába vádoljátok Buzást nem ő tehet erről==> Akkor ki? Mégis? A polgármester feladata hogy feleljen a lakosokért. Minden fronton. Buzás megbukott mind közbiztonságügyileg, mind munkaügyileg, mind emberileg...”
 • 10. Tony_Soprano 2010. augusztus 07. 13:35
  „Texchange, egész jól provokálod az embereket, ha felemelkedést akarunk azonnal el kell zavarni Buzást, szavazattok bárkire csak ne Buzásra, nyugdíjasok gondoljatok arra, unokáitoknak nincs munkahely , csomó felvett hitelt nyögni kell a fiataloknak, ne szavazzatok Buzásra csak rosszabb lesz! HITELBŐL VAN MINDEN! Az ilyen provokátoroknak meg mint exchange ne hallgassatok, hisz a szocik hazudnak reggel, délben este!!!!!!”
 • 9. exchange 2010. augusztus 06. 17:24
  „"ezt az élhető országot" mikor volt ez élhető??? Mikor se munkahely se semmi hála a elmúlt 20 évnek. Ha országban sincs munkahely akkor itt hogy lenne elég Hiába vádoljátok Buzást nem ő tehet erről de mostmár más lesz itt lesz munkahely. És nem 10 év alatt mint a Fidesz mondja (mondjuk addigra kevés lesz a 1 millió, ) meg az már későn van mostkell munkahely nem 10 év múlva”
 • 8. kgb696 2010. augusztus 06. 08:52
  „2 bezzeg a fajtársaid akik tönkre tették ezt az élhető országot és száz milliárdokat loptak el azok most is melóznak, most is lopják az adónkat!”
 • 7. egómanóka 2010. augusztus 05. 20:26
  „Nekem most lopták el..22.-én kár hogy nem előtte csökkentek a biciklilopások száma:(:( pfff”
 • 6. CsImre 2010. augusztus 05. 19:38
  „A fordított U alakú tározók valóban jobbak lennének, mert a váz megtámasztására és lezárására is alkalmasak.”
 • 5. RézmívesGyekszon 2010. augusztus 05. 14:14
  „Mert már nincs mit ellopni...”
 • 4. zolcsi44 2010. augusztus 05. 12:52
  „Nem tartom valoszinünek, hogy ez a rendőrség különleges érdeme.
  A Marosparti bigecsekbe persze este, éjjel ki sem mernek menni.
  Ott szabad a vásár.”
 • 3. atomboy 2010. augusztus 05. 12:52
  „LV-426 megelozte, amit en szerettem volna irni, igencsak kapkodtam a levego utan, amikor a dicsekedo taroloszemle utan raneztem a kepre. Annyira biztonsagosak ezek a kerekgorbitonek nevezett takolmanyok, hogy ha lenne kemping bicajom, azt se raknek ra. Le kene cserelni normalis, egybefuggo, forditott U tarolokra: http://picasaweb.google.com/imre.csullog/MagyarAmszterdamKerekparralKozlekedvenANapfenyVarosaban#5416334062689348546
  Megha csunya is, de ez szamit biztonsagosnak.

  Egyebkent jo lett volna, ha meg lett irva, honnan ered a kerekparos regisztracio otlet, mert az olvaso azt hinne, rendorsegi erdem. Bepotlom az ujsagiro helyett: http://www.kerekparosklub.org/kerekpar-regisztracio”
 • 2. dodó 2010. augusztus 05. 11:08
  „Augusztus van. Kátrányosék is pihennek.”
 • 1. LV-426 2010. augusztus 05. 09:12
  „A kerékpárok biztonsága szempontjából fontos kérdés, hogy milyen a tároló! Az a tároló alkalmatlan a funkciójára, amelyiknél csak a kereket lehet lezárni. Így hiába van a bicikli Abus Granit Plus, 15 ezer ft-os U-lakattal lezárva, ha egy 17-es villáskulccsal leszedik a lezárt kereket és már viszik is a biciklit.

  Soha sem szabad venni sodronyzáras lakatot, mert azt a tolvaj egy kisméretű erővágóval könnyebben nyitja, mint a tulaj a kulccsal.

  http://criticalmass.hu/lakat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerti törpék birodalma

Műkőből készülnek, méretüktől függően 10–20 kilósak, és kézzel festettek a csanádpalotai műkőkészítő, Z. Kovács Sándor kerti törpéi. Tovább olvasom