Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Kevesebb pénz és idő is elég ásatásra?

Makó - 30 napot adna az építkezéseket megelőző régészeti munkákra egy készülő törvénymódosítás. A feltárásokat végző megyei múzeumok tiltakozólevelet írtak Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Választ még nem kaptak, de az országgyűlés később tárgyalja a módosítást, amelyet a makói képviselő is támogat.
A törvénymódosításból az derül ki, hogy a kormány fel akarja gyorsítani az állami és uniós pénzzel támogatott beruházásokat, hogy legyen elég munkája az építőiparnak, és minél kevesebb megítélt uniós forrást kelljen visszafizetni a határidő túllépése miatt. A gyorsítás módja miatt tiltakozott a 19 megyei múzeum és a Budapesti Történeti Múzeum igazgatója a miniszterelnöknél. A tervbe vett törvénymódosítás értelmében ugyanis a nagyberuházásoknál a próbafeltárás időtartama a munkaterület átadásától számított 30 olyan nap, amikor lehet dolgozni. A megelőző feltárásra szintén csak 30 nap áll rendelkezésre. Igaz, a beruházóval hosszabb időtartamban is meg lehet állapodni, ez azonban a régészek szerint feszített munkatempónál nem reális lehetőség. Helytelenítik, hogy ezekre a munkákra a beruházás teljes költségének legfeljebb 1 százaléka fordítható – illetve ennyi viselésére lehet kötelezni a beruházót. Ma ez minimum 0,9 százalék. A régészek szakmai honlapja, a sirasok.blog.hu számításai szerint erre a feladatra egy beruházás árának 4–8 százalékát költik ma. Ha az új jogszabály hatályba lép, a földben lévő örökségnek a negyede menthető meg. Azon is kiakadtak, hogy az élő szerződéseket is módosítani kell. A Régészek Európai Szövetségének elnöke, Friedrich Lüth azt írta Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek, hogy a tervezet „alapvetően ellentétes a kontinens örökségvédelmi hagyományaival".

Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója bízik egy új kompromisszumban. Úgy véli, a régészszakma is tett arról, hogy régészellenes hangulat alakult ki. Azt mégsem gondolhatja komolyan senki, hogy 30 nap alatt ugyanúgy le lehet bonyolítani 3000 négyzetméteren a föltárást, mint 70 ezren.

Régészeti feltárás az M43-as autópálya Makótól az országhatárig vezető vonalán. Mentik, ami menthető. Fotó: Szabó Imre
Régészeti feltárás az M43-as autópálya Makótól az országhatárig vezető vonalán. Mentik, ami menthető. Fotó: Szabó Imre

– Mintha arról születne törvény, hogy egy épületet 30 nap alatt föl kell húzni, függetlenül attól, hogy családi ház vagy felhőkarcoló – mondja Fogas Ottó. – A laikus csak azt hallja, hogy az M43-as feltárása kapcsán 2 milliárdos a mi beruházásunk. Ám ebből két éven keresztül 400 embernek adunk munkát, a régészek mellett gépkezelőknek, technikusoknak, segédmunkásoknak, köztük 250-300 olyan Makó térséginek, aki egyébként munkanélküli lenne. A pénznek a tizede jut a leletekre.

A javaslatot beterjesztő kulturális bizottság elnöke, L. Simon László azt mondta, kompromisszumot kerestek a gazdasági és az örökségvédelmi érdekek között, és ez a javaslat született. A módosítást – amelyet ezen a héten már biztosan nem tárgyal a parlament – Mágori Józsefné makói országgyűlési képviselő is támogatja. Tudja, hogy érdekek ütköznek, de azt a momentumot tartja lényegesnek, hogy az állam nemzeti érdekűvé nyilváníthat beruházásokat, és ekkor a régészeti föltárás költségeit átvállalja. – Sok beruházás azért nem kezdődik el, mert a kezdeményezők nem tudják vállalni a föltárás költségeit – mondja a képviselő. – Mi a makói gazdákkal közösen szárítóüzemet létesítenénk, de mivel az ipari park helyén szarmaták laktak, a régészeti föltárás 1 hektáron akár 100 millió forintba is kerülhet. Ennyit nehéz összegyűjteni. Szerintem nemzeti érdek, hogy egy térség termelői biztos piacot találjanak terményeiknek, és abban bízom, a törvénymódosítás után könnyebben megvalósulhat a tervünk.

Olvasóink írták

 • 11. emzsr 2011. október 12. 15:48
  „Biztos azért olyan rettenetesen gazdag minden régész (mint általában a bölcsészek, ugyi), mert ez akkor a nagy üzlet nekik...”
 • 10. scott1 2011. október 12. 14:30
  „moderálva offtopic”
 • 9. macs 2011. október 12. 13:59
  „6. apuka,
  a keritésre vonatkozó megjegyzésedet a múzeum igazgatójának kéne címezned.”
 • 8. saturnus 2011. október 12. 13:11
  „Ne is álmodjatok múzeumi urak. Kimondta Viktor a jelszót !! Átalakítjuk az országot, átszervezzük,nem lesznek megszorítások. Mindenki dolgozzon ,többet, kevesebbért. Nem a zsemle a kicsi ,hanem a pofátok a nagy. Megadóztattuk a bankokat,multikat,közmű szolgálltatókat,telefon,cukor és só adók,jön a kávé és sőr adó,dől a pénz ,megemeljük az áfát aki többet keres az többet fogyaszt. Mondjuk nem egy kiló húst hanem kettőt eszik,többet fűt többet fizet. Szegénynek és minimálbéresnek nem kell többet fizetni, mert nem eszik, nem fizet több áfát, nem fűt nem fizet többet.Azt ,hogy a bankok és szollgáltatók felemelik a szolgálltatás árait és a lakossággal fizettetik meg az nem áremelés az átrendezés igen. Emlékztek nem a zsemle a kicsi. A gazdagok még gazdagabbak lettek,most már nem egy hónapot üdül a meleg éghajlatú pálmafás országokban hanem kettőt.Nem autót vesz hanem repülőt . Ja hogyha netán még is kitőrne a polgárháború hát nem volt szerencsétek.Hogy is volt Kossuth Lajos is egy csaló ügyvéd volt és felforgatta az országot háborúba vezetve.Lehet,hogy békés építő kiegyzzésel és egyezkedéssel többre és jobbra futotta volna. Okos kompromisszummal. Ja az ásatásokra Európai Unió kilencven százalékos ártámogatást adott avval a feltétellel,hogy ellenerőzi a pénzek felhasználását. De mivel több EU-s pénz támogatás egy kézbe került az államnál és nem hajlandó együtt működni az EU-val LETÍLTOTTÁK a pénzt. Így az M0-ás M43-as ásatás és még egy nagy beruházás le lett állítva. Budapest át lessz nevezve Felcsútra arra lessz pénz.”
 • 7. zo 2011. október 12. 13:01
  „Nem az ásatási pénzel van baj hanem amit mellette a fő-fő vállalkozók és jó beosztásban lévő képviselők politikusok elraknak a másik zsebükbe, ezt ellenőrizhetné az EU. A pénz megvan nem vész el csak átalakul.”
 • 6. apuka 2011. október 12. 12:43
  „3. és 5. : Nem az a kérdés, hogy kell-e a régészeti feltárás kell vagy sem. A régészeti szakmának semmilyen külső kontrollja nincs, az árakat a kivitelezés idejét gátlástalanul határozzák meg, körülbelül "emzsr" által is megfogalmazott jól hangzó populista érvekkel. Nincs még egy olyan szervezet, ami megtehetné, hogy a belváros közepén kinyit egy munkagödröt, aemelyet egy düledező drótkerítéssel határol. Ha ezt egy "pénzhajhász" vállalkozó csinálná, már régen milliókra büntetik és visszatöltetik vele a gödröt. Nem csoda, hogy a régészeti szakma kézzel lábbal tiltakozik. Persze nem a nemzeti örökséget féltik, hanem a zsebüket. Ez az igazi "pénz hajkurászás" kedves emzsr.”
 • 5. emzsr 2011. október 12. 12:00
  „Kíváncsi leszek, mikor hoznak törvényt arról, hogy egy szívműtétet az eddig x óra helyett ezentúl ffél óra alatt be kell fejezni... Lehet, hogy a régészet nem termelőüzem, de attól még megvan a maga haszna. Persze egy nép lelkét sokféleképpen lehet megnyomorítani, a saját történelmének lekicsinylése is egyik jó módszere lehet ennek. Ugyan már, mit számít az, hogy kik vagyunk, és honnan jöttünk... A pénz a lényeg, nem? Vagy nem csak az...??? És igen, a művészetek is fontosak, mert ha az emberek egész életükben reggeltől estig csak a pénzt hajkurásszák, akkor egyszercsak azt veszik észre, hogy nem is éltek... Pont a művészetek, a sport és a hasonlók azok, amiktől igazán ember az ember, ezek a "humán" dolgok (is) szépítik meg az életünket, ettől (is) leszünk lelkileg is egészségesebbek, ettől érezzük úgy, hogy élünk, és hogy érdemes élnünk. Ez az, amit egyre sikeresebben ölnek ki belőlünk - ha hagyjuk. Nagyon sajnálnám, ha a múltunk nagy része egy rossz törvény miatt elveszne.”
 • 4. bánki 2011. október 12. 11:29
  „1. vmagdi 2011.10.12. 08:14

  A régészet nem hobbi !

  Az uniós pénzeket meg kamatostul fizetik az adófizetők ! Jelenleg kis hazánkban 3,8 millió adózó !”
 • 3. macs 2011. október 12. 11:05
  „Én úgy tudom, hogy az ilyen volumenű beruházásoknál már a tervezés időszakában figyelembe kell venni a régészeti feltárásokat. A földben lévő leletek nagyon fontosak a történelmünk szempontjából, miért ezen spórolunk?
  Nem arról van szó, hogy magyar részről a pályázatok elbírálása, támogatási szerződések aláirása lassan történik és e miatt a beruházások már eleve időt vesztenek?
  Érdekes cikket találtam:
  ",,Korábban is nehézkesek voltak és lassúak. De most katasztrofális a helyzet, teljes a fejetlenség" - vélekedett az NFÜ munkájáról egy pályázatíró. Amikor rákérdezett, hogy több mint negyven nappal a határidő lejárta után miért nincs még elbírálva az egyik pályázata, hivatalos levélben azt a választ kapta, hogy az NFÜ-nek nem sikerült ,,pontos információt" szereznie saját közreműködő szervezetétől az ügyben."
  http://index.hu/belfold/2011/09/26/szetesett_az_unios_penzek_kifizetese/”
 • 2. KamuNeni 2011. október 12. 08:51
  „Ha kevesebb penz es ido is eleg? Akkor miert nem hasznlatak eddig?/?”
 • 1. vmagdi 2011. október 12. 08:14
  „szeretnem ha unios penzbol olajfesteket es ecseteket vennenek nekem, vegul is a kepzomuveszet is van olyan hasznos hobbi mint a regeszet. Egyetertek a penzelvonassal, az ido leroviditesevel, mert mint latjuk a belvaros kellos kozepen is remek munkat vegeztek, a var mellett csinos bodet hagytak, na es a vilagszep kerites mar harminc eve...ez a munkat adunk olyan adu asz.... nem ti adjatok azt hanem az adofizetok, es most ebbol menne kevesebb. Kerdem ki fogja rendbehozni azt a teruletet, amit folturtak?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentpéteri Csilla lett Makó arca

Szentpéteri Csilla zongoraművész, a város szülöttje lesz Makó arca abban a kampányban, amely az új fürdő megnyitása után szeretné idecsalogatni a turistákat. Tovább olvasom