Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Kevesebb román vesz házat Nagylakon

Bár Romániából korábban sokan vásároltak a határhoz közeli magyar falvakban házakat, tavaly ez megszűnt. Csak lassan éled újra a piac. A legtöbb romániai háztulajdonos Nagylakon van: a falu 250 lakóingatlanából 15-öt vettek meg a határ túloldaláról.
Egyelőre nem olyan élénk az érdeklődés Romániából a határ menti falvak ingatlanai iránt, mint volt a gazdasági válság előtt – ezt tapasztaltuk, amikor Nagylakon és Kiszomboron érdeklődtünk. Nagylakon az elsők között vett házat Tomesnet Dumitru és felesége, Béres Margaréta. A 70 éves hentesmester édesapja magyar katona volt, román területen sebesült meg a II. világháború idején, a kórházban ismerte meg későbbi feleségét.

Azért épp Nagylakra költöztek idős éveikre, mert itt olcsón lehetett jó, téglából épült házat kapni – amelyben most laknak, azt 1,8 millióért vették 10 évvel ezelőtt, de az ezermester férfi legalább 1 milliót még ráköltött. Az általuk befogadóként jellemzett községbe hamar beilleszkedtek, jól érzik itt magukat, és Aradon élő gyerekeikkel is gyakran találkoznak.

Dumitru és Margaréta jól érzi magát Nagylakon. Fotó: Karnok Csaba
Dumitru és Margaréta jól érzi magát Nagylakon.
Fotó: Karnok Csaba

Nagylak 250 lakóingatlanából 15 van romániai tulajdonban. A falu polgármestere, Gyarmati András azt mondja, egyelőre alig érezni a vásárlási kedv visszatérését, pedig most is vár gazdára 4 olyan ingatlan, amelyből előző tulajdonosai kihaltak, az örökösök pedig szívesen szabadulnának tőlük, mert nem itt laknak.

A faluban egyébként 3–5 millióért már új, jó állapotú családi házat lehet kapni. Jellemző, hogy a 15 előbb említett házból 13-at még a válság előtt vettek, és tavaly óta csak 2-t.

A polgármester hozzátette: néhányan csak befektetésként vásároltak a faluban házat, a legtöbben azonban ide is költöztek, beilleszkedtek a faluba, és nincs velük semmi probléma – érdekességként: van köztük amerikai–román kettős állampolgár is.

Félbehagyott építkezés Kiszomboron

Ami Kiszombort illeti, itt az 1667 lakóingatlanból mindössze 20 van határon túli tulajdonos nevén. Jellemző, hogy volt, aki telket vásárolt, építkezni szeretett volna, de a munkához nem tudott hozzáfogni – meséli Szegvári Ernőné polgármester. Az ingatlanárak lényegesen alacsonyabbak, mint voltak, de úgy tűnik, odaát sem egyszerűbb hitelt szerezni a vásárláshoz, mint itthon.

Olvasóink írták

 • 3. Akadékos 2010. április 06. 23:13
  „Jánossomorján többen vannak! Onnan járnak át dolgozni Ausztriába. Ott van munka, Nagylakon nincs munka. Hiába mondja Dr. Búzás úr : Munka, munka, munka és egy kis térségfejlesztés, a nemzetközi szinten is tudják merre van fizetőképes munkahely és hol van csak alamizsna osztás...”
 • 2. Black&Red 2010. április 06. 22:55
  „Inkább ennek járjon utána tisztelt újságíró, hogy a megyében lesz e ilyen akció???

  http://www.origo.hu/365/hazkorul/20100404-eladhatja-nem-hasznalt-aluminium-gazpalackjat.html”
 • 1. flexsnake 2010. április 06. 22:06
  „és ez a cikk hogy jött most ide? :D
  lehet átrakni a bulvárba a femina mellé, ekkora a hírértéke.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két lopott BMW-t kapcsoltak le Nagylaknál

Nagylak - Negyedóra eltéréssel két Németország által körözött BMW-t tartóztattak fel a Nagylaki… Tovább olvasom