Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 03. 27. péntek - Hajnalka

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Makó hírek > Kiadták az év lemezét, aztán feloszlottak

Kiadták az év lemezét, aztán feloszlottak

Makó - A tavalyi év hazai heavy metal albumává választották a műfajjal foglalkozó internetes magazinok a makói Gire együttes első, egyben utolsó albumát – a csapat ugyanis időközben feloszlott.

Szabó Imre - 2008.03.13. 04:00
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A trió mindhárom tagja külföldön dolgozik, mert reménytelennek látták, hogy új életet kezdjenek egy olyan régióban és városban, ahol egysze-
rűen nincs munka.

Az elmúlt év hazai heavy metal lemeze lett – egy másik zenekar, az Európában is számon tartott Sear Bliss albumával együtt – az avantgárd metált játszó makói Gire együttes tavaly februárban megjelent első CD-je a műfajjal foglalkozó hazai internetes sajtó szakmai szavazásán, a Hungarian Metal Awardson. A lemezről, amely mindössze négyszáz példányban, szerzői kiadásban látott napvilágot, megjelenésekor lapunk is írt.

Az elmúlt tizenkét év termésének legjavából összeválogatott CD jellemzője: irodalmi erényeket is megcsillantó, elgondolkoztató dalszövegek súlyos fémzenével, amit olykor hegedűszó, kongadob, sőt tilinkó is színesít. A felvételek egy békéscsabai stúdióban készültek, a keverést a zenekar billentyűse és szövegírója, Kátai Tamás végezte otthon. Kátai Tamás az elismerésre különösen azért büszke, mert ez valóban szakmai díj, függetlenül minden esetleges kiadói protekciótól. A Gire lemeze ráadásul a legjobb debütáló album, s a legjobb lemezborító kategóriában is második lett.

Gire-tagok: Hermann Balázs, Kátai Tamás és Kónya Zoltán. Itthon nem láttak jövőt.
Fotó: Gire együttes

Az együttes viszont időközben feloszlott. A már verseskötettel is rendelkező Kátai Tamástól megtudtuk: a csapat három tagja külföldön, különböző helyeken él és dolgozik – egyébként egyik sem muzsikusként –, így egyszerűen nincs is lehetőségük arra, hogy zenéljenek. – Sajnos az életben vannak nagyobb erők is, mint a zenélés – írta nekünk a skóciai Edinburgh-ből.

– Itthon egymástól függetlenül sem láttunk magunk előtt igazi jövőképet, és itt nem a zenekarról van szó, hanem a mi életünkről. Teljesen reménytelennek tűnt, hogy új életet kezdjünk egy olyan városban és régióban, ahol egyszerűen nincs munka, hiába az ilyen-olyan papírok, diplomák. Emellett az otthoni általános marakodás és lelekmérgező gyűlölködés sem hiányzik – ezért mentünk el szép lassan, egymás után.

Ablakgyárban, pékségben és a világháló

Kónya Zoltán gitáros-énekes egyébkent egy ablakgyárban dolgozik, Hermann Balázs dobos egy pékségben, én pedig takarítok egy általános iskolában. Hogy fog-e még valaha együtt muzsikálni a tavalyi év hazai heavy metal lemezét kiadó makói csapat? Ez még a jövő titka. A világhálón mindenesetre tovább él a zenekar, hiszen honlapjuk a www.gire.hu címen változatlanul elérhető.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 16 hozzászólás
Moderálásra küldöm 16. Jo Bacsi 2008.03.18. 22:03

Jo bacsi azt mongya hogy a nyugdilyasoke a vilag. Buzas elvtars minket jol ellat minden lyoval es boseggel.

Moderálásra küldöm 15. lalu 2008.03.18. 19:37

Házgyári Elemérnek teljesen igaza van! Munkahely nuku! A sok idióta nyugdíjas meg van vásárolva az újévi koncertel a nyugdijas bállal meg a operett fesztivállal. Csak azt nem fogják fel hogy ezt nem buzás elvtárs adja hanem az aktivak adójából fizetik ki. A fekete szemekről nem is beszélve...........!Péter beszélni kellene az emberekkel és nem csak a holdudvaron belül, mert azok azt mondják amit hallani akarsz.

Moderálásra küldöm 14. András 2008.03.18. 13:43

Teljesen igaz. Én is szeretem Makót nagyon is, hiszen ott nőttem fel. De én is külföldre kényszerűltem, úgya úgy mint nagyon sok más fiatal is a városból. Nem maradnak fiatalok, akkor ki biztósítja a jövőt?

hat az elozo az nem muxik,de talan ez fog,mstmar csakazertis:)

sajna igaza van elemernek is ,tamasnak is.
lehet majd 25 ev mulva hazamegyunk,kihasznaljuk a nyugdijaskor elonyeit es gyonyorkodunk a viragokba,meg eljarunk a hiperszuper furdobe is....deazert mst jobban orulnek egy jolfizeto munkahelynek makon,mint ezeknek.
ebkent a 12 ev alatt kaptunk a varostol 10000ft-ot tamogataskent,amirol azer vinnunk kellett szamlat,h mire koltottuk.ennyire futotta nekik....
a cikkben szereplo kep eredetije,a webcim helyen,marcsak a poen kedveert.:)

Moderálásra küldöm 11. Tedi 2008.03.16. 15:33

házgyári elemér! szívemből szóltál! OLVASSA MINDENKI!

Moderálásra küldöm 10. Katai Tamas www.gire.hu 2008.03.16. 14:01

Teny es valo, hogy a varosbol szazaval mennek el a fiatalok kulfoldre. Es nem azert nem marad otthon senki, mert nem szereti Makot, hanem mert ez sajnos onmagaban nagyon keves.

Moderálásra küldöm 9. Házgyári Elemér lmr@koma.hu 2008.03.16. 12:36

Remélem olvassa a nagyfejű... Itt kellene elgondolkozni azon, hogy mit csinálnak a várossal... Amikor három abszolut LOKÁLPATRIÓTA (emlékszem Zolcsira Makó feliratú pólóban tolta országszerte büszkén több fesztiválon is!) fordít hátat ennek a városnak majdnem egyszerre...
A VÁROS az a benne élő polgároktól lesz város, nem a virágoktól, meg a parasztvakító tüzijátékoktól, és a gagyizó bálintmártáktól.
Majd szépen elfogy a nép, maradnak a szavazó nyugdíjasok, de biztos ez a cél...
Ja és Szabó Imrének duplán gratulálok: először az újbóli apasághoz, másrészt a bátorsághoz a fenti cikkhez!

Moderálásra küldöm 8. rebelliss 1 2008.03.16. 06:43

gratulálok a fiuknak

Moderálásra küldöm 7. kataitamas www.gire.hu 2008.03.15. 11:08

Ketten kevertuk, mondjuk ugy. Mas nem volt :)


16 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...