Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Kicsi legyen és olcsó! - így választ fenyőt a magyar

Makó - A méret a lényeg. A kisebb és olcsóbb fenyőfákat vásárolják a legtöbben Makón. Kettőezerért takaros vágott luct vihetünk haza, hatért gyönyörű tűlevelűt, ezerért pedig nyugdíjasfa jut.
"Fontos, hogy ne hullajtsa a levelét. A praktikusság a legfontosabb és persze az is jó lenne, ha olcsó lenne."- ecsetelte Varga Zsolt, fenyőválasztási szempontjaikat, miközben párjával vásárolt tűlevelűt a Deák Ferenc utcai parkolóban. Azt mondták, maximum 5-6000 forintot költenek fára. A piac utcájában 2500 forintért kaphatunk töves fenyőt, a vágott lucok ára 2200-3000 forint között mozog.

Kicsi legyen és olcsó! - így választunk fenyőt - GALÉRIA

"Az ár alkuképes."- mondja az egyik eladó, hozzá teszi a családja 40 éve foglalkozik fenyőárusítással. Ők Pécs mellől hozzák a fenyőt., egyébként helyiek. Tapasztalataik szerint az emberek az utolsó pillanatra hagyják a fabeszerzést. Hétfőn még árulnak, de szerintük vasárnap lesz csúcsforgalom. Tavaly 200 fenyő maradt rajtuk, az idén óvatosabbak. "A kis fákat keresik a legtöbben. Az a fontos, hogy olcsó legyen. Az idősebbek viszik ezeket leginkább, ha már nem vásároltak valamelyik multinál 500-ért valami kis műfenyőt. A multiknál dupla ennyiért árulják az idén a vágott fenyőket. Így arra számítunk, hogy hozzánk többen jönnek majd."- mesélte.

Nikodémuszné Lábadi Szilvia kisfiával és férjével választotta ki a megfelelő fát, bár azt mondta a végső döntés az övé volt. "Jó az anya, csak menjünk." alapon. Egy közepes méretű luccal sétáltak el.
"Szép állású legyen, friss és illatos. Persze a pénz is fontos."- nyilatkozta egy házaspár férfi tagja. Elárulta 2000-ért vettek fát az idén. Volt ugyan két kiültetett fenyőjük, de azon kipusztultak, így most vágottat vettek. "Az unokák kedvéért vettük."- teszi hozzá felesége.

Kicsi legyen és olcsó! - így választunk fenyőt - GALÉRIA

Veréb András is a parkolóban árul. Azt mondta, nagy a konkurencia és az emberek is szegények. "Rögtön az árat kérdezik. Ha túl drágának találják, tovább mennek.- mesélte. Nála 1200-2000 között vehetünk fenyőt. Ő is a kisebbekre szakosodott, arra van igény.

Kispéter István elmondta, ahol van pénz, ott nem sajnálják a nagyobb fenyőre. "Már tavaly is a kisebbeket vitték inkább. El is neveztük őket nyugdíjas-fának, mert főként az idősek vitték. Van, aki csak néhány ágat kér pár száz forintért, csak úgy, hogy legyen valami az asztalon alapon."- mondta.

A városban több helyen kaphatunk fenyőt, mérettől, fajtától, minőségtől függően. A legolcsóbb 1 méter körüli fát 1000 forintért hirdetik, nagyjából 1000-2000 forint között mindenki találhat magának egy kisebb vagy közepes méretű tűlevelűt. A nagyobbak 3000-5000 forinti áron kelnek el.

Olvasóink írták

  • 2. lacipapa68 2012. december 25. 07:49
    „Nalunk tradicio a nagy fenyö. Itt most 60 euroert kaptunk egy nagy es szep allasu fat, Akoor miert talaljak soknak Mo-on?”
  • 1. papika56 2012. december 21. 10:14
    „Nagyon szép fákat lehet kapni.Norman amit mi is vettünk. 6500.-ft , nem töves mert a tavaji se fogta meg. Láttam 2 m körüliket is vittek 9-10 000.-ért ahol kicsi gyerek van oda kell is. De ha csak felnőttek vannak v. idősek elég a kicsi is. Mert elég drága tüzelő jön ki ebből a fából.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdafórum Makón

A Csanád és Térsége Gazdakör fórumot tart péntek délután 4 órától Makón, a gazdasági egyesület Úri utcai székházában. Tovább olvasom