Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kifli a nyári kemencéből

Kiszombor - Valaha majd minden falusi háznak volt kemencéje – most újra divat építeni. Kiszomboron például Balázs Zoltán udvarában is van egy.
Az ilyet nyári kemencének hívják, mert nyáron ezt szokás használni, a bentit csak télen, amikor egyébként is érdemes fűteni. Tegnap megnézték a megyei és a makói önkormányzat, illetve a makói múzeum által szervezett honismereti tábor résztvevői is, akik közül nyolcan az egykor Makóról elszármazottak által alapított, ma Romániához tartozó Igazfalváról érkeztek. A gyerekek kemencében sült lekváros kiflit is csemegéztek.

A gyerekek érdeklődve figyelték, Balázs Zoltán miként rak tüzet az udvari kemencében: később megtapasztalhatták, hogy a benne sült sütemény páratlanul finom. A szerző felvétele
A gyerekek érdeklődve figyelték, Balázs Zoltán miként rak tüzet az udvari kemencében: később megtapasztalhatták, hogy a benne sült sütemény páratlanul finom. A szerző felvétele

Balázs Zoltán fehérre meszelt kemencéje hat éve épült. Nagyjából 2 méter magas, 1,2 méter széles, illetve 2,5 méter hosszúságú. Az alja téglából épült, de van benne üveg is, hogy a hőt tartsa, a búbja pedig, mint szokás, sárba rakott parasztcserép-törmelékből van. Egy effélét nagyjából egy hónap alatt lehet felépíteni. A tüzeléshez egész évben gyűjtik a rőzsét. Megéri, mert mint Balázs Zoltán tapasztalatból mondja, a benne sült kenyér, sütemény vagy csülök páratlanul finom – csodájára is járnak a rokonok, barátok, szomszédok.

Olvasóink írták

 • 5. Veró0820 2010. július 13. 13:38
  „Mülyégpályára futja az önkormányzatnak,új fürdöre ........stb.De ha valaki elgondolkozna azon,hogy a maros parton is számtalan lehetöség adott volna mind gyerekek és felnöttek részére mint pl...táborok vagy hasonló,fel lehetne lendíteni,de nekünk majd 40 millióért mülyégpálya kell.Nevetséges.”
 • 4. viro 2010. július 10. 11:09
  „Én is elmennék egy ilyen táborba,mondanám is a menüt:CSÜLÖK minden mennyiségben!!!!!!!!”
 • 3. maggyarok 2010. július 10. 10:13
  „T:bo
  Értelmi színvonalad a fikázáson kívül nem sokra terjed ki! Gondolom ha van gyereked, esetleg lesz, valami tahóképző táborba íratod be! Már csak azért is hogy büszke lehess rá!”
 • 2. bo 2010. július 10. 08:12
  „1. kgb666 2010.07.09. 19:22 Csak győzzék a szülők a szúnyogriasztót venni!”
 • 1. kgb666 2010. július 09. 19:22
  „Több ilyen tábort kellene szervezni Makónak a diákoknak!!! Lehet így könnyebben ismernék meg nagyapáink életét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón és Agyagfalván a fiatal európai filmesek

Makó - A házigazda magyar és román fiatalok mellett németek, görögök, spanyolok és kanadaiak is… Tovább olvasom