Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Kilenc község csatlakozik a makói könyvtárhoz

Makó - Mostantól közösen működik kilenc falu bibliotékája és a makói József Attila Városi Könyvtár. A kis forgalmú községi intézmények számítógépet kapnak, így ezentúl az ország összes nagy könyvtárából rendelhetnek a könyvtárközi kölcsönzés keretében – egyetlen e-maillel.
Könyvtárt fenntartani minden önkormányzatnak kötelessége, a feladat ugyanakkor egyre több falunak jelent szinte megoldhatatlan kihívást. A makói vonzáskörzet tizenhat falva közül most kilenc döntött úgy: ezentúl a József Attila nevét viselő városi könyvtár szakmai irányítása mellett, vele ellátási szerződést kötve közös kistérségi társulásban oldja meg a bibliotékák működtetését. A gyakorlatban ez azt jelenti – mondja Mátó Erzsébet, a makói intézmény vezetője –, hogy márciustól a kilenc falu önkormányzata csak a könyvtári helyiséget biztosítja, illetve annak rezsijét fizeti. Minden egyebet, még a többnyire nyugdíj, rokkantnyugdíj vagy főállás mellett részmunkaidőben dolgozó községi könyvtárosok bérét is a közösen működtetett könyvtárak fenntartására igénybe vehető központi normatívából biztosítják – ez egyébként jelenleg településenként 1,3 millió forint.

Mátó Erzsébettől megtudtuk: makói kollégái hamarosan végigjárják a kis könyvtárakat, és lépésről lépésre rendbe teszik az évek óta nem gyarapított állományt. Először leselejtezik a már használhatatlanná rongyolódott, illetve aktualitását vesztett köteteket – a szakmai tapasztalatok szerint ilyennek számít a könyvek közel fele –, majd megkezdik számítógépes nyilvántartásba vételüket, és ezzel együtt mindegyik kis könyvtár kap egy új számítógépet is. Ez utóbbi azért is hasznos lesz az olvasóknak, mert ezentúl egyetlen e-maillel az ország összes nagy könyvtárából rendelhetnek könyvtárközi kölcsönzés keretében, azaz gyakorlatilag nem lesz olyan kötet, amihez ne férhetnének hozzá szinte azonnal a falvakban élő könyvbarátok.

Mostantól kilenc falu kis könyvtára is a hetvenkétezer kötettel rendelkező makóihoz tartozik. Fotó: Segesvári Csaba
Mostantól kilenc falu kis könyvtára is a hetvenkétezer kötettel rendelkező makóihoz tartozik.
Fotó: Segesvári Csaba

Miközben a kölcsönzőhelyeket is kicsinosítják, már idén is marad nagyjából egymillió forint új dokumentumok beszerzésére, a következő évtől pedig, mivel a számítógépek beszerzése egyszeri tétel csupán, már a komolyabb helyi állománygyarapításra is lesz pénz. Az igazgató hangsúlyozta: az olvasók természetesen addig is kölcsönözhetnek, amíg az átszervezés zajlik.

Sok a könyv, kevés az olvasó

Miközben a makói könyvtárnak hetvenkétezer kötete van, a kilenc község – Ambrózfalva, Csanádalberti, Ferencszállás, Királyhegyes, Klárafalva, Kövegy, Nagyér, Nagylak és Pitvaros – könyvtárai jelenleg összesen ötvenkétezer könyvvel rendelkeznek. A beiratkozott olvasók száma ehhez képest viszont rendkívül alacsony: miközben Makón több mint négyezren vannak, a falvakban a néhány tucat a jellemző. A legkevesebben Kövegyen iratkoztak be, szám szerint négyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombat délutánra megszűnt a torlódás Nagylaknál

Nagylak - Szombat délutánra megszűnt a torlódás a nagylaki határátkelőnél - tájékoztatta a delmagyar.hu-t Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Tovább olvasom