Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Kilencvenéves rendőr bácsi Makón

Távírászként, híradósként szolgált a megyei rendőr-főkapitányságon a ma már rokonai közelében, Makón élő Farkas András. A nyugalmazott alhadnagy most ünnepelte kilencvenedik születésnapját.
Farkas András alhadnagyként búcsúzott a rendőrségtől. Fotó: Szabó Imre
A ma kilencvenesztendős Farkas András éppen harmincöt esztendeje vonult nyugállományba, méghozzá alhadnagyi rangban – ám addigi munkahelyétől, a megyei rendőr-főkapitányságtól akkor sem szakadt el teljesen, nyugdíjasként ő gondoskodott az épületegyüttes fűtéséről a hidegebb hónapokban. Most, születésnapján a makói rendőrkapitány, Márton István alezredes köszöntötte fel, aki Lukács János dandártábornok, megyei főkapitány jókívánságait is tolmácsolta neki.

Bandi bácsi azért éppen híradós lett a rendőrségen, mert már frontkatonaként is ezt csinálta: hét hónapot töltött fegyverben. Ez idő alatt ő volt az, aki a dandárparancsnok kezébe adta a frissen érkezett, fontos információkat tartalmazó üzeneteket. Amikor kapott egy kis szabadságot és hazajöhetett, már itt voltak az oroszok. Ezt követően csatlakozott a szegedi polgárőrséghez, majd hivatásos polgárőr lett. 1959-ben került a főkapitányság állományába, a hírcsoporthoz.

Munkája igazi bizalmi állás volt: ő kezelte a főkapitányság akkor még kézi kapcsolású telefonközpontját, illetve távírászként is dolgozott – kiválóan tudott morzézni, ami akkoriban – minthogy nagyon kevés telefon volt –, a gyors információáramlás szinte egyetlen lehetőségét biztosította a rendőri vezetésnek. Meséli: azokba a helyiségekbe, ahol ő dolgozott, még a legközelebbi hozzátartozói sem léphettek be.

Nyugdíjaséveit – feleségével együtt, akivel hatvannégy évvel ezelőtt lépett frigyre – azért Makón tölti, mert itt élnek rokonai, akik naponta látogatják. Gondoskodásra viszont szerencsére egyébként nem szorul: korához képest kiváló az egészsége. Bár bottal jár és valamelyest nagyothall, az újságokat még mindig szemüveg nélkül olvassa – idejét egyébként többnyire olvasással és tévézéssel tölti.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhuszonöt új munkahely Makón

Százhuszonöt új munkahely létesül megváltozott munkaképességűek számára Makón, ennek ötödét… Tovább olvasom