Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Kínai cégtábla a városházával szemben

Makó - Műanyag táblára, pirossal íratta ki a Mandarin Áruház feliratot a neogótikus, városképi jelentőségű Korzó Kaszinóra az üzlet új bérlője. A képviselő-testület ülésén is szóba került a városházával épp szemben lévő bolt portálja.

Vajon kért-e engedélyt a Korzó Kaszinóban működő kínai áruház tulajdonosa arra, hogy ezt a táblát kitegye az épületre? – kérdezte a makói képviselő-testület szerdai ülésén Mágori Józsefné önkormányzati képviselő. Aki kinézett az első emeleti nagyterem ablakán, megállapíthatta, hogy valószínűleg nem. „Az a helyzet, hogy Andreának igaza van" – állapította meg Buzás Péter polgármester is. Arra kérte Lajtár Líviusz vagyongazdálkodási irodavezetőt, nézzen utána, mi a helyzet ez ügyben. Elhangzott, hogy a tulajdonosi bizottság egy határozatában külön ki is tért arra, hogy az üzlet táblájának elkészítéséhez a műemlékvédelmi hatóság engedélye kell.

Lajtár Líviusz lapunknak azt mondta, nem fogják annyiban hagyni ezt a dolgot. A következő szünetben többen is kimentek a klasszicista stílusú városháza erkélyére, és átnéztek a neogótikus kaszinó homlokzatára. Ilyen távolságról is el lehetett olvasni a stílusában oda nem illő táblán a feliratot: Kínai Mandarin Áruház. Az már nem látszik innen, hogy a korábbi bérlő által otthagyott „elektronikai üzlet" felirat betűit az új bérlő fölhasználta, a fa bejárati ajtóra kiírta: „kinai üzlet". Páran mosolyogtak, de csak kínjukban, hiszen elég szomorú ez a panoráma.

A hivatal nem hagyja annyiban. Fotó: Szabó Imre
A hivatal nem hagyja annyiban.
Fotó: Szabó Imre

Makó idén februárban egyszerre hirdette meg bérletre három jelentős üzlethelyiségét: a Korzó Kaszinó mellett a bérpalotai cukrászda helyét és a Korona éttermét. A Bérpalotában a deszki Vörös László sem tudott cukrászdát működtetni úgy, hogy megérje neki, A Korona étterme is veszteséges volt.

A kaszinóban korábban az Euronics áruháza működött, míg föl nem építette másutt saját üzletét. A jelek szerint csak a kínai vállalkozás látott fantáziát az üzlethelyiségben. Az a realitás, hogy ezt bírja itt eltartani a jelenlegi hazai vásárlóerő.

Magyar valóság

Gyümölcs és nyelv. A mandarin (Citrus reticulata), mint gyümölcs, Dél-Kínából származik, de a kínai nyelv legelterjedtebb, Pekingben használatos változatát is mandarinnak nevezik. Ez Kína mellett Tajvan, Malajzia és Szingapúr hivatalos nyelve.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. rudi 2009. szeptember 01. 14:27
  „Nem vagyok butikos, mackósajttal pedig jórészt egyet értek.”
 • 26. rudi 2009. szeptember 01. 14:23
  „nem értek egyet azokkal sem, akik csak kínai ruhát vásárolnak, ma már elérhető áron-akár a kínai rossz minőségű, műanyag tucat ruhák- töredékéért lehet a turkálókban minőségi, egyedi, divatos ruhát vásárolni, mellyel a helyi vállalkozókat támogatjuk. Ha senki nem vásárolná a kínai gagyit, valószínű egy ilyen kisvárosban nem nyitná a kínai a sokadik megaméretű áruházát. Nem mondom, hogy nagyon ritkán egy-két jó dolgot nem lehet ott kifogni, de 98 százalékban elmondható, hogy szégyen, hogy ezt még el lehet adni, és van aki megveszi.”
 • 25. rudi 2009. szeptember 01. 11:11
  „NAGYON SZOMORÚAN HALLOTTAM, HOGY EBBEN A GYÖNYÖRŰ ÉPÜLETBEN EURONICS ÁRUHÁZ, MOST PEDIG MÉG ROSSZABB- KÍNAI ÜZLET NYÍLT. AZ ESET TÖBB OLDALRÓL IS SZOMORÚ, EGYRÉSZT AZ ÉPÜLETHEZ MÉLTATLAN A FUNKCIÓ, MÁSRÉSZT, SAJNÁLATOS, HOGY HELYI VÁLLALKOZÓ NEM TUD ÜZEMELTETNI, FENNTARTANI , KIBÉRELNI EGY EKKORA HELYISÉGET, CSAK KÍNAI. ELGONDOLKODTATÓ, EZEN KERSZTÜL IS LÁTSZIK A HELYI, ILL TÉRSÉGI VÁLLALKOZÓK HELYZETE. SZOMORÚ, HOGY FUNKCIÓJÁHOZ MÉLTÓ PL. KÁVÉHÁZ, CUKRÁSZDA, ÉTTEREM, NEM TUD MEGÉLNI.”
 • 24. nagyoszi 2009. augusztus 30. 12:37
  „A tábla már eltünt!”
 • 23. babocska 2009. augusztus 30. 07:04
  „Az Apeh azért nem találja meg Őket,mert állandóan költöznek.A lakást amit bérelnek,egy kiveszi,utána vagy 20 beköltözik.Rövid idő alatt szabályosan lelakják.Lehet utánuk tatarozni.Erre felénk ssem ismerik a számlaadási kötelezettséget.Láttam én már vasraverve egyenként a rendőrautó mikróbuszhoz egyenként odakisérni Őket a piacon.A minőség amit árulnak az egy nagy nulla,magyarul egyszer használatos.Régebben is amit úgy csencseltek be az országba a labukás után nem tudta a vám értékesiteni,mert nem kapott rá minőségi bizonyitványt ami szükséges az eladáshoz,a minősége miatt.Akkor még mindig a bálás,ott uj cucc is van és márkás,ami sokáig eltart.Lassan mindent Kinában gyártanak müszaki cikket,de olyan is,egy-két év és eldobhatod mert nem javitható.Ennyit a kinairól.”
 • 22. napiszar 2009. augusztus 29. 18:09
  „mackósajt az semmi én márvány emléktáblát akartam a lakásom közös homlokzatára tenni magamnak, na ezt se engedték,de én ki baszok velük csináltatok a járdakőre réztáblát az már nem homlogzat!:)”
 • 21. mackósajt 2009. augusztus 29. 14:45
  „Az egyik ismerősöm nem rakhatja ki a megyeház utcán a cégtáblát az épületre mivel az műemlék és a városképbe nem illene be.A kínaiaknak meg a város egyik szimbólumára lehet!
  Azonnal leszedetném!”
 • 20. asdiob 2009. augusztus 29. 11:18
  „Egybiztosna kijelenthető a jelen helyzetben: az önkormányzat pénzügyi problémája olyan megoldásokat kényszerít ki, amit már gyomor elég nehezen tud elviselni.
  Egy ilyen épület inkább álljon üresen, minthogy egy ilyen külső megjelenésű üzlet beköltözzön (nézzem meg közelebbről mindenki: olyan koszosak az ablakok egy héttel a nyitás után, mit nagyapámnál az istálóban).
  Az önkormányzat képviselő testületének és a polgármesternek fel kellene kérie a jegyzői hivatalt, hogy vizsgálja meg, hogy az üzeltből a bérlőt hogyan lehet "elzavarni", vagy kényszeríteni arra, hogy a városképet építse, ne pedig rombolja!!!
  Ugyan ez vonatkozik minden kínai üzeltre is: csipkesor, Maros áruház emelete és kirakata, stb.

  Nem lenne szabad elbóvesztenie a méltóságát egy önkormányzatnak sem amiatt, mert üres a kassza...
  Rövidtávú és nagyan káros gondolkodásmód!!!

  Az ilyen és ehhez hasonló helyzetek kialakulásáért a város polfgármestere és a jegyző együttesen felelősek. Nem csak a parkok "felvirágoztatása" jelenti egy város arculatát, hanem az üzeletek külső megjelenése is. Maximálisan felháborító a helyzet.”
 • 19. nepi 2009. augusztus 29. 09:52
  „mackósajt, egyetértek veled. Itt nem az a probléma (persze egyébként az is, de a cikk nem erről szól), hogy a kínaiak nem adnak nyugtát meg kiszorítják a jó minőségű magyar árut, hanem az, hogy Makó egyik történelmi épületére rárakták az undorító táblájukat. Persze probléma a magas bérleti díj, nem csodálom, hogy nem akarja kivenni senki. Persze az is a probléma, hogy a makóiak felét nem érdeklik, milyen értékekkel rendelkezik a város, pedig, ha utána olvasnának, lehet, hogy jobban értékelnék... Úgy látom, itt ez a legnagyobb baj. Sajnos. Mert Makó így rossz, úgy nem jó, és tulajdonképpen sok mindenkinek (tisztelet a kivételnek) fogalma sincs, hogy milyen értékek vannak a városban.”
 • 18. mackósajt 2009. augusztus 29. 07:38
  „Ez Makó! Ilyen műemlék épületbe kínai áruházat (pedig már az euronixot is gázosnak találtam) megengedni! Legalább a táblát levetetném!Tiszta szégyen! És ez azért van, mert méreg drágát a béreti díjak és csak egy kínai áruház tudja kitermelni a költségeket meg a bérleti díjat! A Hóvirágcukrászdáért, vagy Koronáért is valami kis jelképes bérleti díjat+rezsit szedettem volna csak ,hogy ne legyenek kihasználatlanul a helyek!Nem lesz már egy épkézláb szórakozóhely, cukrászda, étterem a városba mire belendül a turizmus (ha ugyan valaha beindul)
  Buzás Péter!Hol a nagy turizmus?Hol a munkahelyteremtés? Hol a gazdaság fellendítése?Hol az élhető Makó?A vállalkozásommal már több munkahelyet teremtettem mint Pétör ebben a ciklusban!Remélem bukni fogsz jövőre a kormányoddal együtt!”
 • 17. 48fremail 2009. augusztus 29. 07:35
  „Miért, ha klasszicista stílusú betűkkel lenne felírva.
  Nem szabályozza törvény milyen típusú betűket kell írni,”
 • 16. Black&Red 2009. augusztus 28. 21:10
  „Nem kell ott vásárolni, ennyi az egész:) és majd csak lekopnak:)

  A helyesírásról: először is Fórumon nem kiabálunk, másodszor meg "hát"-l nem kezdünk mondatot!
  Ezt csak azért írom ide mert nagyon kirívó dolog, és érdekes, ezt senki nem teszi szóvá!

  lalurobo! A kínai áruk a legsilányabb minőségűek, azért is ilyen "olcsók":)”
 • 15. napiszar 2009. augusztus 28. 20:21
  „magyarok ezt tudtuk idáig is hogy ki ő ,egy megbízott alkalmazott,te és egyébként mért menjen rájuk az Apeh szarnak rájuk nagy ívben,én tudom hogy működik ez a Kínai cuci muci benne van Pesten a fél rendőrség vámosok Apekosok,mindenki meg van kenve pénzel!Egyébként meg lenyomozhatatlanok,ez egy nagyon bonyolult és jól szervezett bűnszövetkezet az egész Kínai piac boltok,szerinted mért nem zárják be Pesten a nagy Kínai piacokat!”
 • 14. magyarok 2009. augusztus 28. 20:07
  „Szerintem hajósinasnak van igaz, amellett, hogy tényleg lehetne akár sűrűbben is ellenőrizi őket mint a magyarokat! A tulajdonos ugyan az egyébként mint az aki a Skála emeletén is árul....”
 • 13. lalurobo 2009. augusztus 28. 19:30
  „Köszi napiszar. Lehet hogy így van.”
 • 12. Indian 2009. augusztus 28. 18:09
  „Attól még gusztustalan az a tábla!”
 • 11. bo 2009. augusztus 28. 18:03
  „Makó színvonalának tökéletesen megfelel ez a cégtábla.:-))”
 • 10. napiszar 2009. augusztus 28. 17:56
  „lalurobo tudod mért árulják harmadáért,mert nem fizetnek se vámot se adót ennyi,ha megbüntetik őket max 200-ezerre röhögnek rajta,profi szervezett bűnszövetkezet,ezek a helyi kereskedők csak kifutó donorok,magyarul egy senkik a Pestiek csicskásai!”
 • 9. hajosinas 2009. augusztus 28. 17:03
  „8 hoz javítás!
  Nem vagyok nyelvész.”
 • 8. hajosinas 2009. augusztus 28. 16:53
  „Kedves véleményt formáló Szirilli !

  Nem vagyig nyelvész, és szándékom sincs a megjegyzését értékelni vagy önt ismeretlenül letegezni.De azért ahogy elnézem, az irányomban tett megjegyzése is hagy kivánni valókat ,akár nyelvtani, akár stilisztikai szempontból nézem.Egyébiránt az általam előbb leírtakat fenn tartom továbbra is kiegészitve ezek után azzal,hogy lám-lám rögtön akadt aki találva érezte magát ! Kellemes napot és szép hétvégét kivánok önnek .”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videósok Skopeloson

Makó - Görögországban oktattak a világszerte elismert, idén éppen tizenöt esztendős Makói Videó- és… Tovább olvasom