Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Kincses szigetre lelt a fiatal plébános

Szegedről Apátfalvára költözött Salamon László plébános, aki éveken át a dóm segédlelkésze, a teológia tanára és a kispapok nevelője volt. Otthon érzi magát a három faluban, ahová új szolgálata szól, sőt Apátfalvát „kincses szigetnek" tartja – a minap például egy barokk szoborra bukkant.
Három falu plébánosa lett Salamon László. Fotó: Gyenes Kálmán
Nyakig porosan és pókhálósan nyitott hétfő délután ajtót Salamon László, az apátfalvi római katolikus plébánia vezetője, de arca az örömtől sugárzott. Rögtön közölte: kincsre lelt.

– Egy barokk korból származó, Szűz Máriát és a kis Jézust ábrázoló barokk faszobrocskára bukkantam a plébánia padlásán, most éppen ezt takarítom. Egyszerűen csoda, hogy ilyen állapotban fennmaradt ez az alkotás, hiszen a környékbeli falvakban sehol sem található ehhez hasonló faszobor, legközelebb csak Makón van ilyen! Ennek a létéről az egyházközségi feljegyzések még tudtak, de úgy írták, hogy a templom felújításakor elvitték, azóta pedig nem is került elő. Hát, mint kiderült, csak ide, a padlásra szállították – mutatta meg az alkotást a plébános, aki még egy gipszből készült, gyermek Jézust ábrázoló alkotást is lelt a padláson.

A fiatal pap augusztus elején költözött Apátfalvára, ahol emellett még Magyarcsanád és Királyhegyes katolikus egyházközségeinek ellátását is biztosítania kell. Korábban Szentesen és Gyulán szolgált segédlelkészként, majd Szegeden, a Hittudományi Főiskolán vállalta a kispapok képzését, tanítását, emellett a dómban misézett.

– Igazából mindig is erre, a gyakorlati lelkipásztori tevékenységre vágytam, hiszen erre szenteltek fel. A teológián inkább az elmélettel foglalkozhattam, így nagyon vártam már, hogy az ismereteimet gyakorlatra is fordíthassam. A főpásztoromat négy év alatt sikerült meggyőznöm arról, hogy helyem van egy falusi plébánián. Nagyon örülök, hogy a kinevezésem ide, Apátfalvára szólt, hiszen ez a község a vallásosság és a néphagyományok szempontjából is egy valóságos sziget, sőt, mint azt a legutóbb megtalált szobor is tanúsítja, igazi „kincses sziget" – fogalmazott Salamon László, aki hozzátette: nagy örömére azt tapasztalhatja, hogy a vallás az apátfalviak számára nemcsak egy kiegészítő cselekvés, hanem valóságos életforma, ami még az ifjabb korosztályoktól sem idegen – a legtöbben jól tudják, hogy őseik nem véletlenül rendezték be a hit értékei szerint életüket.

Nem ennyire biztató a kép a két „fília", azaz egyházi közigazgatásilag Apátfalvához csatolt egyházközség esetében, hiszen Magyarcsanádon, bár formálisan négy gyülekezet – román és szerb ortodox, református és katolikus – is működik, eddig nagyon csendes volt a felekezetközi kommunikáció, ennek fellendítése is az új plébánosra vár. A munkát azonban nem egyedül kell vállalnia: egy családos lelkipásztori kisegítőt, akolitust is avattak nemrég Apátfalván, aki a liturgiák megtartásában segít.

– Az infrastruktúra hiányzik egy kicsit a belvárosi létből, de megfizethetetlen az, hogy az ember tücsökszóra fekszik és madárdalra kel, és teljesen más az a szeretet és emberközeliség, ami a falusi létet jellemzi, a közösség összefogása és önállóságra buzdítása is sokkal könnyebb, hiszen meg kell tanulniuk az egyházközségeknek: nem szabad a papjukra hagyatkozniuk, élő közösségként kell működniük a mai világban – mondta a plébános, aki még hozzátette: semmiféle információs forrást nem kell nélkülöznie, hiszen elődje még az internetet is bevezettette, így a lelkipásztori munka mellett tudományos fejlődése sem látja kárát új kinevezésének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagylaki akadálymentesítés

Nagylakon három év alatt a falu minden önkormányzati középületét akadálymentessé tették –… Tovább olvasom