Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Kipróbáltuk a Hagymatikumot

Makó - A hétvégén nemcsak megnéztük, lefotóztuk, de ki is próbáltuk Makó új fürdőjét, a Hagymatikumot. Könnyű megszeretni: felfrissíti, megnyugtatja az embert tisztaságával, tágas tereivel, változatos élményvilágával.
Könnyen lehet, hogy igaza lesz Kovacsics Imre igazgatónak, aki azt mondta, az új makói fürdő már csak megjelenése miatt is afféle zarándokhelye lesz a víz szerelmeseinek – a lényeg azonban a részletekben rejlik. Azt, hogy impozáns, egyedi, és magán viseli a tervező Makovecz Imre jellegzetes kézjegyét, már akkor láttuk, amikor még épülőben volt. Hogy maga az épület belülről mennyire nyűgözi le az embert tágas tereivel, színvilágával, azt a megnyitón tapasztalhattuk meg – most viszont lefotóztuk, sőt kipróbáltuk azt is, milyen használni a Hagymatikumot.

Kipróbáltuk a Hagymatikumot. Fotó: Szabó Imre (képgaléria)

Két apróság, amivel az ember a látogatás elején szembesül: a komplex szerkezetű épületben először úgy tűnik, nem egyszerű tájékozódni, a belépésre jogosító karkötő pedig néha nehézkesen működik. Ez azonban nem szabad, hogy kedvét szegje az embernek – idővel belejövünk, ráadásul a személyzet készségesen, kedvesen segít. Arról már nem is beszélve, hogy ami odabent fogadja az embert, bőségesen kárpótol az esetleges apró kellemetlenségekért.

Termálvíz, masszázs

Az élménymedencén kívül még megannyi szolgáltatás várja az embert a szaunától a gyógyászati kezelőkön át a gyermekvilágig – mi kettőt próbáltunk ki. Az egyik a fedett és nyitott medencével is rendelkező termálrészleg, amely kifejezetten a nosztalgiázók kedvében jár. A nyitott medence ugyanis köríves formáival a régit idézi, és ugyanolyan kellemes is benne megmártózni. A másik a masszázs volt. Frissítő hatású svédmasszázst kaptunk egy hangulatos, virágillatban úszó szobában, ami mellé még egy kedves beszélgetés is járt hasznos egészségügyi tanácsokkal fűszerezve. Hasznunkra vált, jólesett.

Az élménymedence vize kellemesen meleg, lépten-nyomon vízsugarakba, buzgárokba botlik az ember, a középütt magasodó, stilizált levelekkel ékesített égbe törő oszlop körül pedig körbe-körbe visz a víz – ez a fenti teraszról látványnak sem utolsó. Akik attól féltek, hogy a fürdő nem lesz elég világos, tévedtek: az üvegfelületeken át rengeteg fény árad be. A hangulatot díszes oszlopok, angyalszárnyak, ügyesen elhelyezett lámpák teszik teljessé. Mindenütt tisztaság, kellemes hangulat, jókedvű emberek.

A makói Balázs Imre azt mondta, kifejezetten pozitívak az első élményei, és ugyanígy, egybehangzóan nyilatkozott a földeáki, 4 tagú Veszelovszki család is.
Vendégként találkoztunk a nyugdíjba vonult korábbi igazgatóval, Pőcze Lászlónéval is. Azt gondoltuk, ő esetleg kritikus lesz, ám szerinte is nagyon szép lett a Hagymatikum, megérte ilyen sokat várni rá.

Összességében a fürdő valóban nem csupán felüdülést nyújt az embernek, de tereivel, formavilágával a lélekre is hat, és könnyű szinte azonnal megszeretni. Hogy lesz-e elegendő vendége, idővel kiderül – a hétvégén mindenesetre azt tapasztaltuk, az emberek folyamatosan érkeztek, a recepciónál mindig állt kisebb-nagyobb csoport.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. triatlonos 2012. január 27. 17:50
  „Gondolni annyi, mint nem tudni! De én mégis azt gondolom, hogy ezt a szauna árképzést Buzás döntötte el. Ezt azért vélelmezem, mert láttam annak a testületi ülésnek a közvetitését ahol Buzás bejelentette, hogy a makóiaknak minden 50 %, kivéve a rántott hús a büfében, és a szauna! Buzáshoz már nem mentem ebben a témában, mert az utóbbi időben már nem volt olyan hatékony a beszélgetésünk, mert nagyon le volt terhelve, és a kollegái nem voltak döntési helyzetben. A közvetlen baráti társaságomból kb. 1 000 000 millió az a bevétel kiesés, ami vidéken landol.”
 • 32. galuska 2012. január 27. 09:17
  „Köszönöm kedves Triatlonos az információt. :-(
  Valóban érdemes lenne ezt a témát jobban körbe járni. Valószínű rajtam kívül még igen sokan járnának szaunázni, de ilyen áron részemről marad, hogy Algyőre, Vásárhelyre vagy az Anna fürdőbe megyünk, jóval olcsóbban jön ki.
  pl. Anna fürdő péntek este 3 fő 3000 Ft + üzemanyag,még így is lényegesen olcsóbb, sajnos, pedig szívesen maradnék a városomba is.
  Még mielőtt bárki mondaná, hogy a színvonal más,ez valóban így van , valóban szebb a "hagymánk" de ebben az esetben a végeredmény a fontos ha szaunáról beszélünk, és az ugyanaz. Egyformán izzadok mindenhol , és ha megtehetem akkor már inkább olcsóbban :-)”
 • 31. triatlonos 2012. január 26. 11:41
  „Tisztelt Galuska!
  A nevetséges szauna árképzést már leleveleztem a fűrdővezetővel. A lényeg, hogy a makóiak ne szaunázzanak, mert nekik 1500 ill. 1700 egy kiegészitő jegy a kedvezményes belépő mellé. Amit adunk egyik kézzel, azt elvesszük a másikkal. A szaunázásra átugró szerb vagy román vendég 600 ill. 800 -ért veheti igénybe. Mindezt a fürdővezető tájékoztatása szerint az Önkormányzat határozta meg - mert a szauna nem alapszolgáltatás, pedig minden faluban ingyen van a belépőhöz. Az általam megkérdezett önkormányzati képviselők nem tudnak a döntésről, vagy pedig szelektiv a memóriájuk. Javaslom a szerzőnek a téma körbejárását, mert esetleges változtatás esetén néhány 10 millióval csökken a veszteség.”
 • 30. vip007 2012. január 26. 08:53
  „29. ivancsomkin 2012.01.25. 08:26
  "...csak éppen már hagymatermesztés nincs."

  Na ez sem igaz!”
 • 29. ivancsomkin 2012. január 25. 08:26
  „Minden Ok de miért pont hagymatikum? Fantáziadúsabb nevet is adhattak volna a fürdőnek. Makón mindent a hagymáról akarnak elnevezni csak éppen már hagymatermesztés nincs.”
 • 28. scott1 2012. január 24. 15:49
  „kgb696!
  Nekem se a Hagymaházzal, se a Sportcsarnokkal, se a Buszpályaudvar nincs bajom, sőt a fürdővel se! "Bajom" az üres és drága jelmondatokkal és frázisokkal van/volt! Azt mondod csak fikázok, annak tükrében amik a városban történtek? Én a város ellen vagyok? Én nem szóltam hozzá pl. a Stefan írásaihoz se pedig a mai napig nem értenek egy pár dolgot a "dineles" cikk óta... és még én vagyok inkorrekt???
  "Nézz tükörbe és nézz vissza a múltadba állapítsd meg a hibáid amit elkövettél, és örülj vazzeg, hogy élsz...! Olyan rövid az élet..." - A fenyegetéseitek vége eddig az volt, hogy még többet írtam, pedig unom már hidd el... anno azt mondtátok pofázhatok kedvemre, mert lesz rá időm, mostanra meg mégse? Ezt a játékot nem én kezdtem, választásom se volt és aki itt nem volt korrekt az sem én vagyok!!!”
 • 27. scott1 2012. január 24. 14:48
  „makovaros!
  A bicikliúttal nem volt bajom! Tudom a Te írásaid mögött nincs számítás csak technika :)”
 • 26. makovaros 2012. január 24. 13:47
  „25. Igazad van!
  Itt egy pár embernek soha nem tetszik semmi. pl kerékpár út egyik évben miért nincs, aztán épült akkor meg minek van? soha nem jó semmi.”
 • 25. kgb696 2012. január 24. 13:42
  „Kedves 12, Scott!
  Azt sem tudod ki vagyok és nem is szoktam ide írni igaz van egy hasonló nevű emberke itt de ha nem tudsz különbséget tenni a 9 meg a6 között az nem az én sőt nem is az oktatási rendszer hibája :)
  Nem vagyok érzékeny semmi miatt a makói fürdőre csakis amiatt, hogy sűrűn járok oda és szeretek oda járni most meg hogy ilyen gyönyörű lett még inkább!
  Mikor elkészült a Hagymaház az volt a baj, mikor a Sportcsarnok akkor az mikor Buszpályaudvar akkor az nem tetszett, mikor a fürdő akkor az... Nézzetek már magatokba nem lehet, hogy veletek van a baj???
  Ti annyira tökéletesek vagytok hogy mindent és mindenkit kifikáztok???
  Nézz tükörbe és nézz vissza a múltadba állapítsd meg a hibáid amit elkövettél és örülj vazzeg, hogy élsz és van egy gyönyörű fürdő ahová bármikor bemehetsz!!!!!!
  Olyan rövid az élet miért fikázással kell eltölteni???? :)”
 • 24. 3évesférfi 2012. január 24. 09:31
  „A stílusba okkal bele lehet kötni, de mind az indexes, mind a hg.hu-s kritikának vannak bőven jogos pontjai, csőlátást igényelne ennek elvitatása.
  Ezzel együtt nagyszerű, hogy elkészülhetett az épület, és jól működhet a létesítmény, nagyon szeretném is, ha jól működne, mindannyiunk érdekében.”
 • 23. dédi8 2012. január 24. 07:44
  „Javaslom a következő elnevezéseket:
  - Bördő Bár
  - Fuzárium Fodrászat
  - Dikkölő Úszógumi Kölcsönző
  - Gerezd Fogyiklub
  Nem kérek érte pénzt, de sajnos úgy gondolom, hogy a Hagymatikum és Hagymamma nevekért elég sok kifolyt a kasszából.
  A fürdő szép, és ha lesz uszoda, gyerekbirodalom, akkor talán hasznos is lesz nekünk, akik míg gyógyulni akarunk a gyógyrészlegben, a családunk más mulatságokkal ütheti el az időt. Remélem, hog addigra lesz még makói lakos, illetve nem megy csődbe a fürdő. Ezt most tényleg komolyan gondoltam. Egyébként nekünk egész családdal együtt egy napra Makó kártyával, minimális fogyasztással is 15 ezerbe kerülne. Sajnos nem az én "árfekvésem". :)”
 • 22. Francois 2012. január 24. 06:50
  „Nekem kimondottan tetszik az ablakok feletti díszítés, hasonlít a birodalmi sashoz:D Ha másért nem már ezért megérte felépíteni! Arra továbbra is kíváncsi lennék többed magammal hány jegyet adtak el eddig! Az is szép, egyik hozzászólásra ugyan az a személy válaszol több nick néven! :D”
 • 21. kakukkfű 2012. január 23. 23:15
  „20., Ez egy valóban jó kérdés, ebben van valami át nem gondolás! 100 Ft különbség, -elveszett a Makó kártya kedvezmény? Jogos a 2 pont. Vajon erre mit mondana egy Kovacsics Úr?”
 • 20. galuska 2012. január 23. 22:38
  „kakukk, kakukk :-)))
  namármostkéremszépen fanyalgók, más véleményen lévők mindig is voltak és lesznek, mit kell itt leosztani mindenkit akinek esetleg eltérő a világnézete, felfogása, stb. ?
  egy valami azonban nem igazán tetszik, szauna használat + makó kártyás belépő hétvégén 2.900 Ft, ez egy vidékinek, külföldinek kombinált jegy néven 3.000 Ft
  köszönöm a " kedvezményt" ! :-(”
 • 19. kakukkfű 2012. január 23. 22:09
  „kis-makai, ha kellően figyelt volna a megnyitón, vagy az előtte, és utána megjelent tájékoztatásokra, olvashatta-hallhatta volna, hogy tervben van a fürdő további bővítése a gyermek-világ, és az úszómedence megépítésével. Eredetileg ugye sokkal több pénzzel, sokkal több medencével, uszodával készült a terv, aztán szűkíteni kellett a keretet, és a medencéket. Mivel ennek a fürdőnek régen is thermál fürdő volt a neve, és gyógyító jellege volt, ezt nyilván megtartották, azzal az opcióval, hogy később ez bővíthető, pótolható. Erről szólnak a hírek, már ha ezt figyeli valaki. Úgy legyen, én csak ennyit mondok hozzá. Akkor válik komplexé a fürdő, és akkor a fanyalgók talán megnyugodhatnak.”
 • 18. scott1 2012. január 23. 22:02
  „14! Ebben maximálisan egyetértünk!”
 • 17. kakukkfű 2012. január 23. 22:01
  „A gyógyfürdő nem feltétlenül vizek tömkelegéből áll, hanem a mögötte álló gyógyító vertikum széles palettájábóll. Gyógymasszázs, celluitisz, lávaköves, svéd masszázs, tangentor, iszapkezelés, súlyfürdő, 7 féle szauna világ, stb. Vagy ezek a szavak a fanyalgók számára nem ismerősek? Ez nem intelligencia kérdése, bár nem árt hozzá néhány fogalom ismerete. A gyógyfürdő nem csak egy lavór vízből áll, de persze az is kell hozzá. Ez a gyógyfürdő úgy működik, hogy aki akar, beül a meleg vizes gyógyvízzel feltöltött medencébe, aztán elmegy a kezelésre, ami sokféle lehet, és ehhez a fürdő igen széles palettán kínál gyógyulási lehetőséget biztosító különböző eljárásokat, és aztán felszabadultan pancsolhat az élmény medencék valamelyikében, ami mellesleg megmelegített "csapvíz", amit más, nem lefikázott fürdők még csak meg sem melegítenek. Ha belemegy az ember, pár perc múlva fogvacogva jön ki, na ez élmény-medence?
  A reklámozás az egy más téma, talán egy kicsit túl fantasztikusra sikerült, valami hangzatos helyett inkább nevetségesre sikerült megfogalmazások halmaza, de a fürdő értékből ez mit sem von le, csak a reklám manager hozzáértését, fantáziáját minősíti, nem biztos hogy jó értékelésre!”
 • 16. galuska 2012. január 23. 21:28
  „csapvizes medencék tömkelegével valóban gyógyfürdő :-)”
 • 15. kakukkfű 2012. január 23. 21:21
  „hajósinas hozzászólásával maximálisan egyet kell, hogy értsek, ez nem "élményfürdő-csúszdavilág", ez maga a nagybetűs GYÓGYFÜRDŐ! A makói iszap jótékony hatásával, az épület szépségével, a benne dolgozók tenni akarásával. Ki kell próbálni!”
 • 14. kakukkfű 2012. január 23. 21:15
  „"Makó a vizek Mekkája, ahová a víz fanatikusai elzarándokolnak a termálvíz templomához... ahol a "Szent Articsóka toteme" körül a víz fanatikusait úgy viszi körbe-körbe a víz, ahogy köröznek muszlim testvéreik is zarándoklatuk végén a Kába kő körül..."
  Aki ilyen mondatok, gondolatok írására képes, az mindenre képes!
  Még arra is, hogy előtte elmenjen, egyen- igyon (nem is keveset, félig részegen igénybe vegye a fürdő számára akkor, és ott ingyenes szolgáltatását, majd írjon egy fergeteges, szenzációhajhász írást, mások munkáját lealázva. Ennek az embernek fogalma sincs a "munkáról", amit illik azért megbecsülni. Az újságírás szégyene ez a cikk, alapvetően sérti mind a tervező, mind az építő, mind az ott dolgozók személyiségét, jó ízlését, odaadását. És sajnos vannak követői szerény kis városunkban is. Tessék elmenni, kipróbálni, fürödni, szaunázni, élményfürdőzni, és ha nem tetszik, ha nem jó, akkor véleményt nyilvánítani. De valamit, valakiket úgy véleményezni, le minősíteni, hogy egyszer is átélte volna a "borzalmak éjszakáját", na az szemétség!
  Kedves Földes András, és szóbeli követői: ha nem muszáj, többet ne jöjjön Makóra, főleg cikket írni, illetve "élményeket szerezni" ne! Csináljon valami "kézzel foghatót", hívja meg a makóiakat, véleményezzék munkája eredményét, és élvezze a felemelő érzést, ha valakinek nem tetszik. De akkor legalább már letett valamit az asztalra, mert ezzel a cikkel NEM! És aki ezzel a cikkel egyetért, annak javaslom, üljön le egy csöndes sarokba, és várjon addig, amíg a szófosási szándéka elmúlik. Ez igen is Makó életének egyik, ha nem a legnagyobb lehetősége, ezért nem szidni kell, hanem mögé állni, hirdetni, vendégeket szervezni, kiszolgálni, élvezni a bevétel örömét minden makóinak, mert ebből kell megéljünk, ha már a hagyma és a gyökér "eltartó képessége" nem elég, sajnos!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a szennyvízcsatornázás

A szennyvízcsatornák építése előreláthatólag márciusban indul Apátfalván és Magyarcsanádon, és 35 hónapig tart majd, amelyből 6 hónap próbaüzem. Tovább olvasom