Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Királyhegyes öreg, veszélyes fái

Egy vihar nyomán több elöregedett nyárfa tört derékba, hullajtott vastag ágakat magáról Királyhegyesen. A legnagyobb kidőlt fa közelében lakó Kiss Ernő szerint valamennyit meg kellene vizsgáltatni, és a veszélyeseket kivágni – a polgármester, Horváth Lajos egyetért vele, de azt mondja: erre nincs pénze a falunak.
A földön heverő fatörzset még ma is kerülgetik a Jókai utcában járók Fotó: Schmidt Andrea
A Kiss Ernő házának közelében derékba tört óriási nyárfa rönkjei még mindig a földön hevernek, vészjósló mementóként figyelmeztetve az arra járókat, az utcabelieket. A királyhegyesi férfi lapunknak elmondta: csupán a szerencsének köszönhető, hogy a belül elkorhadt óriási fa nem dőlt rá senkire, és megkímélte a környező házakat is – igaz, komoly károkat okozott így is: a villamos légvezetékeket például leszakította.

Hogy milyen idős lehetett a fa, azt nem tudta megmondani, de úgy fogalmazott: aki ültethette, bizonyára már régen meghalt. Kiss Ernő hozzátette: ilyen fák nemcsak a Jókai utcában vannak, hanem másutt is. Az öregebbeket érdemes lenne szakemberekkel megvizsgáltatni, és – a későbbi tragédiák megelőzése érdekében – az élettelen, korhadt testűeket kivágatni – vélekedett.

A falu polgármestere, Horváth Lajos sietett leszögezni: szemmel láthatóan kiszáradt, azaz közvetlen veszélyt jelentő fák nincsenek a faluban; néhány volt, de azokat a közmunkások kivágták. A Jókai utcai nyárfa azért dőlt ki, mert aznap olyan szélvihar söpört végig a falun, amilyenre tíz éve nem volt példa – tette hozzá. A falu első embere ennek ellenére egyetértett Kiss Ernővel: valóban jó lenne minden egyes idősebb fát szakemberrel megvizsgáltatni, hiszen vannak százévesnél idősebbek is – csakhogy az önkormányzatnak, amelynek ez a feladata, erre nincs pénze. Ez azonban nem kuriózum: tudomása szerint a hasonló kisfalvakban ugyanez a helyzet.

– Anyagiak híján sajnos a jövőben is csak a szemmel láthatóan élettelen fákat tudjuk eltávolíttatni – mondta a királyhegyesi polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékeső lapunk makói strandbuliján

Fergeteges hangulatban telt a Délvilág szombati fürdőpartyja Makón, ahol szerencsés olvasóink… Tovább olvasom