Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Királyhegyesi menetrend: jég, eső, belvíz, jég

Királyhegyes - Nyáron jégverés pusztított, majd az eső miatt a belvízzel kellett bajlódni Királyhegyesen – egészen a mostani fagyig. Jövő héten, ha melegszik az idő, kiderül, hogy a nagy üggyel-bajjal beművelt területeken mennyi búza, őszi fokhagyma ment tönkre a jég alatt.
Az elmúlt harminc év legnehezebb mezőgazdasági éve kezdődik Királyhegyesen, ahol tavaly júniusban a jég 1800 hektáron szinte teljesen elvert mindent. Ezután előbb 70, majd 90 milliméter eső zúdult a környékre, és a települést körülkerítő érben, amelyet máskor át lehet lépni, 70–80 méter szélesen állt a víz, és folyamatosan áradt. A belvíz egészen a közelmúltban beköszöntött kemény fagyokig munkát adott a falubelieknek. Most, hogy hó, helyenként víz és jég takarja a földet, nem lehet megbecsülni, milyen esélyekkel indulnak 2011-nek.

Horváth Lajos polgármestertől tudjuk, hogy októberben megkapták a gazdálkodók a földalapú támogatás 50 százalékát, és azok is várhatnak valamennyi segítséget, akik beléptek a kárenyhítő alapba. A víz azonban sok helyen nem engedte meg azt sem, hogy az őszi munkákat elvégezzék. Ahol sikerült, ott sem mindenütt volt öröm benne. A polgármester saját földjén például az ősszel elrakott fokhagymát, elvetett búzát takarja a víz, illetve most a jég. Egy hét múlva, az enyhülés után derül ki, hol lehet folytatni a beművelést, és mekkora területen dolgoztak ősszel hiába.

Nyári életkép egy jégverés és két felhőszakadás után. Azóta is küszködnek a belvízzel. Fotó: Schmidt Andrea
Nyári életkép egy jégverés és két felhőszakadás után. Azóta is küszködnek a belvízzel.
Fotó: Schmidt Andrea

– 36 éve gazdálkodom, ennyi beműveletlen föld még nem volt ezen a környéken – hallottuk a makói Nagy György Józseftől. Becslése szerint a térségi földterületek 30–40 százalékán vagy nem sikerült elvégezni az őszi munkákat a belvíz miatt, vagy a szántáson, illetve vetésen áll a víz. – A partosabb földekre sem biztos, hogy majd sikerül rámenni, hogy elvégezzük a műtrágyázást, fejtrágyázást. De hát innen szép nyerni.

Olvasóink írták

 • 14. dark79 2011. február 15. 15:21
  „Köszönöm mirmur.
  viszont van még egy idézetem számodra.
  "A buta ember arról ismerszik meg, hogy arról alkot véleményt, amit nem ért meg, és arról ítélkezik, amit nem ismer" André Gluksmann

  Ezzel az idézettel azt hiszem le is zárom veled a témát.”
 • 13. mirmur 2011. február 15. 12:09
  „Ez egy bölcs gondolat , kedves dark79, viszont te a harmadik kategóriába tartozol! Remélem nem nagyon szomorú számodra az igazság?!”
 • 12. dark79 2011. február 09. 12:36
  „Apám mindig azt mondta fiam 3 ember létezik a világon az okos aki nem tudja hogy okos öt tiszteld.A buta aki tudja hogy ö buta öt tanítsd.És van a buta aki azt hiszi hogy okos ö tőle félj mert bármit is mondasz neki mindig azt hiszi majd hogy neki van igaza.”
 • 11. mirmur 2011. február 09. 08:08
  „Csak ezzel tudsz érvelni? Ezzel még nem tudom mi folyik nálatok. Ez jellemző, csak a szidalom, a rágalom, de megindokolni már nincs merszed.
  De tényleg nincs miről vitatkozni veled, az "álneved" mindent elárul rólad, sötét...
  Ennyi...”
 • 10. dark79 2011. február 08. 20:02
  „no comment.
  Nem élsz köztünk nem tudod mi folyik itt ennyi......”
 • 9. mirmur 2011. február 08. 18:36
  „Okos embernek tartod magad, de mégsem tudtál válaszolni a kérdésemre. Csak szidni tudsz, de érvekkel már nem tudod alátámasztani. Tényleg nagyon okos ember vagy...”
 • 8. dark79 2011. február 08. 17:31
  „Ha ennyire megvagy elégedve miért nem veszel egy házat itt kint???Akkor belelátnál a dolgokba addig könnyű kívülállóként okoskodnod amig fogalmad sincs az egészről.De tudod mit tanult ember révén biztosan ismered a mondást okos enged szamár szenved...”
 • 7. mirmur 2011. február 08. 13:18
  „Látod, látod, már megint csak a levegőbe beszélsz, semmi konkrétum. Ha ennyire tisztában vagy a dolgokkal, akkor magyarázd meg, had tudjam meg én is.”
 • 6. dark79 2011. február 08. 13:04
  „mirmur
  Az előttem hozzászóló lehet nem valóban királyhegyesi,viszont arra kíváncsi hogyan érzik magukat a királyhegyesiek,megkapta a választ.Választások?Látszik hogy nem élsz köztünk,tehát ismét bebizonyítottad hogy semmit nem tudsz rólunk!!Ha tudnál te is tisztában lennél vele mi folyik itt.”
 • 5. mirmur 2011. február 08. 09:21
  „Már megbocsáss, de az első hozzászóló még csak véletlenül se királyhegyesi. Te meg rosszindulatú ember vagy. Belőled csak a rosszindulat árad, tessék itt voltak a választások, miért nem volt akkora bátorságod, hogy elindulj???”
 • 4. dark79 2011. február 08. 08:59
  „mirmur
  Csak az előttem hozzászólót tudom idézni"Egyszer kíváncsi lennék, hogy maguk a királyhegyesiek hogyan érzik magukat. Nem hiszem el, hogy csak a polgármesternek, és Nagy György Józsefnek (aki ugye nem is királyhegyesi lakos) lehet hozzáfűznivalója."
  Hát tessék valaki más is elmondta a véleményét olyan aki királyhegyesi.
  Te meg mint már írtam semmit nem tudsz rólunk nem élsz köztünk.”
 • 3. mirmur 2011. február 08. 08:11
  „dark79
  Már vártam mikor írsz valami kedveset!
  Kíváncsi lennék, ha szemtől szembe kellene elmondanod, hogy mennyire elégedetlen vagy, akkor is megtennéd?
  Na ugye, hogy nem, csak így nagy a szád. Jellemző...”
 • 2. dark79 2011. február 07. 20:10
  „Na vajon hogyan éreznék magukat szegények,szóhoz se jutnak.A polgármester meg ugye tudjuk milyen,nem a falu lakosságát nézi hanem a saját jólétét.”
 • 1. DKatona 2011. február 06. 13:57
  „Egyszer kíváncsi lennék, hogy maguk a királyhegyesiek hogyan érzik magukat. Nem hiszem el, hogy csak a polgármesternek, és Nagy György Józsefnek (aki ugye nem is királyhegyesi lakos) lehet hozzáfűznivalója.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

32 férőhelyes szálló a 430 lelkes Kövegyen

Valóságos vendégház-alapítási lázban égnek a Makó környéki falvak. Tovább olvasom