Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Királyhegyesről hódít a Kanálka

Kanálka néven indul hódító útjára az a helyi ízeket felvonultató termékcsalád, amelynek finomságait Királyhegyesen termelik, dolgozzák fel és csomagolják. A kis gazdaságot hivatalosan tegnap avatták fel – egyelőre 5 embernek ad munkát.
– Korábban gumigyári dolgozó voltam, később az önkormányzatnál takarító, ebédkihordó, de amikor a lehetőséget meghirdették, épp munkám sem volt. Itt 6 órában alkalmaznak rugalmas munkaidőben, havi bruttó 80 ezer forintért – mondta lapunknak a hivatalosan tegnap átadott, valójában azonban már hónapok óta működő királyhegyesi kisüzem és gazdaság egyik munkatársa, Váli Zoltánné Engi Edit. Ők öten a tavasztól őszig tartó időszakban megtermelik, majd betakarítják az alapanyagokat, aztán feldolgozzák és csomagolják a késztermékeket. Ezekből a megnyitó kóstolóján is kínáltak néhányat – többek között padlizsánkrémet, mézes zellerchipset, almalekvárt, pepperonettát és pikáns fokhagymát. Igazolhatjuk: valamennyi kitűnő.

A szerző felvétele
A szerző felvétele

A szegedi székhelyű Tudásklaszter Kft. a 680 lelkes faluban két évvel ezelőtt vett meg a Kis utcában egy akkor romos polgárházat 1 millió forintért, és mellé 5000 négyzetméter termőföldet – mesélte a kezdetekről Kis Mónika ügyvezető igazgató. Ezt követően nyertek 160 millió forint uniós támogatást, amiből az épületegyüttest felújították, berendezték, és részben oktatóteremmé, részben kisüzemmé alakították át, illetve tanfolyamot is szerveztek helyi asszonyoknak.

Felhívásukra 40-en jelentkeztek – aki nem itt kapott munkát, az másutt helyezkedett el, vagy otthon dolgozik. A cél olyan központ létrehozása volt, amely önfenntartó módon képes megoldani a helyiek foglalkoztatási problémáit a tradíciók és gasztronómiai hagyományok megőrzésével – foglalta össze a lényeget. Az üzemben termelt, igényesen csomagolt, szigorú minőségi előírásoknak megfelelő termékeket Kanálka néven forgalmazzák, egyelőre néhány ételkülönlegességeket áruló budapesti, illetve külföldi üzletben. Óriási irántuk az érdeklődés, ezért reményeik szerint hosszú távon is működőképes lesz az apró gazdaság. Mi több, a távlati tervek között hasonlók egész hálózata is szerepel szerte az országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásokat gyűjt a Jobbik

Makón több mint 350, a teljes választókerületben 700 kézjegyet gyűjtött össze másfél hét alatt a Jobbik a párt országos aláírásgyűjtő akciója keretében. Tovább olvasom