Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Kis pénzzel adja az állam a múzeumot

Makó - Makó önkormányzata – mivel erre kötelezi a törvény – átvette a József Attila Múzeumot. Az állam a 10 dolgozó bérére jövőre 14 millió forintot adott. A szerződést záradékkal látta el a képviselő-testület, ebben az is szerepel, hogy a részletes leltárig Makó nem tud felelősséget vállalni a kincsekért.
10 dolgozóval és a jövő évre 14 millió forintos normatív támogatással kapta meg Makó önkormányzata a József Attila Múzeumot. Ez a pénz a dolgozók fizetését nem fedezi teljes egészében, a rezsiköltséget sem. Ami hiányzik, azt a városnak kell hozzátennie. Információink szerint 24-25 millió forint kellene erre az intézményre összesen.

A múzeumok átvételére a törvény kötelezi a helyhatóságokat. Szerződést kell kötni az Emberi Erőforrások Minisztériumával – és ezt már december 15-én alá is kellett volna írni. A megállapodás szövege azonban csak a szerdai képviselő-testületi ülés közben készült el. Ennek oka az, hogy a tárca által küldött szerződésszöveggel kapcsolatban Makónak voltak kérdései, ezeket elküldte, de L. Simon László kulturális államtitkár nem reagált egyikre sem. Végül abban maradtak, hogy a város záradékban leírja a kikötéseit, és ezeket az átadás-átvétel dokumentumára is rávezetik. Ezt a verziót 8 igen, 0 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Makó múzeuma a híres Megfáradt emberrel. A szobor – a lexikon szerint – a kudarcok mellett a jövőbe vetett hitet is szimbolizálja.
Makó múzeuma a híres Megfáradt emberrel. A szobor – a lexikon szerint – a kudarcok mellett a jövőbe vetett hitet is szimbolizálja.

Buzás Péter polgármester felsorolta a város észrevételeit: Makó az átvétel után kiderülő múzeumi pénzügyi kötelezettségeket nem tudja vállalni, azt még az átadónak kell kifizetnie. Emellett, ahogyan a törvény előírja, részletes leltárral akarja átvenni az intézményt, ez pedig még hátravan, és tekintve a gyűjtemény nagyságát, nem végezhető el egyik pillanatról a másikra. Június 30. a határidő, addig az át nem vett kincsekért a város nem tud felelősséget vállalni. A harmadik megjegyzés: „Az Átvevő – mint 2013. január 1. napjától az átvett intézmény fenntartója – az intézmény jelenlegi formában és személyi állománnyal történő működtetését nem tudja garantálni." Ez egyelőre, jövő évi költségvetés híján, annyit jelent, hogy Makó nem önálló intézményként, hanem a városi könyvtárhoz csatolva tudja átvenni a közgyűjteményt. A döntés értelmében tehát január elsejétől a múzeumot is Mátó Erzsébet, a könyvtár igazgatója vezeti, még bizonytalan, hogy meddig.

Az átvétellel kapcsolatban pozitívumként említtetett, hogy a jéggyárnál lévő múzeumi raktárban egy országos jelentőségű antropológiai gyűjteményt őriznek – ásatások közben előkerült embercsontokat –, és a minisztérium vállalta, hogy ennek másutt fog helyet keresni.
„Alkalmazottak vagyunk. Az lesz, amit mondanak, nem tudunk sokat tenni" – kommentálta a történteket a múzeum egyik munkatársa. A dolgozók kíváncsian várják a jövőt. A múltat évtizedekig a fokozatos gyarapodás és az állandóság jellemezte: a fenntartó a megyei önkormányzat volt, ez a rendszerváltáskor is így maradt, és így volt egészen tavalyig. Akkor a Móra Ferenc Múzeummal és szentesi, csongrádi gyűjteményeivel együtt a makóit is a megyei intézményfenntartó központ vette át. Halmágyi Pál, aki 1988 óta állt a makói intézmény élén, december elsejétől nyugdíjba vonult.

Makó múzeuma a híres Megfáradt emberrel. Somogyi József 1983-as szobra – a lexikon szerint – a kudarcok mellett a jövőbe vetett hitet is szimbolizálja. A szerző felvétele

Olvasóink írták

 • 3. Cillit_bang 2012. december 22. 21:30
  „Kevesebbet sikitanak.
  Az adósság 40 -70 %-átpedig kifizetik. Az ÖnHikit már megkapták(arról csend van)!”
 • 2. desdichado 2012. december 21. 19:05
  „Aaaaa múltat végképp eltörölni....”
 • 1. Poslabény 2012. december 21. 08:42
  „Végre felcsillant a remény, hogy az eddigi negatív, gáncsoskodó hozzáállás megváltozhat az új vezetéssel .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitott a fedett jégpálya

Ismét várja vendégeit a fedett műjégpálya a Deák Ferenc utcai pakolónál. Ez először 2010-ben próbaképpen, 2011-ben pedig már hosszabb távra tervezve nyílt meg a 15-ször 30 méteres területen. Tovább olvasom