Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Kistelepülés is lehet vonzó a turistáknak

Nagymágocs - Folyó, fürdésre alkalmas tó, élményfürdő nélkül nincs könnyű dolguk a kistelepüléseknek, ha turistákat akarnak odacsalogatni. Nagyér nem panaszkodhat, Nagymágocson viszont alig száll meg valaki.
Az 580 lelkes Nagyér délelőtti csendjét csak a gólyák hangos kerepelése törte meg. A maguk módján ők is segítik az önkormányzat céljának megvalósítását, hogy minél több turista keresse fel a települést.

– 2006-ban fogadta el az akkori képviselő-testület a turizmusfejlesztési elképzelést. Egy évre rá hozzáfogtunk a munkához. Ahogy nyertünk az elképzeléseinkhez pénzt, úgy valósítottuk meg azokat. Kezdetben elég furcsán néztek ránk: turizmus egy ilyen kicsi faluban, a román határ közelségében? Szerencsére az idő minket igazolt – mondta Lőrincz Tibor polgármester, majd sorolta, mi mindent láthatnak a turisták a faluban és szűkebb környezetében.

– A marosháti gyalogtúra-útvonal négy irányban keresztezi településünket. A Körös–Maros Nemzeti Park növény- és állatvilága sajátos programot kínál. A pályázati pénzből létesített Zöld Béka nevű diákszállásunk 30 fő befogadására alkalmas. Kihasználtságára nem lehet panaszunk, hiszen idén is elérjük a 3000 vendégéjszakát. Nemcsak diákok, hanem családok, baráti társaságok, csapatépítő vállalati közösségek is szívesen látogatnak el hozzánk az ország számos pontjáról. Alkotóházunk ugyancsak számos programot kínál. Ott található a falu kemencéje, ahol egyidejűleg 200 vendég számára lehet sütni, főzni. Lehetőséget biztosítunk napi 200 forintért kerékpár kölcsönzésére is, amivel a turisták bebarangolhatják a környék Csongrád, illetve Békés megyei településeit.

A Zöld Béka diákszálló népszerű a turisták körében, idén 3000 vendégéjszakával számolnak – mondta Lőrincz Tibor polgármester. A szerző felvétele
A Zöld Béka diákszálló népszerű a turisták körében, idén 3000 vendégéjszakával számolnak – mondta Lőrincz Tibor polgármester. A szerző felvétele

Lőrincz Tibor a legújabb terveikről is beszélt. A Marosháti Kistérség Turizmusáért Egyesület pályázata jóvoltából agroturisztikai bemutatóközpontot alakítanak ki. A 32 millió forintos beruházással egy hagyományos, önellátó tanyasi udvart keltenek életre, ahol a befőttkészítéstől a disznóvágásig sok lehetőséget kínálnak majd az érdeklődőknek. Állatsimogatójukban őshonos állatokat mutatnak be. A beruházás jövő tavaszra készül el.

A szomszédos Pitvaros a környező településekkel való együttműködésre törekszik a falusi turizmus terén. Radó Tibor polgármester elmondta, községükben két vizes élőhely található, a 80 hektáros víztározó és egy kis vízfelületű tó. A kis tó speciális mezőgazdasági hasznosítását tervezik, környékén szeretnének egy tanösvényt létesíteni, így kapcsolódnának be a térség turisztikai vérkeringésébe.

Nagymágocs része az Alföldi Kéktúra útvonalának. Ennek azonban nem érzik a gazdasági hatását. – Településünknek van turistaszállója, az Alföldi Kéktúra vonalára építve, de csak kevesen szállnak meg ott. Gyakran látjuk a turistákat, akik áthaladnak a településünkön. Megnézik a kastélyt, kicsit elidőznek, a boltban vesznek egy-két palack ásványvizet, és mennek tovább. A bakancsos turisták közismerten kis költségvetésből járják be az ország nagy részét. De mi már azt is pozitív hozadéknak vesszük, hogy legalább megismerik a település nevét és nevezetességeit – nyilatkozta Atkári Krisztián polgármester.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenkinek levelet küld Farkas Éva

A jövő héten minden makói családnak levelet küld Farkas Éva, a Fidesz helyi polgármesterjelöltje – hangzott el a párt tegnapi sajtótájékoztatóján. Tovább olvasom