Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Kiszombor legidősebb lakója a 100 éves Rozi néni

Kiszombor - Tegnap ünnepelte századik születésnapját Kiszombor legidősebb embere, Szeredi Andrásné. Rozi néni jó egészségnek örvend, vidám, kedves és segítőkész asszony.
Egy teljes évszázadot élt már át a kiszombori Szeredi Andrásné, vagy ahogy a helybeliek hívják, Rozi néni, aki tegnap ünnepelte századik születésnapját. Hivatalos irataiban ugyan 1908. szeptember 28-a szerepel születési dátumként, viszont éppen éjfélkor született, így mindig 29-én ünnepelt. Egy akkor még Magyarországhoz tartozó, ma romániai faluban látta meg a napvilágot, majd édesapja korai halála után édesanyja nevelte őt és testvérét. Férjével és fiával költöztek át Kiszomborra 1942-ben. Mint ő maga mondta, nem tintanyalóként, hanem „földnyalóként" élt. A két kezével dolgozott – mindig azt csinálta, ami éppen adódott.

Életét súlyos tragédiák árnyékolták be: fia huszonkét éves volt, amikor elhunyt egy balesetben, férje 1978-ban halt meg. Azóta egyedül él, mégsem magányos. Sok barátja van a faluban, mindenki ismeri és szereti, tiszteli őt. Egy éve lakik az idősek otthonában. A múlt hétvégét mégis szomszédasszonya és a gondozók felügyeletével otthon töltötte. Időről időre hazalátogat József Attila utcai házába. Kora ellenére jó egészségnek örvend, kedves és segítőkész asszony – mondta róla Kiss Gézáné, a helyi idősek otthonának vezetője.

Szeredi Andrásné jól érzi magát a nyugdíjasotthonban Fotó: Segesvári Csaba
Szeredi Andrásné jól érzi magát a nyugdíjasotthonban
Fotó: Segesvári Csaba

Rozi néni szeret sétálgatni és beszélgetni, de a legtöbb időt a szobájában tölti. Az ilyenkor szokásos kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka, könnyes szemmel válaszolt: nem tudja megmondani. Biztosan a jóisten akarta így – tette hozzá.

Meglepetés köszöntő

Rozi nénit tegnap délután Szegvári Ernőné polgármester a helyi képviselő-testület tagjaival együtt köszöntötte. Virágot, bonbont és tortát vittek neki. Az ünnepséget titokban szervezték.

Olvasóink írták

 • 4. egyszeru polgar 2008. október 08. 09:05
  „Kivanom a legjobbakat a Neninek, elsosorban egeszseget a lehetoseghez kepest.
  Remelem, hogy O is megkapja majd a jarandosagat , a 100 000 Ft-ot es belatasa szerint hasznalja fel.
  Ez a generacio nagyon nehez sorsu volt, a tulelok sok tragediat eltek at. Ezert nem ertem meg azokat a felhaborodokat, akik az ilyen ritka kort megeloktol sajnaljak ezt a juttatast.
  A Jo Isten eltesse Rozi nenit!”
 • 3. helyi 2008. október 03. 16:29
  „Jó egészséget Rozi néni! Isten éltesse!”
 • 2. bekes polgar 2008. október 02. 12:26
  „Sok jót, Rozi néni!”
 • 1. Zombori 2008. október 01. 18:58
  „Isten éltesse sokáig Rozi néni!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új sportudvar Földeákon

Földeák - Közadakozásból épült sportudvar a földeáki általános iskola alsó tagozatos épületében… Tovább olvasom