Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Kitaposta a gép a fokhagymát

Ferencszállás - Kitaposta a csatornatisztító munkagép egy 80 méteres sávban az őszi fokhagymát a földjén – panaszolta ferencszállási olvasónk, Márkus István. A Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat elnöke, Krasznai Attila azt mondja, az eset egyedi, a gazdának kárpótlást ígért.
Nincs szó óriási összegről, hatalmas kárról, ferencszállási olvasónkat, Márkus Istvánt mégis szíven ütötte, amikor észrevette: a földje mellett öntözőcsatorna-tisztítást végző munkagép egy széles sávban kitaposta az őszi fokhagymáját. A rokkantnyugdíjas férfi rengeteg munkát fektet kis földjének művelésébe – lapunkhoz azért fordult, mert szeretné felhívni a figyelmet arra, legközelebb hasonló kárt ne okozzanak se neki, se másoknak.

Márkus István kis földje közvetlenül a csatorna mellett van, így óhatatlanul előfordulhat némi kártétel, a gazdálkodó szerint azonban most legalábbis a jó szándékú körültekintés elmaradt. Egy sok évvel ezelőtti hasonló eset alkalmával utánajárt, és megtudta, hogy a munkagép a csatorna szélétől számított 3 méteres sávot használhatja. Ez elég is arra, hogy közlekedni tudjon.
A gép nyoma a hagymaföldön
A gép nyoma a hagymaföldön

Itt azonban szemmel láthatóan az történt, hogy a gép egy nyomon jött be, és nem ugyanazon ment vissza, hanem mellette egy másikon. Ezzel, mint mondja, 7 ágyását tették tönkre, azaz mintegy 80 méter hosszan, 6-7 méteres sávban pusztították el az őszi fokhagymát. A kár összegét, mint fogalmaz, nehéz volna forintosítani: azt ugyan tudja, mennyibe került maga a vetemény, de hogy mennyiért tudta volna később eladni, azt senki sem tudja, mint ahogy saját munkájának értékét is nehéz volna megbecsülnie.

Krasznai Attila, a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulat elnöke lapunk érdeklődésére azt mondta: egyedi esetről van szó. A munkagépek vezetői figyelnek arra, hogy lehetőség szerint ne tegyenek kárt a veteményben, és ezt igazolja, hogy az utóbbi jó néhány évben hasonló panaszt egyáltalán nem kaptak. Ígéretet tett arra is, hogy a lapunkhoz fordult ferencszállási földtulajdonossal felveszik a kapcsolatot, és valamilyen formában kártalanítják.

Olvasóink írták

 • 6. qwensy04 2012. október 28. 12:18
  „A VGT helyében megnézném a térképet, hogy a csatorna mellett mekkora a csatorna partja és az út szélessége. Vannak gazdák, akik még a csatorna partfalát is bevetik pedig nem az ő földjük. Ez olyan, mintha a szomszéd hálójában tartanám a disznókat.”
 • 5. Egyolvasó 2012. október 27. 19:53
  „Nem lett volna ott semmi baj, ha az a drága csatornatisztító munkagép vezetője ugyanazon a nyomon megy vissza amin előtte közlekedett.”
 • 4. bo 2012. október 26. 22:35
  „Valószínűen azért, mert a nyári utat is bevetette a gazdálkodó úr!”
 • 3. makoilakos86 2012. október 26. 14:06
  „nádiposzáta:
  több mint ezer forint a fokhagyma kilója? Hol élsz te? bőven ezer forint alatt van a szép nagy fajta kilogrammonkénti ára! Azt se tudjuk milyen fajtát és mekkora hagymát rakott el. Lehet iparit rakott az öreg :D
  A károsult meg szerintem szégyelje magát amiért egyből az újságnak írt, ha felkereste volna a Szeged és Környéke Vízgazdálkodási Társulatot szerintem akkor is találtak volna megoldást a panaszra. Szerintem picit túl lett reagálva. Nem történt akkora probléma mint amilyennek ő (vagy az újságíró) állítja.”
 • 2. ráérő 2012. október 26. 13:38
  „Még az is lehet hogy ennek ellenére ki fog hajtani,messze még a tavasz...”
 • 1. nádiposzáta 2012. október 26. 08:57
  „Még hogy nincs nagy kár ,cikkírója tudja egyáltalán mennyi kilója a fokhagymának???több mint ezer forint ,ki lehet számolni mekkora területről jön össze 1 kiló ,beszorozni a földterület négyszögölével.Károkozó meglepődne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzás Pétert hibáztatja a Fidesz a fürdő miatt

Buzás Péter azt mondja, neki az az érdeke, hogy a fürdő jól működjön, ő ezután is ezért fog dolgozni, és nem érti, a Fidesz miért fordult a beruházás ellen. Tovább olvasom