Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Kitelepítették Huszárékat

Ki kellett telepíteni egy családot Makón: a töltés lábánál, a Liget utca legelején lakó Huszárékat szerda éjszaka költöztették ki otthonukból, mert már a szobákban áll a gát túloldaláról átszivárgó víz. A család most egy egykori kollégiumépületben lakik.
Huszár Gáborné a vízben álló házuk előtt Fotó: Szabó Imre
A háromtagú makói Huszár család Liget utcai házának udvara már napokkal ezelőtt víz alá került, ezért homokzsákokkal vették körbe az épület falát. A mintegy hatszáz zsák azonban mostanra kevésnek bizonyult: már bent, a kisszobában és a kamrában is bokáig ér a víz, ezért szerda este a tűzoltók segítségével kimenekítették és az egykori Kállay-kollégium épületében helyezték el őket és mozdítható értékeiket. Ám maradtak az épületben továbbra is ázó bútorok; a ruhákat a padlásra vitték fel.

Huszár Gáborné tegnap délelőtt kétségbeesetten vezetett körbe minket a ház körül és az épületben. Az udvaron néhol térdig ér a Maros. A legelszomorítóbb kép a padlót elborító víz és a felázott falak. A nyugdíjas asszony lapunknak elmondta: huszonkét éve laknak itt, az udvart máskor is elöntötte néha a töltés alól szivárgó Maros, így azonban, mint most, még soha nem jártak. Reméli, hogy a ház nem roggyan meg, az viszont már most biztos, hogy az ajtókat ki kell cserélni.

Huszárné nem tudja, meddig kell a kollégiumban meghúzódniuk, már csak azért sem, mert a rossz állapotba került ház helyreállítása is bizonyára eltart jó ideig. Biztosításuk egyébként van, a felmérő már járt is náluk, azt azonban még nem lehet tudni, mekkora lesz a kár.

Összedőlt a halászház

A Nagytőkéhez közeli Zalotán, a Körös partján tegnap összedőlt egy ház. Az áradás ellen az önkormányzat korábban homokzsákokkal próbált védekezni, ám a magas vízállást nem élte túl az egykor halászcsaládnak otthont adó épület. Ebben lakott özvegy Mészáros Józsefné, aki átköltözött a gát védett oldalán lévő volt iskolába.
Staberecz Ferenc polgármester lapunknak elmondta, hogy a falu nincs veszélyben, és a nagytőkeiek különösebben nem is tartanak az áradástól. A Körös bal partján jelenleg 6-800 ember védekezik a gátakon. Keller Péter, az Atikövizig munkatársa elmondta, hogy a Dunántúlról is érkezett szakmai segítség, civilek, vízügyesek és a hadsereg együtt tevékenykedik a veszélyhelyzet elhárításában. A védelem vezetője elmondta, hogy a Körös várhatóan ma tetőzik.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyei alelnök könyvet ír és kutat

A megyei közgyűlésben betöltött alelnöki poszt mellett tudományos kutatásra és könyvírásra is szorít… Tovább olvasom