Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kitüntették a Hummer-sofőrt megfékező civilt

Makó - Bátorságért Érdemjellel tüntették ki tegnap délelőtt a makói Móra Ferencet, aki az apátfalvi rendőrgázolásnál segített megfékezni a Hummer-sofőrt. Az elismerést civilek csak kivételes esetben kapják meg.
Móra Ferenc a kitüntetéssel.
Móra Ferenc a kitüntetéssel.
Tegnap délelőtt Budapesten, a Teve utcai rendőrpalotában vette át a Bátorságért Érdemjelet Móra Ferenc – az a makói férfi, aki civilként a rendőrök segítségére sietett két hónapja az apátfalvi gázolásnál. Mint megírtuk, az inkognitóját mostanáig őrző férfi teljesen véletlenül keveredett a nem mindennapi helyzetbe: épp a barátaihoz ment Aradra, amikor út közben, Apátfalván felfigyelt arra, hogy egy elgázolt motoros rendőr fekszik az úttesten, egy társa pedig a Hummer sofőrjét igyekszik rávenni, szálljon ki az autójából. Akkor futott oda, amikor a szituáció élessé vált, azaz a vezető késsel hadonászva rúgta ki a terepjáró ajtaját, majd dulakodni kezdett az egyenruhással, és a pisztolyát is megszerezte. Móra Ferenc volt az, aki a fegyvert kiütötte a kezéből. Megfékezni és megbilincselni csak hosszas küzdelem árán, a rendőrrel együtt sikerült a gázolót.

A Pintér Sándor belügyminiszter aláírásával hitelesített címeres oklevélen az áll: kiemelkedő helytállása, bátor magatartása elismeréséül kapta a kitüntetést. Érdekesség, hogy ezt általában hivatásos rendőrök, tűzoltók szokták megkapni, civilek csak kivételes esetben. Az oklevél mellé díszes plakett is járt, amelyet Móra Ferenc vitrinben fog tartani. Mint elmondta, a díjátadáskor természetesen eszébe jutottak az októberi tragikus nap pillanatai. Annak idején lapunknak azt nyilatkozta, ösztönösen sietett a rendőrök segítségére, ideje sem volt gondolkozni.

Bár utólag visszagondolva a helyzet életveszélyes volt, a kitüntetett azt mondja, ma is pontosan ugyanazt tenné. Az ügy újabb fejleményeiről annyit mondott: szemtanúként meg tudja erősíteni, hogy az esetről nemrégiben nyilvánosságra hozott videó sok helyen megvágott, erősen manipulált, hitelessége ezért megkérdőjelezhető.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. kgb696 2013. január 02. 20:59
  „Hős vagy Ferenc! :)”
 • 38. comment 2012. december 31. 09:55
  „Tisztelt Móra Ferenc!
  Önnek igazán helyén van a szíve, nem csupán mert megköszönte a hozzászólást, hanem mert szerénysége is dicsérendő!
  Higgye el, nem véletlenül példálóztam a felsorolt, média által felkapott illetőkkel. Azok a zemberek az Ön poros lábnyomáig nem érnek, ök csupán tanulatlanságukról, szerepelni vágyásukról tesznek nap mint nap tanúbizonyságot, sajnálatos módon több milliós gázsiért.
  Velük szemben, az olyanokat mint Ön, kedves Ferenc kellene anyagilag is jutalomban részesíteni az ÉN és sokunk ADÓJÁBÓL!!!!!
  Még egyszer köszönjük magam és szűkebb környezetem nevében!
  Szép napot!.......”
 • 37. nátha 2012. december 30. 09:44
  „Több bátor Magyar ember kellene ebbe az Országba, amikor a vérinek segítség kellene pl. egy falka támadásnál.
  Az úriember pedig tisztességgel helyt állt egy adott helyzetben (sajnos manapság ezért kitüntetés jár már), mert sokan csak elfordítják a fejüket hogy ne is lássák. Tiszteletem Móra Ferenc úrnak.”
 • 36. tiborc197 2012. december 30. 07:32
  „Tisztelt Móra Ferenc!
  Gratulálok én is. Véleményem nekem is ez (a "jutalomösszeg" tényleg nevetséges!) Járkálhat bíróságra, rendőrségre ezt senki nem fogja önnek megfizetni. Ha jobban átgondolja tényleg megérte a segítsége?! Tudom írta nem a pénzért, kitüntetésért csinálta "de azért gondolja át."!!!!!!!!!!!!! B.U.É.K”
 • 35. Zotya100 2012. december 29. 20:43
  „Hát ez a "jutalomösszeg" tényleg röhej! Ha a hummeres elkezd a megszerzett pisztollyal lövöldözni, hány áldozat lehetett volna? És ez az ember nem érdemelt meg egy "normális" összeget? Szomorú.”
 • 34. Francois 2012. december 29. 19:21
  „Tisztelt comment!
  Köszönöm hozzászólását, de nem érzem magam sztárnak, az adott pillanatban úgy döntöttem, hogy segítek. Lehetett volna ott barátom, vagy ellenségem, teljesen mindegy, akkor is a segítségére siettem volna. Tudtommal a rendőrökről sem feledkeztek el a feletteseik, de mivel ez még egy folyamatban lévő ügy, gondolom Ők később kapják meg a jutalmukat. BUÉK!!!”
 • 33. comment 2012. december 29. 19:01
  „Tisztelt Móra Ferenc!
  Őszinte szívvel köszönöm a helytállását az adott pillanatokban, kevesen lettek volna képesek erre!
  A sok bugyuta és idióta "sztárocskával" - mint pl: pákó, győzike, kiszel, béjjjaasszony, bódiszilvi,hadúpeti...sorolhatnám napestig - szemben Ön valami hasznosat tett hogy valódi sztárrá váljon (mégha a véletlen műve volt is), mert az én olvasatomban jelenti a sztárságot, hírességet az Ön tette!
  Szerintem ezzel helyre is tehetjük szép, magyar kifejezéseink ezen szavát.
  Nem az Ön fényét opálosítom, de mi van a másik szintén nagyon bátor rendőrrel? Ő is kapott valamiféle írott és anyagi, Uram b´ocsá előmeneteli elismerést?
  Róla sem szabad megfeledkeznünk! - s feletteseinek sem!!!!!
  Szép napot......B.Ú.É.K!”
 • 32. Qllancs 2012. december 29. 17:11
  „Jól kinyomták a szemed ! A plecsni mellé jóóval többet érdemeltél volna !Hiszen az éltedet kockáztattad TE IS !!
  Bátor, HŐS ember vagy !
  MINDENKI megemeli a kalapját ELŐTTED!
  Köszönjük !!!és BUÉK !!!!”
 • 31. maggyarok 2012. december 29. 12:34
  „Frank, azért a jutalom összegén jót mosolyogtam! Én inkább nem adtam volna. Bár lehet úgy voltak vele ne herdáld el.:) Boldog Új Évet neked és családodnak.”
 • 30. állampolgár92 2012. december 29. 11:46
  „Megérdemelte a kitüntetést,ritka az ilyen bátor ember!
  Minden elismerésem!
  Gratulálok hozzá!”
 • 29. Francois 2012. december 29. 09:06
  „Köszönöm mindenkinek, viszont kívánok Boldog Új Évet minden fórumozónak! A nagy kíváncsiakat szeretném felvilágosítani, mert ugye ez a fontos a dologban:D tegnap 74 személy kérdezte meg a facee oldalamon priviben "oszt mennyi pénzt adtak" sokan már milliókban pletykáltak, no nekik üzenem!" jelképeset" a 100-ezerhez igen távol áll, vettem rajta egy férfi cruesert egy lakatot és a maradékból ittam egy kávét, remélem kielégítettem a kíváncsiskodókat és ebból tudnak összeget levonni! Egyébként nem a kitüntetésért és a jelképes összegért segítettem!28. szilencium: Lehet a hummert pörgetni! :) :) Még egyszer eredményekben gazdag BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK mindenkinek!”
 • 28. szilencium 2012. december 29. 08:04
  „Gratulálok a bátorsághoz,és külön elismerésem,hogy ennyire kiállsz az EGYETLEN IGAZSÁG mellett !

  Azt tudja valaki,hogy ezzel a Hummer típussal lehet helyben,megfordulni,magyarán körbeforogni?”
 • 27. Hegi68 2012. december 29. 01:01
  „Feri Te vagy az igazi Bruce Willis! :) És a jakt mennyi volt? :)”
 • 26. babeli 2012. december 28. 21:42
  „Köszönjük, és gratulálok!
  Ezt kevesen merik megtenni, de nekünk civileknek, akik nem vagyunk ilyen bátrak, elismerő szavakkal is segítenünk kell a a rendőröket, mert a gyenge törvények miatt nincsenek könnyű helyzetben.
  BUÉK”
 • 25. 80sFan 2012. december 28. 21:27
  „Köszönjük és gratula!
  Feri for president! :)”
 • 24. Mike3 2012. december 28. 21:19
  „Mindenki gratulál. Pedig a helyes ez lenne: Köszönjük szépen Ferenc!”
 • 23. deszkás 2012. december 28. 20:30
  „Gratulálok a kitüntetéshez és Boldog Újévet kívánok.”
 • 22. xpc56 2012. december 28. 19:14
  „Gratulálok Feri a kitüntetésed fényét csak sintér sándor csorbitja,na de sebaj reméljük nem sokáig.Mégegyszer gratulálok és Boldog Új Évet Kívánok.”
 • 21. maggyarok 2012. december 28. 18:48
  „Gratulálok Franci. Főleg ahhoz hogy láttad a helyszínről távozó osztrák orvost, aki állítólag megvan már! Jó megfigyelő vagy, gratulálok!”
 • 20. Grabowsky 2012. december 28. 18:17
  „"az inkognitóját mostanáig őrző férfi"

  Hát nem még aznap kitették a fényképét??? A nevét is nem sokkal utána.
  Ezt ma inkognitónak nevezik Magyarországon...”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz fájdalmas a búcsú Makótól

A két érintett polgármester reményei szerint zökkenőmentes lesz Ferencszállás és Klárafalva búcsúja a makói kistérségtől. Tovább olvasom