Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Klárafalva és Ferencszállás Szegedhez lesz közelebb

Ferencszállás, Klárafalva - Eddig a makói kistérséghez tartozott Klárafalva és Ferencszállás – jövőre egy szegedi székhelyű választókerülethez, egyúttal az ottani járáshoz csatlakozik. Mindkét falu első embere azt mondja, egy nélkülük meghozott központi döntéshez alkalmazkodva intenek búcsút a Maros-parti városnak.
– A fejünk fölött a lényegi kérdést eldöntötték, innentől nem volt miről beszélni – mondja Fekete József, a félezer lelkes Klárafalva polgármestere. Arról kérdeztük, miért int búcsút faluja Makónak; eddig ugyanis Klárafalva a Makót, Csanádpalotát és 15 községet magába foglaló makói kistérség része volt. A kistérség területe egyébként megegyezett az egykori makói járáséval.

Klárafalva búcsúzik – a makói kistérségtől is.
Klárafalva búcsúzik – a makói kistérségtől is.

A váltás oka a közigazgatás átszervezése. Jövő januártól ismét lesznek járások – Klárafalva, valamint a szomszédos Ferencszállás a szegedi székhelyű járáshoz fog tartozni. Fekete József azt mondja, miután az újságból megtudták, hogy falujukat hozzácsatolták a szegedi 1. számú választókerülethez, nem volt más választásuk, mint hogy az ehhez tartozó járáshoz csatlakozzanak. – Semmi értelme egy olyan járáshoz tartoznunk, amelynek a parlamenti képviselőjét nem mi választjuk – mondja, hozzátéve: ezt diktálja az ésszerűség. Hangjában érezni némi keserűséget. Ez nyilván annak szól, hogy a választókerületi hovatartozásról a megkérdezésük nélkül döntöttek.

Hasonlóképp meséli a történetet a 600 lakost számláló Ferencszállás első embere, Jani János is. Mint mondta, januárban még arra kaptak ígéretet, hogy a jól működő rendszereket nem bolygatják meg. Attól függetlenül azonban, hogy most búcsút intenek Makónak, szeretnék megőrizni a hosszú évek alatt kialakult jó kapcsolatokat – teszi hozzá.

auuau
Ferencszállás első embere, Jani János.

Kistérségi együttműködésben tipikusan intézmények fenntartására, közös pályázatok benyújtására, fejlesztési célok elérése érdekében vettek részt az önkormányzatok. Ezek a kistérségi társulások január elsejével megszűnnek, de nem lesz akadálya, hogy újak alakuljanak, akár a megyei vagy a járási határokat figyelembe sem véve – tájékoztatta lapunkat Mágori Józsefné makói parlamenti képviselő. A különbség a korábbi kistérségekhez képest azt lesz, hogy ezek központi forrásokat nem fognak kapni.

Olvasóink írták

 • 6. roxper 2012. szeptember 20. 14:04
  „Így működik a kétharmad és mire felállnának a járások jön az új kormány és visszahozza a sokkal logikusabb régiókat, ténylegesen kevesebb papírtologató közszolgával!”
 • 5. Lámpion 2012. szeptember 20. 12:32
  „Milyen érdekes:
  A fent említett két falunak együtt kb. annyi lakosa van,
  mint pl. az Űrhajós utcában, vagy a Szamos utcában lévő szalag-tízeseknek külön-külön.
  Viszont tartozik hozzájuk 1-1 polgármester, polgármesteri hivatal, önkormányzati képviselők...stb.”
 • 4. klj-54 2012. szeptember 20. 11:42
  „A mögöttes szándék:
  Botka megválasztásának a megakadályozása.”
 • 3. gubanc 2012. szeptember 20. 10:33
  „Ma szép! Mágoriné két parlamenti szunyóka közben kizsebelte a kistérségeket. Ezt szavaztátok meg?”
 • 2. saturnus 2012. szeptember 20. 09:52
  „Gratulálok,a két falu közelebb ami pedig közel volt azt pedig eltávolították Mórahalomhoz.”
 • 1. Dr.Tonyk 2012. szeptember 20. 08:20
  „Ami működik verjük szét, ami forrás eddig volt azt ne osszuk ki. Ennyit tudnak. Köszönjük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy sörért gyújtotta meg a fején a haját

Ha meghívtok egy sörre, megmutatom, hogy ég a fejem! - ezt mondta a saját haját meggyújtó férfi a Kossuth Söröző teraszán. Tovább olvasom