Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Klárafalvát a Németh Toll is húzza

Klárafalva - Bár elvileg nem öntheti el a fekália Klárafalvát és Ferencszállást, ha bezár a közös szennyvíztisztítót is működtető Németh Toll Kft., előbbi települést mégis nagyon érzékenyen érinti, hogy a cég tulajdonosa ellen 2006 óta eljárás folyik. A Németh Toll azóta nem fizet iparűzési adót Klárafalvának. A kft. vezetői nem akarnak válaszolni kérdéseinkre – de a polgármester sem tud tárgyalni velük.
– A nyomozás még folyik, várhatóan ez év végéig tart a vám- és pénzügyőrségnél – felelte kérdésünkre szerdán kapásból Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. Nem kellett időt kérnie, hogy utánanézzen a dokumentumok között annak, hol tart a klárafalvi Németh Toll Kft. ügyében indított vizsgálat. Két hete a fél magyar sajtó közzétette a VPOP nyilatkozatát, miszerint egy dél-alföldi tollfelvásárló céget áfa-csaláson értek. A közlemény nem írt cégnevet. Valószínűleg minden újságíró azt kérdezte az ügyészségen is, hogy a Németh Tollról van-e szó. Szanka azt mondta, a két ügynek nincs köze egymáshoz.

2006 vége óta nyomoznak

A Németh Toll Kft. ügyében még 2006 végén indult eljárás, a VPOP azt állította, alapos a gyanú, hogy a cég megjáratta a tollat a szerb határon, kilépéskor visszaigényelték a forgalmi adót olyan tételek után, amelyeket változatlan állapotban hoztak vissza az országba. Milliárdos adócsalással gyanúsították meg a céget, amelynek vezetőjét december 13-án őrizetbe vették. Egy hónap múlva szabadon engedték, hazatérhetett. Németh azóta sem akart nyilatkozni a történtekről.

A Németh Toll Kft. bejárata Klárafalvánál. Titok, mi zajlik a száradó nyárfasorral szegélyezett út végén Fotó: Segesvári Csaba
A Németh Toll Kft. bejárata Klárafalvánál. Titok, mi zajlik a száradó nyárfasorral szegélyezett út végén Fotó: Segesvári Csaba

Letartóztatásáig a térség gazdasági és közéletének egyik ismert szereplője volt. Elnökévé választotta a Maros- menti Vállalkozók Szövetsége. A Németh Toll támogatta a makói női kézilabdacsapatot, az elsők között építkezett a makói ipari parkban, aztán megalapította a térség első biogázüzemét. 2006 szeptemberében befektetőként szállt be a mezőhegyesi bioenergiaüzembe. Ekkor volt a csúcson. Makón máig tartja magát a pletyka, hogy egy üzleti rivális feljelentése törte derékba Németh pályáját, és végül majd ki fog derülni a bíróság előtt, hogy semmi rosszat sem csinált.

A polgármester is hiába telefonál

Többek között erről, a tollüzem és az ott dolgozók sorsáról is szerettük volna megkérdezni a cégvezetőt. Három napon át mintegy húsz alkalommal hívtuk telefonon az üzemet. A telefont kezelő hölgy megígérte, átadja az üzenetünket. Legvégül felvilágosított: „az nem jutott még eszébe, hogy itt nem akarnak magával beszélni?"

Így járt Fekete József, Klárafalva polgármestere is. Őt is az érdekli, hogy mit hoz a jövő, miután egy Csongrád megyei rádióban elhangzott a hír, „bezárhat a tollüzem". A céghez a helybelieken kívül több Makó környéki településről is járnak dolgozni. Ennél is szorosabb kapocs Klárafalva és Ferencszállás esetében, hogy öt éve elkészült szennyvízelvezető rendszerük az üzem tisztítójára csatlakozik. Domokos István ferencszállási polgármester lapunknak elmondta, az nem történhet meg, hogy ha bezár az üzem, a két községet elönti a fekália. Ezt az önkormányzatoknak a tisztítóra bejegyzett szolgalmi joga is garantálja. Az mégse mindegy, mire kell számítania a két településnek.

Klárafalvát ezen túl is nagyon kellemetlenül érintette a cég ellen indult eljárás: a Németh Toll azóta nem fizet iparűzési adót. – Adóbevallásuk szerint most nem folytatnak olyan tevékenységet, ami után fizetniük kellene – felelte kérdésünkre Fekete József.

Se adó, se kedvezmény

Klárafalva gazdálkodását agyonvágta a költségvetési rendszer egyik sajátossága, az adóerő-képesség számítása. 2005-ben még a százmillió körüli költségvetés több mint negyedét a Németh Tolltól származó iparűzési adó tette ki, ez akkor 26 millió forint volt. Emiatt a település önkormányzata több kedvezménytől is elesett. Aztán nem jött pénz a kft.-től, de a kedvezményt se kapták vissza. – Ez egy nagyobb településnek, ahol több cég is működik, secko jedno, de minket a csőd szélére sodort. Most, hogy iskolát már nem működtetünk, kicsit könnyebb a helyzet.

A csatorna szivattyúháza a klárafalvi Baloghék portáján. Ez a rendszer köti a települést a Németh Toll Kft. szennyvíztisztítójához
A csatorna szivattyúháza a klárafalvi Baloghék portáján. Ez a rendszer köti a települést a Németh Toll Kft. szennyvíztisztítójához

A klárafalviak sem tudnak sokkal többet az üzemről. Körbekérdeztük a települést, de ahogy a 43-as mellett lakó Balogh Györgyék, úgy senki sem tud semmit a kft.-ről – már azonkívül, hogy oda pumpálják a szivattyúk a trutyit.

Olvasóink írták

  • 3. tóni 2008. szeptember 14. 15:51
    „Jani
    Igaza van a második hozzászólónak”
  • 2. vv 2008. szeptember 14. 11:31
    „Aki korpa közé keveredik megeszik a disznók.”
  • 1. 4 2008. szeptember 11. 07:39
    „Ha németh úr nem kezdi el, hanem hagyja, hogy a politikai " elit" baráti köre építse fel a biogáz üzemet , most a feje sem fájna.
    De aki ma Magyarországon újjat húz a politikai " elittel" azt sajnos mindig eltapossák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párbajozók a hagymafesztiválon

Makó - Lola, Kató néni, a Nagyecsedi Fekete Szemek, Cozombolis és a Sógorok szórakoztatják a… Tovább olvasom