Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Kocsisorokból dől a szmog Makó belvárosában

A hőségben elviselhetetlennek tartják a csúcsforgalmat a Makó belvárosában lakók és a 43-as főút mellett dolgozók: a hét végén tizennyolcezer román állampolgár autózott keresztül a településen. Holnaptól az átutazók újabb áradatára lehet számítani.
A város egyetlen rendőrlámpájánál több tucat autó is összetorlódik otó: Gyenes Kálmán
Az elviselhetetlen zajra és a szmogra panaszkodnak a 43-as főút közelében lakó és dolgozó makóiak – az elmúlt napokban hosszú sorokban kígyóztak a hazafelé tartó román rendszámú autók a városban.

– Ez a forgalom egyszerűen életveszélyes – foglalta össze egyetlen szóban a hét vége tapasztalatait Lovas Istvánné, aki az út menti ágyások öntözésével foglalkozik, és „testközelből" tapasztalhatta a Romániába tartó elképesztő gépjárműdömping és a hőség kombinált hatását. – A legtöbben nem tartják be a sebességkorlátozást, a nagy melegben pedig kibírhatatlan a benzingőz.

A hét végén összesen 18 ezer román állampolgár hajtott keresztül Makón. A határállomáson előfordult, hogy két órán keresztül kellett várakoznia annak, aki át akart kelni. A helyzet tegnapra valamivel jobb lett, tudtuk meg Kovácsné Bohák Henrietta határőr századostól, a nagylaki
Dömping a határnál

A hét második felében – holnaptól – egyre növekszik, és a hét végén el is éri csúcspontját a nagylaki határátkelő forgalma, tudtuk meg a határőrség munkatársaitól. Jelenleg folyamatos az áthaladás, de a korábbi évek tapasztalatai alapján augusztus első hétvégéje a legzsúfoltabb, így akár napi tízezer átkelőre is fel vannak készülve. A szakemberek javasolják: Nagylak helyett Kiszombort vagy Battonyát válasszák, akik Romániába szeretnének utazni.  
parancsnokság munkatársától.

A nyári szünetre hazautazó román állampolgárok leggyakrabban olasz és német rendszámú autókba ülve vágnak neki a gyakran több mint ezer kilométeres távnak, így a zsúfoltság mellett a sofőrök fáradtságával, ingerlékenységével is számolni kell.

A helyzetet súlyosbítja a rendkívüli hőség, talán ez teszi még veszélyesebbé a makói belvárosi forgalmat.
– Szerencsére egy kivételével az összes csomópontban körforgalom van, ez még mindig kíméletesebb, mint a lámpa. Egyébként Európa fejlettebb városaiban is az az elfogadott, hogy minél több körforgalommal tegyék zökkenőmentessé a kereszteződéseket, így bizton állíthatom, hogy a környéken lakók számára ez a legjobb megoldás – foglalta össze Rigó Mihály, a Csongrád Megyei Állami Közútkezelő Kht. műszaki igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lovas fogat reneszánsza

Fúvószenével, mazsorett- és néptáncbemutatóval nyílt meg szombaton reggel félúton Makó és Apátfalva… Tovább olvasom