Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Kodak-ösztöndíjat kapott a makói filmes

Makó - Négy másik fiatal filmessel együtt idén magyar operatőr, Balázs István Balázs kapta a Kodak nemzetközi ösztöndíját. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója makói: a helyi videoműhelyben ismerkedett meg a szakmával.
1991 óta évente átadja ösztöndíjait a fotográfiára szakosodott multinacionális vállalat, a Kodak. Az öt elismert alkotó között idén magyar is van – adta hírül a Magyar Távirati Iroda. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős operatőr szakos hallgatója, a 28 éves Balázs István Balázs az Édes otthon című, Badits Ákos által rendezett film fényképezéséért kapta meg a Kodak Student Scholarship Awards operatőri kategóriájának különdíját.

1000 dollárt kap tanulmányainak folytatására, valamint egy 3000 dollár értékű Kodak-csomagot, amelyet következő vizsgafilmjének elkészítésére használhat fel.

A díjakra pályázni lehetett. A beérkezett munkákat elbíráló zsűrit John Bailey operatőr vezette, aki többek között az Amerikai dzsigoló, az Idétlen időkig és a Lesz ez még így se című filmeket fényképezte. A díjakat a University Film and Video Association (UFVA) konferenciáján, a Montana Egyetemen hirdették ki.

Balázs István Balázs egy videoklip forgatása közben. Következő filmjéhez a multinacionális cég ad segítséget. Fotó: Facebook
Balázs István Balázs egy videoklip forgatása közben. Következő filmjéhez a multinacionális cég ad segítséget. Fotó: Facebook

A magyar díjazott a napokban fejezte be diplomamunkájának forgatását. Ez a Borbála című mesefilm, amelyet szintén Badits Ákos rendezett. Balázs István Balázs a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Máthé Tibor osztályába jár, de a szakma alapjait a Czibolya Kálmán vezette Makói Videó- és Művészeti Műhelyben szerezte meg, gyerekkorában. Lapunk is írt róla, amikor Tanyafilmjét bemutatta a Duna Televízió, majd elnyerte a Berlini Médiafesztivál Ezüst és Arany Csapóját.

Balázs István Balázs lapunknak azt mondta, három év után most egy keresztféléves mesterképzésre fog jelentkezni, nagyon örült az ösztöndíjnak. A Kodak támogatását következő filmjére fogja felhasználni. Időnként hazajár Makóra, de idejét a tanulás és a munka tölti ki: reklámfilmek forgatásán dolgozik. Ezek jók, de az igazi munka, amire készül, az 90 perces játékfilmek fényképezése lesz. Balázs lapunkon keresztül köszönetet mond Czibolya Kálmánnak azért, hogy elindította ezen a pályán.

– Hallottam az ösztöndíjról, nagyon örülök neki, ez borítékolható volt, látva az elmúlt években készített filmjeit – mondta lapunknak Czibolya Kálmán. – Már 9 évesen nagyon céltudatos volt. Különleges képi világot teremt filmjeiben, érdemes odafigyelni rá.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP-s jelöltek a makói járásban

Az MSZP a Makói járás falvai közül csupán kettőben állít saját polgármesterjelöltet. Tovább olvasom