Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Kölcsönzés egyetlen klikkeléssel – faluról is

Makó - Közösen, térségi összefogással működik Makó és kilenc közeli falu könyvtára tavasz óta. Az érintett könyvtárak felében már lezajlott a kötetek selejtezése, új könyvek is érkeztek, folyik a digitális feldolgozás, világhálóra csatlakozott számítógépet pedig már minden település kapott. Az igazán komoly állományfejlesztés jövőre várható.
Jó ütemben halad Makó vonzáskörzetében a kis falusi bibliotékák integrációja: az érintett falvak fele már csatlakozott a közös könyvtári rendszerhez. Mint fél évvel ezelőtt megírtuk, a makói vonzáskörzet tizenhat falva közül kilenc döntött úgy: ezentúl a József Attila nevét viselő városi könyvtár szakmai irányítása mellett, vele ellátási szerződést kötve, közös kistérségi társulásban oldja meg a bibliotékák működtetését. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok csak a könyvtári helyiséget biztosítják, illetve annak rezsijét fizetik. Minden egyebet – még a többnyire nyugdíj, rokkantnyugdíj vagy főállás mellett részmunkaidőben dolgozó községi könyvtárosok bérét is – a közösen működtetett könyvtárak fenntartására igénybe vehető központi normatívából biztosítják. Ez jelenleg településenként 1,3 millió forint. Könyvtárat fenntartani egyébként minden önkormányzatnak kötelessége, a feladat ugyanakkor egyre több falunak jelent szinte megoldhatatlan kihívást.

Benkéné Sándor Barbara, akit a makói könyvtárban az integráció irányításával megbíztak, lapunknak elmondta: munkatársaival együtt Kövegyen és Ferencszálláson már átvizsgálták a könyvállományt, és kiselejtezték a tönkrement, aktualitásukat vesztett köteteket. Néhány napon belül befejeződik ez a munka Nagylakon és Klárafalván is. A tapasztalatok szerint a könyvek nagyjából felét voltak kénytelenek kidobni. A selejtezést követően minden kis könyvtárban számítógépes nyilvántartásba veszik a dokumentumokat. Ezzel együtt mindegyik kis könyvtár kap egy új, világhálóra csatlakozó számítógépet is – ezek már meg is érkeztek mindenhová. Ez utóbbi azért is hasznos az olvasóknak, mert ezentúl egyetlen e-maillel az ország összes nagy könyvtárából rendelhetnek könyvtárközi kölcsönzés keretében. Azaz gyakorlatilag nem lesz olyan kötet, amihez ne férhetnének hozzá szinte azonnal a falvakban élő könyvbarátok. Megtudtuk azt is, hogy a falvak nem csak veszítettek könyveket, de nyertek is: valamennyi községbe megérkezett egy-egy, darabonként kilencvenezer forintos értéket képviselő, negyven-ötven kötetet tartalmazó csomag. Hogy a frissítésre szükség volt, azt igazolja, hogy Kövegyen például az új könyvek több mint felét kikölcsönözték megérkezésük óta.

Jövőre több kötetből lehet válogatni

Az igazán komoly állománygyarapítás azonban jövőre következik – akkor ugyanis már nem kell számítógépekre költeni a normatívából. Hogy ennek összege mennyi lesz a mostani könyvtáranként 1,3 millióhoz képest, nem tudni. Novemberben születik róla központi döntés. Benkéné Sándor Barbara azonban bízik abban, hogy az összeg nem fog csökkenni. A makói könyvtárnak egyébként hetvenkétezer kötete van, míg a kilenc község – Ambrózfalva, Csanádalberti, Ferencszállás, Királyhegyes, Klárafalva, Kövegy, Nagyér, Nagylak és Pitvaros – összesen ötvenkétezres állománnyal lépett be a közös könyvtári rendszerbe.

Olvasóink írták

 • 1. Sajnálom 2008. október 14. 10:02
  „Ami a cikkből kimaradt....

  Fokozatosan csökkentik mindenütt kultúrára kiadott összegeket.
  Ennek megfelelően a kisebb települések nem tudják fizetni a félállású, negyedállású, vagy nyolcadállású helyi munkaerőket, akik a könyvtárakat kezelték. Ezeket a kispénzű munkaerőket is megszüntették a szoc-lib politikával.

  Elüldözték azokat az olcsó munkaerőket is a könyvtárból.

  Szemetek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 milliós kábítószerfogás Nagylakon

Nagylak - Négy kilogramm heroint találtak a magyar vámosok egy bolgár személyautóban vasárnap hajnalban. A hírt hétfőn közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága. Tovább olvasom