Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Költözött a kútmúzeum

Makó - Új, méltó helyre került a napokban a régi makói kutak gyűjteménye: a 16 relikvia immár a József Attila Múzeum udvarán látható.
Mint megírtuk, az országos kuriózumnak számító technikatörténeti kollekció már használaton kívüli, az utcák hangulatát egykor meghatározó kerekes vagy kézi pumpás kutakból áll. A gyűjtemény eddig a Makó Térségi Víziközmű Kft. udvarán volt látható; 13 év alatt összesen 16 darab került a céghez, a gyűjtemény megalapozásában Vida Sándor helyi építésztechnikus segített sokat, amúgy a legtöbb sok évtizedes darabot ajándékba kapták, vagy cserélték. Értéküket lehetetlen megbecsülni, de piaca sincs az efféle régiségeknek. A vezetékes ivóvíz bevezetése óta nagyon kevés hasonló maradt belőlük.

A különlegességnek számító régi kutak a makói gimnazistákat is érdeklik. A szerző felvétele
A különlegességnek számító régi kutak a makói gimnazistákat is érdeklik. A szerző felvétele

A makói kútmúzeum, amelynek szerte az országból csodájára jártak az elmúlt bő egy évtizedben, információink szerint azért költözött el, mert miután a társaság közszolgáltatási feladatait másik társaság vette át, várható, hogy a Tinódi utcai székházat eladják. Forgó Géza múzeumigazgató azt mondta, igyekeznek jó gazdái lenni a komoly helytörténeti értékkel bíró gyűjteménynek: hamarosan elvégzik a még szükséges tereprendezési munkákat, és ismertetőt állítanak össze Medgyesi Pál mérnök közreműködésével, akinek ez szívügye. Ha valahol őriznek még hasonló régi kutat, szívesen a többi közé fogadják. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A királyhegyesi hagymapletyka nyomában

A szóbeszéd szerint a közmunkások a polgármester hagymáját is tisztítják. Tovább olvasom