Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Kórházukat féltő városok

Nem szerepel a vásárhelyi és a makói kórház a biztosan fönnmaradó 48 egészségügyi intézmény listáján, amelyet tegnap közölt egy országos napilap. A két kórházban úgy tudják, ez nem jelent automatikusan bezárást – viszont csökkenni fog az ágyak száma. A minisztériumtól hiába kérdeztünk bármit: csak annyit közöltek, a kormány holnap tárgyal az egészségügy átalakításáról.
A makói kórházban ágyszámcsökkentés mindenképpen várható Fotó: Schmidt Andrea
Negyvennyolc kórházról szóló listát közölt a Népszabadság tegnap. Az újság „birtokába került" egy minisztériumi tervezet, amely a negyvennyolc intézményt „súlyponti, állami kórháznak" nevezi, és pontos ágyszámok megjelölésével tesz javaslatot arra, hogy ezekkel a kórházakkal szerződjön az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az is nyilvánvaló, hogy mintegy kilencezer ággyal kevesebbet finanszíroz majd az OEP. A kiszivárogtató egy sereg adatot kiadott, azt azonban nem közölte, mely kórházakra vár bezárás. A megyében a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvoscentrum, a deszki és a szentesi kórház szerepel a listán – a makói és a vásárhelyi nem. Az érintettek – orvosok, ápolók, betegek – most találgathatnak. Golub István, a Magyar Kórházszövetség elnöke máris bírálta a tervet.

– Várjuk meg a kormánydöntést! – hárította el tegnap lapunk kérdését Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester. A politikus korábban azt nyilatkozta a minisztériumi tervezettel kapcsolatban, hogy a város önkormányzata anyagi áldozatot is hozna azért, hogy bizonyos osztályok fönnmaradjanak. Vásárhelyen nemrég arról döntött a közgyűlés, hogy összevonnak több osztályt; ezzel mintha elébe mentek volna a kormány tervének.

A makói polgármester, Buzás Péter lapunk kérdésére azt válaszolta, úgy tudja, nem zárják be a város kórházát. Amikor értesült a minisztériumban készülő munkaanyagról, beszélt Molnár Lajos egészségügyi miniszterrel, és úgy tudja, a Diósszilágyi Sámuelről elnevezett intézmény kistérségi kórház lesz. A regionális egészségügyi tanácsnak kell majd elosztania szakmák szerint az OEP által továbbra is finanszírozott ágyszámokat a régióban. Mivel ez a szám kisebb lesz, Makón is csökkentés várható.
Az, hogy egy intézmény nem szerepel a 48 között, még nem azt jelenti, hogy be akarják zárni – derült ki az országos lap cikkéből. Az azonban nem egyértelmű, hogy akkor mire is szolgál a lista, ha egyszer a tervezett karcsúsítás mind a 155 kórházat érintené.

Többek között ezt kérdeztük tegnap az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályától. A tárca referense, Bálint Orsolya azonban ugyanazt a közleményt küldte el nekünk, amit az MTI-nek. Eszerint a kormány szerdán tárgyal a jelenlegi kórházi rendszer átalakításáról. A cél az, hogy „a felesleges kórházi kapacitások megszüntetésével minden megspórolt pénz az egészségügyben maradjon, de azt hatékonyabban, a betegek és orvosok igényeinek megfelelően használjuk fel. Nyáron a Zöld Könyv szakmai és társadalmi vitája során minden szervezet egyetértett a változás szükségességével, és azzal, hogy a jelenlegi kórházi rendszert át kell alakítani, mert nem finanszírozható tovább, és nem ad egyformán magas színvonalú ellátást mindenkinek."

A referens azt mondta, azért nem a konkrét kérdésre válaszolt, mert konkrétan még nem tudnak semmit.

Az igazgatók nem tartanak bezárástól

A makói kórházban tegnap főorvosi értekezleten és igazgatótanácsi ülésen értékelték a minisztériumi munkaanyagot. Baráth Lajos főigazgató információi szerint a makói intézmény esetében sem bezárásra, sem ápolási kórházzá való átminőősítésre nem kerülhet sor: meg kell pályázni az ágyszámot a regionális egészségügyi tanácsnál. A vezetés munkabizottságot állított fel a pályázat kidolgozására, amely jövő keddre állítja össze a benyújtandó anyagot. A főigazgató úgy véli, ebben a jelenlegi, 285-ös ágyszám szerény mértékű mérséklése szerepel majd.

– Az, hogy a vásárhelyi kórház nincs benne a negyvennyolcban, még nem jelenti azt, hogy be fogják zárni – hangsúlyozta érdeklődésünkre Kallai Árpád is, az Erzsébet-kórház főigazgatója. Elmondta: megkapták a tájékoztató anyagot, ami egy tervezet, így még egyeztetés előtt áll. Arra törekednek, hogy a teljes struktúra megmaradjon a vásárhelyi intézményben. A kiemelten kezelt kórházak megnevezése ugyanis nem azt jelenti, hogy más intézmények nem játszanak szerepet az ellátásban.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átállítanák a távfűtést Makón

Akár a felével is olcsóbb lehet a lakossági távhőszolgáltatás Makón, ha sikerül megoldani, hogy… Tovább olvasom