Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Kormányellenes blokád Nagylaknál

A forgalmat kevéssé zavaró, inkább a külföldiek figyelemfelkeltését célzó félpályás útlezárást tartottak tegnap délelőtt a 43-as főútvonalon Magyarcsanád és Nagylak között mintegy húsz-huszonöten, a Gyurcsány-kormány távozását követelve. A fő szervező, Toroczkai László nem tartja kizártnak, hogy március 15-én megismétlődnek az októberben történtek, de ezért előre a kormányra hárít minden felelősséget.
Piros-fehér-zöld és Árpád-sávos zászlókkal, a Gyurcsány-kormány távozását követelő táblákkal – köztük román és török nyelvűekkel – demonstrált tegnap délelőtt a román határhoz közel, Nagylak és Magyarcsanád között mintegy tucatnyi autóval húsz-huszonöt tiltakozó a 43-as főútvonalon. Többségük huszonéves fiatal volt, de az idősebb korosztály is képviseltette magát; békésen beszélgettek. Egyikük, Szalma László szegedi egyetemista egyenesen úgy fogalmazott: kirándultak egyet a jó levegőre. Neki ez már afféle levezetés volt, a sokadik útlezárásban vett részt. A félpályás blokád különben szinte egyáltalán nem zavarta a forgalmat, hiszen az út háromsávos, amiből a rendőrség engedélyének megfelelően egyet foglaltak el a demonstrálók, az autók tehát elfértek a fennmaradó két ellentétes irányú sávban.

Mi várható tizenötödikén?

Toroczkai László a közelgő ünneppel kapcsolatban úgy nyilatkozott: kétszer annyi demonstrációt jelentettek be a Gyurcsány-kormány távozását követelő erők, mint októberben, hogy megosszák a rendőrség erőit. Arra a kérdésre, hogy lejátszódhatnak-e most is az októberihez hasonló események, annyit mondott: amíg ez a kormány hatalmon van, minden előfordulhat, de a felelősség is a kormányé.

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke, a Mi Magunk alapítója viszont – aki a megmozdulást magánemberként jelentette be – azt mondta lapunknak: valójában nem is volt céljuk a forgalom komoly akadályozása, ez ugyanis az embereket büntetné, nem a kormányt. Ez afféle „utolsó jelzés" március 15-e előtt, amikor is tíz határátkelőhelyen lesz blokád – fogalmazott. Ezen túlmenően azt szeretnék elérni, hogy az itt elhaladó külföldiek is tudják: Magyarországon valami nincs rendben. Az autósok, kamionosok mindenesetre nem mutattak különösebb reakciót a táblák mellett elhaladva.

Miközben a tüntetés szervezője nyilatkozott lapunknak, a leghátsó autóból egy idősebb hölgy szállt ki, és kiugrott az ajtón egy apró kutya is, elegáns pórázzal. Sétálni indultak a fűben. Az egyik lány – kezében zászlót tartó barátjával együtt – leguggolt a kutyushoz, és megsimogatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjabb Szarvas Ferenc hazajött Brazíliából

Hazajött Brazíliából ifjabb Szarvas Ferenc, akinek két éve rejtélyes körülmények között veszett… Tovább olvasom